|

TÜMOSAN tümüyle yerli malı kamyonet üretecek

TÜMOSAN İşletme Koordinatörü Ziyattin Tokar, "Türkiye'de kamyonet açığı var. Bu açığı, Türk mühendislerinin tasarımı ile üreteceğimiz kamyonetle kapatmayı düşünüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
01:00 - 26/02/2005 Cumartesi
Güncelleme: 12:08 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
TÜMOSAN tümüyle yerli malı kamyonet üretecek
---------------------- manset ---------------------

Türk Motor ve Traktör Sanayi (TÜMOSAN) İşletme Koordinatörü Ziyattin Tokar, traktörden sonra şimdi de, tümüyle yerli malı bir kamyonet üretmeyi planladıklarını söyledi. 1981 yılında Konya'da devlet tarafından kurulan TÜMOSAN'ın, bugüne kadar ağır işleyen bürokrasi nedeniyle beklenen atılımı gösteremediğini anlatan Tokar, tesislerin, 2004'ün Temmuz ayında yapılan özelleştirme ihalesiyle, Alçelik Yapı İnşaat AŞ'ye devredilerek özelleştiğini ifade etti.

Özelleşmenin ardından TÜMOSAN'da farklı bir idari yapılanmaya gidildiğini, yeni ve dinamik bir üretim anlayışının benimsendiğini ifade eden Tokar, "Durdurulan üretime, hızlı şekilde yapılan yenileme çalışmalarının ardından yeniden başladık. Kısa süre içinde 450 adet traktör üreterek iç ve dış piyasaya sunduk" dedi. 2005 yılında ise tesisin üretim kapasitesini daha da artırarak yola devam ettiklerini kaydeden Tokar, halen Pakistan'a, ayda 1 milyon dolarlık motor bloğu ve parçası ihracatı yaptıklarını vurguladı.

TÜMOSAN, dizel motorda rakipsiz

Tokar, Türkiye'de halen dizel motor üretimi açısından rakipsiz olduklarının altını çizerken, şunları kaydetti: "Bu yıl hedefimiz, 20 ayrı tip traktörden yaklaşık 9 bin adet üretmektir. 2005 yılında ise 300 milyon YTL'lik ciro hedefine ulaşmayı hedefliyoruz. Bir başka hedefimiz ise, 2005 yılı sonunda Türkiye'nin ilk 100 büyük kuruluşu arasına girmektir. TÜMOSAN bu yıl sonunda kârlı duruma geçip, daha da büyümek için adımlar atacak. Son olarak da içinde CD çaları bile bulunan, kabinli, lüks, Euro 1 standartlarında (8280 N) modeli yeni bir traktör daha ürettik."

İç pazardaki kamyonet açığını kapatacak

Traktörün yanı sıra tümüyle yerli malı bir kamyonet üretmeyi de planladıklarını anlatan Tokar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yerli bir kamyonet üretmek için her şey hazır. Bir kamyonet üretmek, TÜMOSAN için sorun olmaz, ancak önce ürettiğiniz malı satabilecek pazarın varlığından emin olmasınız. Kamyonet üretimi için bir pazar araştırması da yaptık. Kamyonet için pazar olarak öncelikle Türkiye'yi düşünüyoruz. Çünkü Türkiye'de 3-3,5 ton yük taşıma kapasiteli kamyonet açığı var. Bu açığı, tamamen Türk mühendislerinin tasarımı ve Türk işçisinin alın teriyle üreteceğimiz kamyonetle kapatmayı düşünüyoruz."

Alçelik, uyuyan devi uyandırdı
LOKMAN KOYUNCUĞLU / KONYA

Konya gibi otomotiv üssü olabilecek bölgede TÜMOSAN'ın tam kapasite çalışmaya başlamasını ümit ettiklerini kaydeden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, traktörden başlayarak diğer otomotiv alanlarına da genişlenebileceğini dile getirdi. Özelleştirilmesinden sonra TÜMOSAN'ın Türkiye için ve Konya için çok önemli olacağını ifade eden Bolat; "Gerçekten burada bir dev yatıyor ve Alçelik grubuna yatırımı tekrar ayağa kaldırdıkları için teşekkür etmek gerekiyor. Bu tesis özelleştirilmeseydi birkaç sene sonra hurdalık haline gelebilirdi. Bu açıdan özelleştirmeye de; üretim ve istihdam getirmek şartıyla destek olmak gerekir diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Konya'da otomotiv yan sanayinin zaten güçlü durumda olduğunu vurgulayan Bolat; "Konya'da, bir oto sektörü dediğimiz ara grup yoktu. TÜMOSAN işte bu işlevi görecek. Traktörde genişlemesi, otomotivde başka alanlara da genişlemesi halinde Türkiye'nin otomotiv üreticileri ve dünyanın otomotiv üreticileri Konya'daki bu otomotiv yan sanayini görerek, Konya'yı bir otomotiv üssü olarak değerlendirmeleri yakın gözüküyor" şeklinde konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
19 yıl önce