|

Vize serbestisi için tarih verdi

Kasım 2015’ten beri Türkiye’ye vize uygulayan Rusya; ticaret ve turizm için büyük önem taşıyan vize serbestisi için tarih verdi. Vize rejiminin kolaylaştırılmasına yönelik görüşmeler sonbaharda yapılacak. TİM Başkanı İsmail Gülle, iki ülke ticaretine olumlu yansıyacak bu karardan memnuniyet duyduklarını söyledi. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ise sağlanacak kolaylığın turizmde psikolojik avantaj sağlayacağını kaydetti.

Arzu Kurum
04:00 - 31/08/2018 Cuma
Güncelleme: 00:37 - 31/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
TİM Başkanı İsmail Gülle, iki ülke ticaretine olumlu yansıyacak bu karardan memnuniyet duyduklarını söyledi
TİM Başkanı İsmail Gülle, iki ülke ticaretine olumlu yansıyacak bu karardan memnuniyet duyduklarını söyledi

24 Kasım 2015 Türkiye-Rusya ilişkilerinin çıkmaza girdiği ‘uçak krizi’nin faturası her iki ülke için büyük ticari kayıplara neden olmuştu. Sonraki süreçte atılan olumlu adımlar sonucunda ilişkiler tamamen normalleşti. İki ülke arasındaki ticareti ve turizm hareketlerini olumsuz etkileyen vize serbestisi konusunda Rusya'dan dün önemli bir açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Resmi Temsilcisi Maria Zaharova, Rusya ve Türkiye’nin bazı kategorideki vatandaşlar için vize rejiminin kolaylaştırılmasına yönelik görüşmelerinin sonbaharda planlandığını açıkladı.

GÖRÜŞMELER SONBAHARDA

Zaharova “Vize konularının görüşülmesi için en uygun profesyonel alan konsolosluk sorunlarından sorumlu uzmanların ikili görüşmeleridir. Uzmanların bu yöndeki görüşmesi sonbaharda planlanıyor” dedi. Rusya ve Türkiye dışişleri bakanları, bayramdan önce yaptıkları görüşmede çeşitli kategorideki vatandaşlar için karşılıklı olarak seyahat rejiminin kolaylaştırılmasıyla ilgili anlaşmaların gerçekleştirilmesi mekanizmasının oluşturulmasını kararlaştırmıştı. İş dünyası temsilcileri, alınan karardan memnun. Yetkililer vize kolaylığı ile birlikte hem ihracatta hem de turizmde pozitif bir etki sağlanacağına işaret ediyor.

İHRACATI YÜZDE 10 ARTIRIR

Rusya'dan gelen ümit verici açıklamayı Yeni Şafak'a değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Rusya ile normalleşmenin beklenenden daha uzun sürdüğüne işaret etti. Gülle, “Yukarıdaki iyi ilişkilerin tabana yayılması neredeyse 5 yıllık bir zaman dilimini aldı. Dolayısıyla bu süreç hem ihracatımızı hem de ticaretimizi etkiledi” ifadelerini kullandı. İki ülke arasında yaşanan en büyük sorunun vize konusu olduğuna dikkati çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “Herkes rahatlıkla gidip gelebiliyordu. Şimdi bu sürecin tekrar eski haline gelmesi ihracatımızı en az yüzde 10 arttıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.



Hedef yeniden 6 milyar dolar

Vizesiz gidip gelişlerin ihracatçılar için çok büyük bir kolaylık olduğunun altını çizen Gülle, şunları kaydetti: “Yaşanan kriz sürecinde çoğu insan gidemedi, havaalanından döndü, vize almakta zorlandı. O nedenle bunların bittiği bir ortamda çok verimli bir ihracata doğru gidilecektir. İlişkiler hem yukarıda hem de devlet kademelerinde normalleşti. İnşallah bundan sonraki süreçte dış ticaret açığımızı kapatacak yönde yoğun bir ihracat dönemi yaşarız. Rusya ile ilişkilerimiz bozulmadan önceki dönemde ihracatımız 6 milyar dolara yakındı. Şuanda 3 milyar dolarlar seviyesinde. Yine o noktaya getirmek için çalışacağız.”


TURİZMDE PSİKOLOJİK AVANTAJ SAĞLAR

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ise, Rusların Türkiye’ye girerken bir zorluk çekmediğine işaret ederek, bu yılın ilk 7 aylık girişlerinde Rus turist sayısında çok ciddi bir artış yaşandığını söyledi. Vatandaşların daha rahat hareket etmesinin her zaman pozitif faydaları olduğunu aktaran Bağlıkaya, bir de bunun psikolojik bir yanı olduğunu ifade ederek, “Vizesiz bir ülkeye gidiyor olmanın getirdiği ayrı bir güven ayrı bir rahatlık var. Kapıda gidip vize almak yerine hiç vizesiz gidiyor olmanın getirdiği psikolojik avantajlar var. Bu bizim Rusya ile daha dost, kardeş ilişkilerimiz olduğu anlamına geliyor. İnsanların ülkemize daha fazla huzur içinde gelebileceği bir izlenim yaratacak” diye konuştu.

#Vİze
#Rusya
6 yıl önce