|

Yabancı ekonomistlerden 'istikrar' vurgusu

Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, seçimlerde alınan sonucun, yabancı yatırımcı güvenini kesinlikle güçlendireceğini söylerken, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinin, Türkiye ekonomisine kısa vadede pozitif etki yapacağını belirtiyor.

Yeni Şafak
11:19 - 3/11/2015 Salı
Güncelleme: 08:31 - 3/11/2015 Salı
AA

Uluslararası finans kuruluşlarının ekonomistleri, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinin, Türkiye ekonomisine kısa vadede pozitif etki yapacağını belirtiyor.



1 Kasım seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine etkilerine ilişkin açıklama yapan Frankfurt Finans ve Yönetim Okulu Ekonomi Profesörü Grigory Vilkov, siyasi istikrarın ekonomiye hemen hemen her zaman olumlu geri bildirim sağladığını söyledi.



Vilkov, AK Parti'nin seçimlerde tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşmasının ekonomi açısından önemine dikkati çekerek, "Bu zafer, kesinlikle siyasetteki belirsizliğin çözümünü sağlayacak ve böylece ekonomiye olumlu etki edecek" dedi.



"Seçim sonucu, yabancı yatırımcı güvenini güçlendirecek"


Seçimlerde alınan sonucun, yabancı yatırımcı güvenini kesinlikle güçlendireceğini dile getiren Vilkov, şöyle konuştu:



"Ülkeler arasında ilişkiler, değişimleri ve belirsizlikleri sevmiyor. AK Parti, kayıtlı seçmenin yüzde 85'inin katıldığı seçimlerde güveni tekrar geri kazandı. Bu sonuç, hem siyasi hem de iş çevrelerinin hoşuna gidecek bir istikrar göstergesidir. Siyasi istikrarla ekonomide beklentiler tekrar düzelecek 2015 yılında, Türk ekonomisi çok pozitif dinamikler gösterdi, ancak yatırımcılar ve ekonomistler mevcut siyasi türbülans konusunda olukça endişeliydi.



Gelecekteki ekonomik büyüme için umutlar siyasi belirsizliğin çözümüne odaklanmıştı. Şimdi ise siyasetin, ekonominin büyümesinde bir beton duvar olarak durmadığını ele aldığımızda, beklentiler yeniden iyi gibi görünüyor."



"Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi liderlerin öncü rol üstleneceğini düşünüyoruz"


Commerzbank Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Tatha Ghose, yayımladığı bilgi notunda, seçimlerde AK Parti'nin, anayasayı değiştirecek kadar milletvekili çıkaramasa da tekrar tek başına hükümeti kurabilecek bir zafer kazandığının altını çizdi.



Piyasaların seçim sonuçlarına ilk etapta pozitif tepki verdiğini anımsatan Ghose, şunları da kaydetti:



"Tek partili hükümete dönüş, piyasaların yakında açıklanacak işlevsel bir ekonomik plan ve bütçe beklemesinden dolayı kısa vadede keskin bir toparlanmayı tetikliyor. Türkiye'ye ilişkin ana endişeler, orta vadedeki gelişmeler konusunda olacak.



Ali Babacan ve Mehmet Şimşek gibi ılımlı AK Parti liderlerinin ekonomi politikalarında öncü rol üstleneceğini düşünüyoruz. Yakın vadede piyasalar işlevsel bir hükümetin dönüşünü kutlayacak ancak politika müdahaleleri, özellikle de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına politika müdahalelerine ilişkin endişeler ve Türk demokrasisindeki genel kontrol ve denge konusundaki eksiklikler muhtemelen orta vadede tekrar ortaya çıkacak."



"Türkiye'nin reform odaklı bir hükümete ihtiyacı var"


Berenberg Bank Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland ise ilk bakışta seçim sonuçlarının ekonomi için iyi göründüğünü ve kısa vadeli önemli risklerin büyük bölümünün ortadan kalktığını vurguladı.



Türkiye'nin, reform odaklı bir hükümete ve bağımsız bir merkez bankasına ihtiyacı olduğunu savunan Hungerland, Türkiye'de enerji temini ve emeklilik sistemi konusunda büyük reformlar gerçekleştirilmesi gerektiğine de işaret etti.

#AK Parti
#1 Kasım seçimleri
#Yabancı ekonomistler
8 yıl önce