|

Yerli ve milliye akademik not

Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi (BUSİBER), Türkiye’de ve dünyada ilk olan şirketlerin yerli ve milliliğini ölçmeye yönelik akademik endeks çalışmasını tamamladı. Bütün sektörlere uyarlanabilen MİLDEKS endeksine ilgili bakanlıkların sıcak baktığını söyleyen BUSİBER Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, uygulamanın hem kamuya hem de özel şirketlere yerli ve milli üretimlerini sistematik şekilde artırma fırsatı sunacağını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:06 - 26/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye’de ve dünyada ilk olan şirketlerin yerli ve milliliğini ölçmeye yönelik akademik endeks çalışması tamamlandı.
Türkiye’de ve dünyada ilk olan şirketlerin yerli ve milliliğini ölçmeye yönelik akademik endeks çalışması tamamlandı.

İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle kurulan, şu an ise kendi ayakları üzerinde faaliyetlerine devam eden Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BUSİBER), Türkiye’de ve dünyada ilk kez şirketlerin yerli ve milliğini ölçmeye yönelik akademik endeksi hazırladı. Geçen yıl ülkemizde ilk kez bir üniversitede “Siber Güvenlikte Yerli ve Milli Çözümler Çalıştayı”nda kamu, akademi, özel sektör ve STK’ları buluşturan BUSİBER, Yerli İşletmeler Derneği işbirliğiyle geliştirilen Yerlilik ve Millilik Endeksi’nin (MİLDEKS) akademik çalışmalarını tamamladığını duyurdu.

Konuyu Yeni Şafak’a değerlendiren Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi, BUSİBER Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, “Dünyada ilk kez şirketlerin yerliliğinin yanısıra milliliğini de ölçmeye yönelik bir endeks yapılıyor. Yerli İşletmeler Derneği ile birlikte anketler yaparak endeks kriterlerini belirledik. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki akademik kısmı hazır. Şu an için bilişim sektörüne odakladık ama farklı sektörlere özel katsayılar da olacak” diye konuştu.

17 KRİTERDE ÖLÇÜM

MİLDEKS’teki çalışma esasları hakkında bilgi veren Metin, şunları söyledi: “Yerli olmak demek, Ar-Ge yapmak teknoloji ihracatını çoğaltıp ithalatını azaltmak demek. Bu amaçla şirketlerin ihracat ve ithalatı ölçülüyor. Bunun yanında şirketteki yerli sermaye yüzdesi ve Türk çalışanlarının oranı, sermayesinde Ar-Ge payı, yurt dışı şubeleri, devlet desteklerinden aldığı paylar, patent ve faydalı model sayısı gibi toplamda 17 adet kriteri endekste araştırıyoruz.”

TEŞVİKLERE REFERANS OLUR

MİLDEKS çalışması devlet tarafından kabul görürse şirketlerin yerlilik ve millilik puanına göre, alacağı teşviğin boyutu belirlenebilecek ya da yabancı bir şirket Türkiye’ye ürün satacaksa öncelikle MİLDEKS katsayısını tutturması istenebilecek. MİLDEKS çalışmasını şartnamelerde yerli ve milliliği ölçebilecek akademik bir çalışma olarak geliştirdiklerini vurgulayan Metin, “Yabancı şirketlere MİLDEKS değerlerinin belli bir seviyeye ulaşması şartı konulup, bu kapsamda mesela Türkiye’de ofis açıp Türk mühendis istihdamı sağlamaları teşvik edilebilir” dedi.

Tarafsız ve şeffaf olduğu için bu çalışmayı devletin hizmetine de sunacaklarını ifade eden Metin, şöyle devam etti: “Çalışmamızı SSM tarafından geçen yıl Ankara'da düzenlenen Siber Savaş ve Siber Güvenlik Konferansında sunduk ve beğeniyle karşılandı. Yine tüm sektörlerdeki şirketleri ilgilendirdiği için Ulaştırma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Sanayii Bakanlığı müsteşarları da bize sözlü destek verip, takdirlerini iletti."

  • Veri güvenliğini odağına aldı
  • BUSİBER’deki çalışmalara değinen Doç. Dr. Metin, kritik alt-yapı güvenliği ve kişisel verilerin korunması konusuna yoğunlaştıklarını aktardı. Kurumların sistemlerini daha güvenli hale getirmelerine yardımcı olacak siber sızma testleri ve siber güvenlik danışmanlıkları verdiklerine belirten Metin, "Kamu kurumlarına kar amacı gütmeden bu hizmetlerimiz sürecek. TSE sızma testi sertifikalarına sahip öğrencilerimize burs vererek projemizde görev almalarını sağlıyoruz. Tüm öğrencilere ücretsiz siber eğitim kamplarımız da devam ediyor.”

#Boğaziçi Üniversitesi
#Siber Güvenlik
#Milli Üretim
6 yıl önce