|

Virüs otomotiv satışını patlattı

Koronavirüsün kazananı otomotiv sektörü oldu. Bulaş riskine karşı toplu taşımaya binmek istemeyen vatandaş otomotiv satın almaya yöneldi. Koronavirüsün çıktığı 2020 Mart tarihinden itibaren 2021’in Mart’ına kadar 800 binden fazla sıfır araç satıldı. Bu rakamla sektör önceki seneye göre yüzde 70’ten fazla büyüme gösterdi. Pandemi sürecinde geçtiğimiz sene el değiştiren 2. el araç sayısı ise 8,5 milyonu buldu.

Şuayip Alabay
00:00 - 15/03/2021 Pazartesi
Güncelleme: 06:39 - 15/03/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Koronavirüs, vatandaşların toplu taşımaya binmemesi ile sıfır ve 2.el araç satışlarını artırdı.
Koronavirüs, vatandaşların toplu taşımaya binmemesi ile sıfır ve 2.el araç satışlarını artırdı.

Pandemi süreci birçok alanda olduğu gibi otomotiv sektörünü de etkiledi. Türk otomotiv sektörüne olumlu etki yapan koronavirüs, vatandaşların toplu taşımaya binmemesi ile sıfır ve 2.el araç satışlarını artırdı.

YASAKLAR SATIŞI BALTALADI

  • Virüsün Türkiye’de görüldüğü 2020 Mart’ta aylık bazda 50 bin adet olan otomotiv satışı Nisan ayında 26 bin adetlere düşerek adeta çakıldı. Kapanma süreciyle birlikte bayilerden araç alamayan vatandaşların da etkisiyle satışlar düştü.
    Süren bulaş dalgasıyla birlikte 2020 Mayıs’a taşınan yasaklar da satışlar üzerinde etkisini gösterdi. Mayıs’ta 32 bin adet sıfır araç satıldı. Kademeli normalleşme sürecine denk gelen 2020 Haziran’la birlikte satışlar iki katına çıkarak 70 bin adet seviyelerine yükseldi. Sonrasında ise dünyada düşen ve duran üretimlerle birlikte stoklarda sorun yaşanmaya başlandı.
    Avrupa’da kapanan bayilerdeki satılamayan araçlar operasyonla Türkiye’ye getirilerek satıldı. 2020 Temmuz’da bunun etkisiyle satışlar 87 bin adede kadar çıktı. Ağustos’ta ise stok sorunu ile bilrikte 61 bin adede geriledi.

SIFIR OTOMOBİLLER KARABORSAYA DÜŞTÜ

Pandemi sürecindeki üretimin düşmesi ile birlikte yaşanan stok sorunu sıfır otomobilleri karaborsaya düşürdü. Bayilerden alınan araçlar fahiş fiyatlara galericiler ve uyanıklık yapmaya çalışanlar tarafından daha yüksek fiyatlara satıldı.
Bayiden araç almak isteyen vatandaşlar ise aylarca sıra bekledi. Sıfır araç bulamayan vatandaşlar ise fiyatı sıfırla yarışan ikinci el otomobillere yönelmek zorunda kaldı. Tüm bunların etkisi ile ikinci el araç piyasası tarihte görülmediği kadar hareketlendi. 8,5 milyona yakın ikinic el araç satışı yapıldı.
Fiyatlar ise sıfırdan farksız hale geldi. 2020’nin son aylarında aşı haberlerinin gelmesi ve dünyada normalleşme haberlerinin başlamasıyla çalışmaya başlayan fabrikalar stok sorununu çözdü.

SON ÇEYREKTE REKOR KIRILDI

  • Geçtiğimiz yılın sonunda stok sorunun çözülmesiyle rahatlayan sıfır otomobil piyasası rekor üstüne rekor kırdı. Son çeyrekte her ay 100 bin adedi zorlayan ve 2020 Aralık’ta 104 bin adet satışla rekor kıran satışlar destan yazdı.
    2020’de toplam 772 bin adet sıfır otomobil satılırken önceki yıla göre yüzde 70’ten fazla büyüme gerçekleşti. Virüsün görüldüğü 2020 Mart’tan 2021 Mart’ına kadar ise otomobil satışları 800 bini devirdi. Sıfır otomobil piyayası 2021’e de umtula başladı. 2021’in ilk 2 ayında 102 bin sıfır otomobil satılırken, kampnaya üstüne kampanya yapan otomotiv markaları uygun finansman koşulları ve indirimlerle satışları hareketlendirerek ikinci el piyasasında yükselen fiyatları da aşağı çekti.
    Sıfır otomobillerin ucuzlaması ve karaborsa ortamı oratadn kalkan ikinci el otomobilde fiyatlar yüzde 30’a yakın düştü.
#​Koronavirüs
#Otomotiv
3 yıl önce