|

Yeni nesil füzeye ortaklık daveti

Türkiye’nin Çin ile uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini iptal etmesinin ardından yerli sistem için Aselsan ve Roketsan çalışıyor. Uzun menzilli füze ve hava savunma sistemlerinde yeni nesil proje geliştirme çalışması yürüten tüm ülkelere ortak çalışma önerisi götürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2016 Saturday
Güncelleme: 22:02 - 8/01/2016 Friday
Yeni Şafak

Türkiye'nin Çin ile uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesini iptal etmesinin ardından yerli sistem için Aselsan ve Roketsan çalışıyor. Sistemin üretilmesinde maksimum milli üretim ve teknoloji transferi amaçlanıyor. Uzun menzilli füze ve hava savunma sistemlerinde yeni nesil proje geliştirme çalışması yürüten tüm ülkelere ortak çalışma önerisi götürüldü. Uçak krizinden önce Rusya'ya da aynı çağrının yapıldığı öğrenildi. Halen Türkiye'nin çağrısına yanıt veren Fransız Eurosam ile görüşülüyor. Türkiye, diğer ülkelerle de görüştükten sonra nihai kararını verecek.



İHALEYE KATILAN FİRMALARA ORTAK ÇALIŞMA ÖNERİSİ


Çin ile yürütülen uzun menzilli füze projesi görüşmelerini sonlandıran Türkiye, milli sistem üretimi için harekete geçti. Halen kısa ve orta menzilli füze üretimi çalışmalarında belli noktaya gelen Aselsan ve Roketsan görevlendirildi. Sistem, Hisar A (Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi) ve Hisar O (Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi) projelerinin devamı olacak. Çalışmalarda maksimum milli katkı ve teknoloji transferi hedefleniyor. Uzun menzilli füzelerde atmosferin katmanlarında hızını kesmeden sistemin ilerleyebilmesi, uydudan takibi gibi çok fazla ileri teknoloji ve kabiliyet gerektirdiğinden, Türkiye ortak arayışına girdi. Türkiye'nin başka bir ülkeden teknoloji alması veya yeni nesil uzun menzilli füze sistemi geliştiren ülkelerle ortaklık kurulması fikri gündeme geldi. Bu doğrultuda, iptal edilen ihaleye teklif veren ülkeler başta olmak üzere yeni nesil proje geliştirme çalışması yürüten tüm ülkelere ortak çalışma önerisi getirildi.



ÇİN SİSTEMİ KURULDUĞU ANDA ESKİYECEKTİ


Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Çin ile yürütülen uzun menzilli füze görüşmelerinin iptal edilmesinde önemli etkenler rol oynadı. Türkiye'nin savunma projelerinde büyük önem verdiği yerli katkı oranı konusunda ilerleme sağlamadı. Halen dünyada yeni nesil füze geliştirme çalışmaları yürütülürken, bu çalışmalara göre eski teknoloji olan Çin füzesinin kurulduğu anda eskiyeceği değerlendirildi. Ve bu nedenle de milli füze çalışmalarının “yeni nesil füze projesi” olarak yürütülmesi öncelendi.



Sistemin yarısı tamam


Füze sistemlerini kendisi üreten Türkiye'nin uzun menzilli sistemine ilişkin alt yapının yarısını yardım almadan yapabileceği belirtiliyor. Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, uzun menzilli füze sisteminin kısa sürede olmasa bile 5-10 yıllık sürede yerli olarak üretilebileceğini kaydetti.


#Füze sistemleri
#İsmail Demir
#Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi
#Savunma Füzesi
8 years ago