|

Ekonomiye destek yağacak

Ekonomide rekor büyümenin sürmesi ve iç pazardaki hareketliliğin devamı için hazırlanan torba yasa, TBMM’ye sevk edildi. Yasada; asgari ücretten konut hesabına, öğretmen atamalarından hurda indirimine kadar milyonlarca vatandaşı ve yatırımcıyı ilgilendiren müjde niteliğinde düzenlemeye yer veriliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/02/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:29 - 3/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
 Tasarıdaki en önemli düzenlemelerin başında milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret geliyor.
Tasarıdaki en önemli düzenlemelerin başında milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret geliyor.

İstihdam, yatırım ve üretim teşviklerinden konut hesabına, hurda indiriminden çeyiz desteğine kadar pek çok konuda düzenleme getiren yasa tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sevk edildi. Tasarıdaki en önemli düzenlemelerin başında milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret geliyor. Bu amaçla, vergi yükü sabitlenerek, asgari ücretin kalıcı olarak yıl içinde azalmasının önlenecek. Asgari ücret üzerindeki vergi yükü, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminde sabit tutulmasıyla asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi artışından etkilenmemesi sağlanacak. Ayrıca işverenlere 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan, 100 lira tutarındaki asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edilecek.

HURDAYA 16 YAŞ İNDİRİMİ

Torba yasanın milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bir diğer maddesi de hurda araçlarla ilgili. 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanacak. Ekonomik canlılığın ve tasarrufların artırılması yönünde adımlar atılırken, mevcut konut hesabı sistemine işlerlik kazandırılması amacıyla devlet katkısı tutarı 15 bin liradan 20 bin liraya, yüzde 20 olan azami devlet katkısı oranı yüzde 25’e çıkarılıyor. Ayrıca bu kapsamda alınacak konutların tapu harcında indirim yapılması, daha düşük kredi faizi imkanı sağlayacak sözleşmelere ilişkin esasların düzenlenmesi için Bakanlar Kuruluna yetki veriliyor.


ÇEYİZDE AZAMİ KATKI 7 BİN 500 LİRA

Çeyiz desteğinde devlet katkısı yüzde 20’den yüzde 25’e, azami katkı da 5 bin liradan 7 bin 500 liraya yükseltiliyor. Yine hükümetin tasarrufu özendirmek maçlı tedbirlerinden olan BES’e yönelik düzenlemeler kapsamında, devlet katkısı tutarlarının nemalandırılması ve nemalarıyla birlikte ödenmesine, ek devlet katkısının azami limitiyle iade edilmesine, bin lira ilave devlet katkısının yıllar itibarıyla yeniden değerlemeye tabi tutulabilmesine ve iki ay olan cayma süresinin üç katına kadar artırılabilmesine imkan sağlanacak. Terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanlardan hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı verilecek.

VERGİ LİMİTLERİ GÜNCELLENİYOR

Bakan Naci Ağbal, Meclise sevk edilen torba yasa tasarısıyla kesinlikle bir vergi artışı getirilmediğini belirterek, “Bu bakımdan, halihazırda uygulanmakta olan oranların aynen korunmasını teminen bu kanun tasarısının yasalaşıp yayımlandığı gün Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak ve özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi mallarda herhangi bir vergi artışı olmayacaktır” ifadesini kullandı. Ağbal, elektrik motorlu araçlardan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin, panelvanların ve motosikletlerin, daha düşük olarak, diğer taşıtlar için uygulanmakta olan motorlu taşıtlar vergisi tarifesinin yüzde 25’i oranında vergilendirilmesinin sağlanacağını belirterek, şöyle devam etti: “Mevcut ÖTV Kanunu’nda karşılığı olmayan biodizel mahiyetindeki diğer mallarla bunların karışımlarının tamamının ÖTV’ye tabi tutulabilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele kapsamında akaryakıt yerine kullanılabilmesi mümkün bazı yağlama müstahzarları ÖTV Kanunu kapsamına alınmaktadır.”

  • 5 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMASI
  • TBMM’ye sevk edilen Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’na ilişkin açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, eğitim hizmetleri için ilave 5 bin sözleşmeli öğretmen atama hakkı verileceğini bildirdi. Bakan terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olanlardan hayatını kaybeden sivillerin yakınlarına ikinci istihdam hakkı verileceğini de dile getirdi. Naci Ağbal ayrıca, yeni kurulan ve yatırım teşvik belgesi alan sermaye şirketlerince, yurt dışından sermaye olarak Türkiye’ye getirilen dövizin, kuruluşu takip eden hesap döneminin sonuna kadar belli şartlarla kur değerlemesine tabi tutulmaması ve böylece kur değerlemesinden kaynaklanan kazancın vergilenmesinin önüne geçilmesinin amaçlandığını aktardı.
YATIRIM YAPANA ÖNEMLİ TEŞVİKLER

Çiftçi ve esnafa verilecek Hazine faiz destekli kredilerin kamu katılım bankalarınca da verilebilmesi ve buradan doğacak gelir kayıplarının hazine bütçesinden karşılanması öngörülüyor. TCMB nezdindeki hazine adına açılacak tek hazine kurumlar hesabına aktarılacak. Bunun yanında kaçak madencilik faaliyetlerine hapis cezası verilmesi ve 10 yıl boyunca sektörden men edilmesi de düzenleniyor. Akkuyu nükleer santrali projesi ve Japonya ile yapılacak işbirliklerinde yatırımlar için öngörülen teşvik ve desteklerden yararlandırılması amaçlanıyor. Tasarı ile sanayi sicil belgesi olanların yatırım teşvik belgesi aranmaksızın imalat sanayinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 2019 sonuna kadar KDV istisnası getiriliyor.

#Ekonomi
#İstihdam
#Naci Ağbal
6 yıl önce