|

Tüketici şikayetleri azaldı

Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan başvurular bir yılda yarı yarıya düşerek 2014 yılına göre 2015'de 3 milyona düştü.

Yeni Şafak
15:11 - 15/03/2016 Salı
Güncelleme: 13:29 - 15/03/2016 Salı
IHA

İBB Zabıta Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 9. Geleneksel Tüketici Hakları Ödülleri sahiplerini buldu. Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Tüketici Hakem Heyetleri'ne yapılan başvuruların bir yılda neredeyse yarı yarıya düştüğünü belirterek, "2014 yılındaki 5,5 milyonluk şikayetimiz 2015'de 3 milyona düşmüştür. Çünkü yavaş yavaş vatandaşın hakkını arayışı, firmalar üzerindeki etkinliğinin artması bir takım çeki düzenlerin verilmesine sebep olmuştur" dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nın Tüketiciyi Koruma Haftası (15 - 21 Mart) kapsamında düzenlediği 9'uncu Geleneksel Tüketici Hakları Ödül Töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirildi. Törende, tüketici hakları alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile bilinçli tüketicilere, tüketici memnuniyetini ilke edinen firmalara ve bilimsel çalışma sahiplerine ödüller takdim edildi.


ŞİKAYET RAKAMLARI ÖNCEKİ YILA ORANLA BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞADI

Tüketici Hakları ödül töreninde yaptığı konuşmada tüketici bilincinin her geçen yıl daha da geliştiğinin altını çizen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, “Bakanlık bin 11 noktada hakem heyet teşkilatı kurmuştur. Her ilde ve ilçemizde Tüketici Hakem Heyeti'nin olduğu bir sistem. Yeni belediyelerin de yönlendirdiği nihai olarak üç bin 320 liraya kadar karar veren, mağdur olan vatandaşların gidip başvuracağı tamamen ücretsiz bir sistem. Bu sistemde geçtiğimiz yıllarda 3-4 yıl öncesinde 150 bin civarında olan bir başvuru bugün 5,5 milyona ulaşmıştır. Dolayısıyla ticaret erbabının bu şikayetlere kayıtsız kalması düşünülemez. 2014 yılındaki 5,5 milyonluk şikayetimiz 2015'de 3 milyona düşmüştür. Çünkü yavaş yavaş vatandaşın hakkını arayışı, firmalar üzerindeki etkinliğinin artması bir takım çeki düzenlerin verilmesine sebep olmuştur. Bu çok iyi bir gelişmedir şikayetler azalacaktır önümüzdeki süreçte" ifadelerine yer verdi.


USULSÜZ FİRMALARA AĞIR YAPTIRIMLAR VAR

Usulsüz davranan firmalara ciddi yaptırımların uygulandığının altını çizen Avni Dilber,“Bakanlığın ikinci bir görevi de tüketicilerin taraf olduğu sözleşmelerin denetimi. Medyada sık sık duyarsınız oldukça geniş bir denetim alanımız var. Bankacılık sektörü, turizm sektörü, konut sektörü, elektronik ortamlardaki satışlar ve daha birçok konunun düzenlendiği bu alanda bakanlık gelen şikâyetlere istinaden denetimler yapmakta ve çok ağır yaptırımlar uygulamaktadır" dedi.


HAKSIZLIĞA UĞRAYAN İSTANBULLU 'ALO 153'Ü ARAYABİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı ise, “Bizler tüketiciye önem veriyoruz. Bu önemi de zabıtamız her alanda gösteriyor. Esasında anahtar kelimemiz ALO 153. Bu numaradan birçok problemi İstanbul'da çözme şansınız var. Sahada da ekiplerimiz etkin bir şekilde tüketici haklarını korumada, aynı zamanda sadece tüketici haklarıyla ilgili değil birçok hakkın korunmasında da belediyemiz yerel alanda hizmetlerini sürdürüyor" şeklinde konuştu.


TÜKETİCİ HAKLARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Konuşmaların ardından ödül töreni gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrehan İnal Bilimsel Çalışma Ödülü'ne layık görülürken, Gaziosmanpaşa Belediyesi Tüketici Hakları İstihdam Ofisi, Tüketici Özel Ödülü'nü aldı. Ödül töreninde yazılı ve görsel medya kuruluşları da ödüllendirildi. Radyo Televizyon Programı dalında ödül ATV Ana Haber, Yazılı Basın Tüketici Ödülü ise Milat Gazetesi'ne verildi. Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma ödülü ise iki firmaya gitti. Ödülü Torku ve LC WAIKIKI firması paylaştı.


Ödül töreninde İstanbul genelinde ortaokul ve liseler arası gerçekleştirilen tüketici hakları konulu karikatür yarışmasında dereceye giren öğrenciler de ödüllendirildi.

#Tüketici Hakem Heyetleri
#Tüketici şikayetleri
#Tüketici
8 yıl önce