|

Türkiye ile daha fazla işe talibiz

20. Uluslararası İş forumu (IBF) İstanbul’da yapıldı. Forum’da konuşan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, Türkiye ile daha çok iş yapmak istediklerini söyledi. İki ülkenin karşılıklı yatırımlarının arttığını belirten Thani, MÜSİAD EXPO dolayısıyla Türkiye ile Katar arasında önemli görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/11/2016 Cuma
Güncelleme: 00:57 - 11/11/2016 Cuma
Yeni Şafak
IBF Başkanı Erol Yarar,  Katarlı Bakan Al Thani’ye günün anısına bir hediye takdim etti.
IBF Başkanı Erol Yarar, Katarlı Bakan Al Thani’ye günün anısına bir hediye takdim etti.

MÜSİAD EXPO ve High Tech Port ile eş zamanlı gerçekleştirilen 20. Uluslararası İş Forumu (IBF) İstanbul'da yapıldı. Forumun çerçevesinde düzenlenen “İnovasyon Ekonomisi ve Yatırım Ekosistemi” temalı toplantıda konuşan Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani, iki ülke arasındaki ticaret ile karşılıklı yatırımların son zamanlarda arttığını ancak bunu yeterli görmediklerini söyledi.



MÜSİAD EXPO dolayısıyla Türkiye ile Katar arasında olumlu görüşmeler yapıldığını kaydeden Thani, Türk ve Katarlı iş adamları arasında uygun bir zemin hazırlamayı, ticari fırsatları ve yatırım fırsatlarını ortaya çıkarmak istediklerinin altını çizdi.



BÜTÜN SEKTÖRLERDE İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ


Katarlı Bakan Thani görüşmelerde, “Her sektörde ve her alanda iş birliğinin oluşması iki ülkenin ve halkların yararınadır” ifadelerini kullandı. Katar ve Türkiye arasında çok derin ve geçmişe dayanan ilişkiler bulunduğunu dile getiren Thani, bu ilişkilerin son dönemde ülkelerin yöneticileri sayesinde artarak ilerlediğini söyledi. Thani, toplantının, Türkiye ile Katar arasında stratejik yüksek konseyin oluşması ve iş birliğinin artması adına çok önemli olduğunu kaydederek, ülkeler arası ticaret hacminin arttığını ifade etti.



İKİ ÜLKE DE YATIRIMLARA HIZ VERDİ


Türk şirketlerinin Katar'da gözle görülür bir şekilde arttığını ve ülkedeki Türk sermayeli şirketlerin 26'ya ulaştığını belirten Thani, aynı şekilde Türkiye'deki Katarlı firmaların da yatırımlarını artırdığını bildirdi. Türkiye ile Katar'ın çok sayıda iş birliği anlaşması imzalandığını anımsatan Thani, “Bunlar sürdürülebilir bir ticaret hacmi ve program sağlıyor. Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ile Türkiye ilişkilerini daha ileriye götürmek için Doha'da daha fazla toplantı yapmaya çalışıyoruz” dedi.



Üniversite ve sanayi işbirliği yetersiz kaldı


IBF Başkanı Erol Yarar, İslam dünyasının bilimin gelişimine katkısının sınırlı düzeyde kaldığını ve hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini vurguladı. 20. Uluslararası İş Forumu'nda konuşan Yarar, “Sanayi, üniversite, devlet üçgeninin birbiri ile işleyecek,süreklilik arz eden bir yapı kuramaz ve bunu sürdüremezsek bugün İslam aleminde olduğu gibi neticeyle karşı karşıya kalırız” dedi. Yarar, şöyle devam etti: “Üniversite-sanayi iş birliği istenilen noktada değil. Üniversiteye gidince iyi karşılanıyoruz ancak bir araştırma verdiğimizde 'maalesef biz bunu yapamayız' deniliyor. Bilim açığı var ancak ümitsizliğe gerek yok.”



İnovatif
yaklaşımla çağı yakalarız


Katarlı Bakan Thani, şu anda hem özel hem de kamu sektöründe inovatif yaklaşımların, teknolojinin ve bilgi hacminin geliştirilmesi gerektiğini kaydederek, aksi takdirde çağın yakalanamayacağını söyledi. Bu konuların kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Thani, Katar'ın bu noktadan hareketle ekonomik kalkınma alanında çok çeşitli uygulamalar ve mevzuat değişimleri yaptığını bildirdi. Thani, yabancı sermayeyi çekecek hukuki düzenlemeler ortaya koyduklarını ifade ederek, ülkedeki yatırımların her geçen yıl arttığını, kalkınma programları ile yeni atılımlar gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türkiye ile Katar arasında düzenlenen toplantılar sayesinde geleceğe dönük iş birlikleri gerçekleştiğini ve planlar yapıldığını dile getiren Thani, bu toplantıların iki ülkeye yararlı olması temennisinde bulundu.



#İnovatif
#MÜSİAD EXPO
#IBF
8 yıl önce