|

Türkiye'nin nüfusu kaç milyon olacak

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, "Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisi. 2023 yılı çok kritik. Bu yıla kadar genç nüfustaki artış devam edecek, üretken nüfus büyüyecek. O yıldan sonra üretken, yani çalışıp yaşlıya ve çocuğa bakacak nüfus azalacak" dedi. Doç. Dr. Arun, "Türkiye'nin nüfusu hiçbir zaman 100 milyon olmayacak. Yaşlı nüfusumuz artacak. Türkiye bu yüzyılı 90 milyon civarında tamamlayacak" diye konuştu.

Yeni Şafak
12:16 - 20/12/2015 Pazar
Güncelleme: 12:20 - 20/12/2015 Pazar
AA

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından oluşturulan iki yaşlılık eylem planı bulunduğuna dikkati çeken Arun, eylem planlarıyla aktif yaşlanmayla ilgili sıkıntıların da azalacağına inandığını kaydetti.



TÜRKİYE İLK SIRALARDA


Eylem planlarının ülkedeki eksiklikleri de ortaya çıkardığını vurgulayan Arun, şöyle konuştu:



"Önümüzdeki dönemde elde edilen bulgulara dayalı adımlar atıldığı takdirde bu eksiklikler kapatılacaktır. Türkiye'yi önümüzdeki yüzyılda önemli bir fırsat bekliyor. Cumhuriyet'in 100. yılında ülkemiz aktif nüfus açısından en yüksek düzeye ulaşacak. Buna biz 'demografik fırsat penceresi' diyoruz. Türkiye, dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisi. 2023 yılı çok kritik. Bu yıla kadar genç nüfustaki artış devam edecek, üretken nüfus büyüyecek. O yıldan sonra üretken, yani çalışıp yaşlıya ve çocuğa bakacak nüfus azalacak. En yüksek düzeye ulaştığımız bu yılları iyi değerlendirmemiz lazım. Aktif nüfusu, yani 15-64 yaş grubunu üretime dahil etmeliyiz. Özellikle kadınları üretime dahil edebilecek politikaları hayat geçirmeliyiz."



'ENSTİTÜ KURULMALI'


Türkiye'deki yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı yüzde 7'yi geçtiği için "yaşlı ülke" kabul edildiğini anlatan Arun, sözlerini şöyle sürdürdü:



"Türkiye zenginleşmeden yaşlanan bir ülke. O nedenle bir risk var. Kalkınma sürecini tamamlayamadan yaşlanma sürecine girdiğimiz için bir risk var. Bu nedenle yaşlılık ve yaşlanmayı bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Türkiye yaşlı nüfusunu üretime dahil edebilirse önümüzdeki yüzyılda sadece Ortadoğu'da değil dünyanın en önemli ülkelerinden birisi olacaktır. Yaşlılık eylem planı, Türkiye'nin ekonomik, kültürel ve siyasi anlamda güçlenebilmesi için önemli adımlar içeriyor. Bu adımlar gerçekleşebilirse Türkiye'ye çağ atlatacak adımlar olabilir. Türkiye'de Ulusal Yaşlılık Enstitüsü kurulmalı. Araştırmacılar olarak devletimize bunu ciddi şekilde öneriyoruz. Bu enstitü demografik geçiş sürecinde önerilerde bulunacak ve yaşlanmayı fırsata çevirmek için sosyal politikalar önerecektir."



'NÜFUS HİÇBİR ZAMAN 100 MİLYON OLMAYACAK'


Türkiye'de 2040'tan sonra demografik fırsat penceresinin kapanacağına işaret eden Arun, "Aktif nüfus hızla azalacak. Türkiye'nin nüfusu hiçbir zaman 100 milyon olmayacak. Yaşlı nüfusumuz artacak. Türkiye bu yüzyılı 90 milyon civarında tamamlayacak. Nüfusun yüksek olmasından ziyade dengeli ve kaliteli bir nüfusa sahip olmamız önemli. Beşeri sermayesi yüksek olan nüfusa sahip olmalıyız. Burada yaşlıların, çocukların ve gençlerin eğitimi ülkemiz için çok önemli" dedi.


#Türkiye'nin nüfusu
#Doç. Dr. Özgür Arun
#Sağlık Bakanlığı
#nüfus
8 yıl önce