|

Türkiye treni kaçırmadı

Daha önce Hyundai'nin otomobil fabrikasını Çek Cumhuriyeti'ne kaptıran Türkiye bu kez elini çabuk tuttu. Adapazarı'na hızlı tren fabrikası kurma izni verilen Hyundai iki bin kişiye istihdam sağlayacak

Yeni Şafak
01:00 - 9/03/2006 Perşembe
Güncelleme: 10:51 - 6/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Hazine ve DPT onayı bir yıldan uzun süre bekleyen Adapazarı'na kurulacak hızlı tren fabrikası için sonunda imzalar atıldı. Hyundai'nin tren üreten şirketi ROTEM'in Adapazarı'ndaki TCDD arazisi üzerine kuracağı fabrikanın yüzde 15'i TCDD'nin olacak. İlk başta yüzde 35 yerli malzeme kullanılacak fabrikada ilk başta 200 kişiye iş imkanı doğacak. 10 ayda tamamlanacak fabrikanın yatırımı yatırım artacak ve istihdam da 2 bin kişiye ulaşacak.

Hızlı tren fabrikası ile 32 adet banliyö treni sözleşmesinin imza töreni dün yapıldı. Törene Rotem CEO'su Soon Won Chung, Hyundai Corporition Genel Müdürü Gil Young Chung, Mitsui Ulaştırma Proje Bölümü Genel Müdürü Masanari Nagai ile Hako, ASAŞ, TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TCDD yetkilileri katıldı. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Adapazarı'nda TCDD'nin mülkiyetindeki arazide kurulacak fabrikanın, Türkiye'de teknolojisi bulunmayan elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri, hızlı tren yolcu vagonları üretimi yapacağını kaydetti. Karaman, "İlk etapta 10 milyon dolarlık yabancı sermaye girişi sağlayacak fabrikada başlangıçta minimum yılda 50 araç üretilecek" dedi. Karaman, fabrikanın ilk yıl yüzde 35 yerli payı ile üretim yapacağını, yüzde 30'unun ise ihraç edileceğini bildirdi.


ANKARA'YA 32 BANLİYÖ TRENİ

İkinci imza töreni de 32 adet banliyö treni için yapıldı. Karaman, Nisan 2005'te banliyö trenleri için ihale yapıldığını, ancak uygun teklif gelmediği için ihalenin iptal edildiğini, 29 Kasım 2005 tarihinde yapılan ikinci ihalede ise 139.8 milyon dolar ile en uygun teklifin Rotem-Mitsui ortaklığından geldiğini hatırlattı. Karaman, 32 banliyö treninin Sincan-Kayaş hattında çalışacağını belirtti.

45 yıllığına kiralık arazi

Fabrika için 4 milyon Dolar sermayeli şirket kurulacak. TCDD, yeni şirkete sermaye koymak yerine yıllığı 90 bin Dolar'dan 45 yıllığına kiraladığı arsa için 80 ay boyunca kira almayacak. İlk üç yılda fabrikaya 10 milyon dolarlık yatırım yapılması bekleniyor. Fabrika ile ilk etapta 200, daha sonra ise ikibin kişiye istihdam yaratılmış olacak.

  • HABER MERKEZİ / ANKARA


  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    18 yıl önce