|

Türkiye’ye güven dünyaya ışık zirvesi

Enerjinin geleceği İstanbul’da şekilleniyor. Pazar günü İstanbul’da başlayacak 23. Dünya Enerji Kongresi’ne 80 ülkeden gelen katılımcılar küresel enerji politikalarının geleceğine ışık tutacak. Kongrede 54’ü bakan olmak üzere 266 konuşmacı sunum yapacak. Türkiye’nin; bölgedeki enerji koridoru konumunu da öne çıkaran zirve ‘Yeni Ufukları Kucaklamak’ temasıyla gerçekleşecek. Enerji dünyasının gündemini belirleyecek kongreye Rusya Devlet Başkanı Putin de katılıyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/10/2016 Cuma
Güncelleme: 07:58 - 7/10/2016 Cuma
Yeni Şafak

Bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösteren en önemli gösterge 'enerji tüketim miktarı' olarak kabul ediliyor. Türkiye geçtiğimiz 10 yılda OECD ülkeleri arasında enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke oldu. Büyüme potansiyeline bağlı olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacının ancak yüzde 25'ini kendi öz kaynaklarıyla karşılayabiliyor. Enerji ithalatçısı olduğu için önemli bir pazar olarak görülen Türkiye, bölgesindeki ülkeler arasında enerji koridorunun merkezinde bulunduğu için de önemi gün geçtikçe artıyor.



54'Ü BAKAN 266 KONUŞMACI


Bu özellikleri dolayısıyla dikkatlerin çevrildiği Türkiye, önümüzdeki hafta 23. Dünya Enerji Kongresi'ne ev sahipliği yapacak. İstanbul'da Pazar günü başlayacak zirve dört gün sürecek. 80 ülkeden gelen katılımcılar küresel enerji politikalarının geleceğine ışık tutacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleşen kongrede 54'ü bakan düzeyinde olmak üzere 266 konuşmacı sunum yapacak.







PUTİN DE BU ZİRVEDE


'Yeni Ufukları Kucaklamak' temalı etkinliğe, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılıyor. Suudi Arabistan, Rusya, Cezayir, Irak, İran ve Venezuela enerji bakanlarının katılacağı zirvede Avrupa Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sefcovic de olacak. Kongre ayrıca, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, Petrol İhraç Edenler Ülkeler Örgütü Genel Sekreteri Barkindo, BP CEO'su Bob Dudley, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Suudi Aramco CEO'su Amin Nasser, ve Gazprom CEO'su Alexey Miller'a ev sahipliği yapacak.







Türkiye'ye güven ve destek mesajı


Dikkatleri Türkiye'ye çevricek kongreyi değerlendiren Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Gökhan Kumbaroğlu, “Buraya katılacak enerji bakanları için bu kongre, sadece ekonomik ve siyasi görüşmelerle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda Türkiye'ye bir güven ve destek mesajı içerecek" dedi.







Rusya'dan 'üst' katılım önemli


Gökhan Kumbaroğlu, Rusya'nın kongreye üst düzeyde katılımının Türkiye-Rusya ilişkileri ve Türk Akımı projesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. Kumbaroğlu, “Kongre, Türkiye'nin dış güveninin tazelenmesine, işbirliklerinin geliştirilmesine ve enerji projelerine ivme kazandıracak" dedi.






OPEC ile 'diğerleri' kotayı görüşecek


23. Dünya Enerji Kongresi, Petrol İhraç Eden Ülkeleri (OPEC) sektörün diğer aktör ülkeleriyle buluşturacak. OPEC'in petrol üretimini kısıtladığı gayri resmi son toplantısının yapıldığı Cezayir'den Enerji Bakanı Butarfe, OPEC'in bunu İstanbul'da diğer ülkelerle görüşeceğini açıkladı.





#Dünya Enerji Kongresi
#OECD
#SOCAR
8 yıl önce