|

Uçak motoruna parça geliştirecek

General Electric, Türkiye’de havacılık alanındaki toplam Ar-Ge yatırımını 15 milyon doların üzerine taşıyan GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarı’nı Gebze’de açtı. Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, laboratuvarın, Türkiye’yi geleceğin teknoloji merkezlerinden biri yapacak önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Haber Merkezi
04:00 - 18/11/2018 Pazar
Güncelleme: 02:27 - 18/11/2018 Pazar
Yeni Şafak
Mustafa Varank - Albike Molbay
Mustafa Varank - Albike Molbay

General Electric'in (GE) uçak motoru parçalarının katmanlı imalat teknolojilerine uygun tasarım ve geliştirme çalışmalarına dünya standartlarında katkı sunmak amacıyla Kocaeli'nin Gebze ilçesinde hayata geçirdiği GE Havacılık Katmanlı İmalat Teknolojileri Ar-Ge Laboratuvarı açıldı.

5 İLDE 500 AR-GE MÜHENDİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla açılışı yapılan laboratuvar, General Elektrik’in havacılıktaki bilgi birikimi ve tecrübelerini Amerika ve İtalya'dan sonra Türkiye'ye taşıyacak. 70 yıldır Türkiye'de bulunan General Electric, 5 ilde 500'ü Ar-Ge mühendisi olmak üzere 2 bin 300 kişiyle faaliyet gösteriyor. Şirket havacılık, sağlık, enerji ve ulaştırma olmak üzere, pek çok alanda yüksek katma değerli üretim ve Ar-Ge gerçekleştiriyor.

GEREKLİ ADIMLARI ATTIK

Açılışta konuşan Varank; milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonuyla yola çıktıklarını vurguladı. Varank, bu vizyonun temeline yüksek katma değerli üretimi, dijital dönüşüme odaklanan ve verimli çalışan sanayiyi koyduklarını kaydetti. Varank, Türkiye'nin dinamik iş gücünü, sanayi kapasitesini ve coğrafi avantajlarını en iyi şekilde kullanarak, yapısal dönüşüm için gerekli adımları attıklarına işaret etti.

Nihai hedeflerinin Türkiye'yi sanayi ve teknolojide lider bir üretim üssü haline getirmek olduğunu ifade eden Varank, “Tabii bunu yaparken günceli çok iyi takip etmek, kabiliyetlerimizin farkına varmak ve fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla açılışını yapacağımız laboratuvarın, Türkiye’yi geleceğin teknoloji merkezlerinden biri yapacak önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

ÜÇ MERKEZDEN BİRİ TÜRKİYE’DE

Varank, memnuniyet verici bir başka gelişmenin de bu tesisin, General Electric'in küresel bazdaki üç laboratuvarından biri olduğunu söyledi. Katmanlı üretim alanında hem malzeme hem de farklı geometrilerin Ar-Ge'sinin yapılacağı bu laboratuvarda, Türkiye menşeli tasarımların geliştirileceğini aktaran Bakan Varank, bu tasarımların, havacılıktan otomotive, beyaz eşyadan enerjiye pek çok farklı alanda kullanılabileceğini ve yüksek katma değerli üretim önceliğine doğrudan hizmet edeceğini kaydetti. Varank, TÜBİTAK öncül Ar-Ge Laboratuvarı destek programı kapsamında dünyanın önde gelen firmalarının Ar-Ge kabiliyetlerini, burada olduğu gibi ülkemize çekiyoruz. Şu ana kadar dört firma bu desteklerden faydalanıyor ve ülkemizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyor. Yenilikçi fikirlerini hayata geçirirken, teknik bilgi ve birikimlerini ekosistemimize taşıyorlar."


Serbest bölgelerdeki firmaların %27’si yabancı

Ülkeye doğrudan yabancı yatırım ve teknoloji girişinin hızlandırılması ve ihracat odaklı üretimin teşvik edilmesinin en önemli öncelik alanları arasında olduğunu belirten Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur, Türkiye geneline yayılmış 18 serbest bölgede bin 989 firmanın faaliyet gösterdiğini ve bunların yüzde 27’sinin yabancı sermeyeli olduğunu dile getirdi.

#General Electric
#Uçak Motoru
#Mustafa Varank
#Albike Molbay
5 yıl önce