|

Ticaret Olimpiyatları İstanbul'da başladı

Bu yıl 10.'su düzenlenen Uluslararası MÜSİAD Fuarı'na Türkiye'den ve 20 İslam ülkesinden 350 firma katılıyor. İslam ülkelerine çağrıda bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Bizimle ticaretinizi artırın, ancak gümrük duvarlarını da indirin' dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 17/09/2004 Cuma
Güncelleme: 18:15 - 21/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Ticaret Olimpiyatları

İstanbul'da başladı
---------------------- manset ---------------------

  • YAKUP KOCAMAN


    MURAT PALAVAR

    MÜSİAD'ın bu yıl 10'ncusunu düzenlediği Uluslararası Fuar, 20 İslam ülkesinden gelen konukların yanısıra Devlet Bakanları Ali Coşkun ve Kürşat Tüzmen'in katılımıyla açıldı. MÜSİAD'ın "Hem Ziyaret Hem Ticaret" anafikri ile organize ettiği fuara 150-200 bin arası ziyaretçi gelmesi bekleniyor. "Ticaret Olimpiyatı" olarak adlandırılan fuara Türkiye'den 305 şirket ve kurumun yanısıra 20 İslam ülkesinden 40'tan fazla firma katıldı.

    Yeni pazarlara açılmak isteyen Türk şirketleri İslam ülkelerinden gelen şirket ve kurumlara büyük ilgi gösterirken Bosna-Hersek'ten Fas'a, Güney Afrika'dan Malezya'ya kadar 20 İslam ülkesinden gelerek fuarda stand açan yabancı firmalar ise kendilerine Türkiye'den iş ortağı arıyor. Fuar, 19 Eylül Pazar günü sona erecek. MÜSİAD, fuar ile bir yandan KOBİ'leri ve büyük şirketleri buluştururken diğer yandan düzenlediği 8. Uluslararası İş Forumu (İBF) ile de İslam dünyasının siyasetçilerini ve ticari bürokrasisini bir araya getiriyor.

    İhracat 60 milyar doları bulacak

    10. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nın açılışında konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin 1 Ocak-15 Eylül tarihleri arasındaki ihracatının 42.5 milyar dolar olduğunu belirterek, "Türkiye ihracatı bu sene yaklaşık 60 milyar dolar rakamına ulaşacak" dedi. Türkiye'nin ihracatı yükselirken ithalatının da arttığına işaret eden Tüzmen, fuarın açılışına katılan yabancı konuklara çağrıda bulunarak, "Türkiye yaklaşık 90 milyar dolar civarında 2004'te ithalat yapan bir ülke. Sizin ürünleriniz de bizim ülkemize geliyor. Amacımız tamamiyle bu sınırların, tarifelerin ortadan kalktığı bir platformda ürünlerimizin serbestçe ülkelerimiz arasında satılabilmesini sağlamak" diye konuştu.

    Tel Afar'a yardım TIR'ı gidecek

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tüzmen, "Irak'a Tel Afar'a yardım konvoyu ile birlikte Türk tugayı gideceği de söyleniyor. Türk askerinin Telafar'daki görevi ne olacak?" şeklindeki bir soru üzerine, şunları kaydetti: "Bizim yapmaya çalıştığımız, ihracatçı birliklerimizin koordinasyonu ile Orta Anadolu ve Gaziantep ihracatçı birlikleri beraberce yardım TIR'ları düzenliyor. Mersin'de şu anda çalışmalar başladı. Bu tırlar daha sonra Gazintep'e oradan da Telafar'a geçecek. Gıda ve ilaç taşıyacaklar." TIR'lara eşlik edecek Türk askerinin görevinin ne olacağının sorulması üzerine Tüzmen, TIR'ların yardım amaçlı olduğunu, öyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

    Fuarın açılışında konuşan Sanayi Bakanı Ali Coşkun, son aylarda İzmir'den başlayan uluslararası fuar çalışmalarının, CeBIT ve 10. MÜSİAD fuarı ile devam ettiğini belirterek, "Fuarların böylesine heyecanla devam etmesinin sebebi, ekonomideki gelişme ve hükümetimizin ekonomik politikalarına olan güvendir" dedi.

    ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas da makroekonomik dengelerde iyileşmeyi kalıcı kılacak adımların atılması gerektiğini söyledi. Saadet Partisi Genel Başkan Vekili Recai Kutan ise MÜSİAD'ın dünkü toplantısında bazı ülke yöneticilerinin D-8 projesine atıfta bulunduğunu belirterek, Müslüman ülkeler için hayati önem taşıyan bu projeye Türkiye'nin öncülük etmesini istediklerini söyledi. Kutan, MÜSİAD'ın Anadolu sermayesini ayağa kaldırdığını, bunun tebrik edilmesi gereken bir husus olduğunu kaydetti.

    Bolat: İhracatımızı marka, ithalatımızı fason yapmalıyız

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat ise, Türkiye'nin 2. ihracat hamlesinin kesintisiz devam etmesini istedi. İş dünyasına ve hükümete seslenen Bolat, şunları kaydetti: "İhracatımızı marka, ithalatımızı fason hale getirmek sürecini başlatmak zorundayız. Hükümetimizden yatırımların artması ve işsizliğin azaltılabilmesi için uygun yatırım ve üretim ortamının oluşturulmasını istiyoruz. Bu amaçla yüksek reel faizlerin düşürülerek finansal maliyetlerin azaltılmasını, dünya şartlarında enerji girdi teminini, ayrıca gerçekçi dalgalı kur rejiminin uygulanarak döviz kurunun dengelenmesini bekliyoruz."

    İran Ticaret Bakanı M. Şeriat Madari de, Türkiye'nin Avrupa'ya katılmasının hem Türkiye hem komşu ülkeler için yararlı olduğunu söyledi. Madari, iki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl yüzde 87 oranında arttığını, bu yılın ilk 6 ayındaki artışın da yüzde 53 olduğunu belirtti.

    Malezya'dan Türk firmalara çağrı

    Bu arada fuarda, Malezya'ın ihracatçı şirketlerini destekleyen Matrade adlı devlet kurumu da yerini aldı. Yakın gelecekte İstanbul'da temsilicilik açacaklarını bildiren Matrade'nin İtalya'daki ticaret ateşesi Idzham Abdul Hamid, Malezya ile ticaret yapmak isteyen Türk firmalarını standlarına beklediklerini söyledi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin Fujairah adlı eyaletinin Serbest Bölge'sinin Genel Direktörü Sharief Habib Al Awadhi de, "Fujairah'ta şu anda 7 Türk firması faaliyet gösteriyor. Serbets bölgede sıfır vergi ile çalışıyoruz. Tüm Türk dostlarımızı davet ediyoruz" dedi.

    Yeni Şafak yazarları okurlarıyla buluşuyor

    Yeni Şafak MÜSİAD Fuarı'nda okuyucularının büyük ilgisiyle karşılaştı. Öğlen saatlerinde tükenen gazete için okuyucular yoğun talep gösterdi. Yeni Şafak Pazarlama ürünleri, kültür kampanyası hediye kitaplarının yer aldığı stantta ayrıca abone kampanyası da yapılabiliyor. Fuar boyunca gazetemiz yazarlarının okuyucularla buluşacağı fuar kapsamanda ilk olarak Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sadıkoğlu ve gazetemiz yazarlarından Fehmi Koru okuyucularla buluştu.

    MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Ömer Bolat, Dünya Ehl-i Beyt Başkanı Fermani Altun,MNG Holding'in sahibi Mehmet Nazif Ünal, MNG Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Kul, Prof.Dr. Sebahattin Zaim, Türk Panent Enstitüsü Başkanı Doç.Dr. Yusuf Bolu'nun aralarında bulunduğu çok sayıda davetli standı ziyaret etti. Bugün ise gazetemiz yazarlarından Ali Bayramoğlu ve Davut Dursun Yeni Şafak okurlarıyla buluşacak.

    YAZARLARIMIZ OKURLARIYLA BULUŞUYOR
    CUMA Davut Dursun 14:00 Ali Bayramoğlu 16:00CUMARTESİ Mehmet Ocaktan 16:00 Mehmet Şeker 16:00 PAZAR Tahsin Sınav 16:00


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce