|

Whatsapp yüzünden mahkemelik oldular

İşyerinde davacı ve diğer çalışanların kendi aralarında oluşturdukları Watsapp grubundan; çalışma koşullarının olumsuzluğu, işveren ve yöneticilerin eşit davranmama, mobbing niteliğindeki tutumlarının dile getirildiği çeşitli yazışmaları, aynı gruptaki diğer bir çalışan tarafından patrona iletilmesi üzerine, çalışanlar işlerinden kovuldu. Aynı neviden kendi konuşmaları da bulunmasına rağmen, bu yazışmaları işverene bildiren çalışana ise sadece ihtar cezası verildi.

Yeni Şafak
15:14 - 15/01/2018 Pazartesi
Güncelleme: 15:38 - 15/01/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İşyerindeki arkadaşlarınızla yaptığınız Whatsapp konuşması başınıza iş açabilir.
İşyerindeki arkadaşlarınızla yaptığınız Whatsapp konuşması başınıza iş açabilir.

İşyeri arkadaşlarıyla Whatsapp grubu kurup, işverenle ya da müdürlerle ilgili olumsuz yapılan konuşmalar işinizden edebilir. Bu konuyla ilgili mahkemeler önemli kararlara imza atıyor.


İşyerinde davacı ve diğer çalışanların kendi aralarında oluşturdukları Watsapp grubundan; çalışma koşullarının olumsuzluğu dile getirince aynı grupta bulunan bir kişinin yazılanları yöneticilere iletmesi durumunda çalışanlar işinden oldu.

Yaşanan olay üzerine kovulan işçiler, işe iade davası açmış ancak yerel mahkeme, işveren tarafından yapılan feshin geçerli sebebe dayandığını belirterek, işçilerin davasını reddetti.

Yerel mahkemece verilen kararda, "Bu davranışların işyerinde huzuru bozacak nitelikte olduğunun anlaşıldığı, yönetici tarafından sözlü olarak uyarıldıkları ancak tutum ve davranışlarında değişiklik olmadığı, davacının davranışlarının aktinin İş Kanunu 25/II-e maddesine göre işverenin güveninin kötüye kullanılması kapsamında kaldığı, davalı tarafından davacının iş aktinin geçerli sebeple feshedildiği gerekçesi ile davanın reddine…' denildi.

YÜKSEK MAHKEME İŞE İADEYE KARAR VERDİ

Ancak işçilerin verilen kararı temyizi üzerine Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını bozmuş ve işçilerin işe iadesine karar verdi.

Yüksek Mahkeme'nin verdiği kararda, "İşçinin kusurlu davranışı ile sözleşmeye aykırı davranmış ve bunun sonucunda iş ilişkisi olumsuz bir şekilde etkilenmişse işçinin davranışından kaynaklanan geçerli bir fesih söz konusu olur. Buna karşılık, işçinin kusur ve ihmaline dayanmayan sözleşmeye aykırı davranışlarından dolayı işçiye bir sorumluluk yüklenemeyeceğinden işçinin davranışlarından kaynaklanan geçerli fesih nedeninden de bahsedilemez. Whatsapp sistemi, telefon ve internet ortamında internet vasıtası ile iletişimi gerçekleştiren bir sistemdir. Burada kişi, kişiler ile iletişime geçtiği gibi gruplar kurarak grup içerisinde iletişim gerçekleştirilmektedir. Ancak bu sistem kendi içinde korunan ve 3. kişilere kapalı bir konumdadır. Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin bu kapsamda burada iletişimlerinin kişisel veri olarak da korunması esastır" denildi.

"MESAİ SAATLERİ DIŞINDA YAZIŞMALAR YAPILDI"

Yüksek Mahkeme ayrıca, "Bu iletişimlerin dosyadaki çözümlerine göre genel olarak mesai saatleri dışında olduğu görülmektedir. İşçilerin Whatsapp grubu içindeki bu yazışmaları, aynı grup içinde yer alan diğer bir işçi tarafından işverene iletilmiş, işveren bunun üzerine grupta yer alan işçilerin savunmasını alarak, davacı ve diğer işçilerin iş sözleşmelerini feshederken, ileten işçiye ise ihtar cezası vermiştir. İşveren gizli kalması gereken verileri yasak bir şekilde elde ettiği gibi kendisine veren ve aynı konuşmalarda bulunan işçiye davranışı nedeni ile ihtar cezası vermek sureti ile de bilgi veren işçisini korumuştur. İşçilerin işyerinde mailleri, işverene bildirimleri işçilik hakları ile ilgili demokratik talep niteliğinde olup, bu tür barışçıl davranışların fesih nedeni yapılması doğru değildir. İspat yükü kendisinde olan davalı işveren haklı ve geçerli feshi kanıtlayamamıştır. Davanın kabulüne..' dedi.

"MESAİ DIŞI KONUŞMALAR SUÇ DEĞİL"

Neticede, Yargıtay çalışanların kendi aralarında iş yeri problemlerini dile getirmek için ve genel olarak mesai dışında yaptıkları dışarıya kapalı konuşmaların suç olmayacağına karar vermiştir. Eğer işveren işyerinin düzenini bozduğunu iddia ediyorsa bu iddiasını somut olarak ispatlamalı.



#Whatsapp
#İş
#Çalışma
#İş hayatı
#Yargıtay
6 yıl önce