|

Zeytinyağı fiyatı yüzde 50 arttı

Türkiye'de önemli zeytincilik merkezlerinden biri olan Kilis'te, yeni mahsul zeytinyağının kilosu 6 TL’den 9 TL’ye yükseldi.

Yeni Şafak
11:32 - 17/11/2014 Pazartesi
Güncelleme: 09:33 - 17/11/2014 Pazartesi
IHA
Zeytinyağı satıcısı Mevlüd Bediroğlu, bu yıl zeytinyağının fiyatında yüzde 50 oranında bir artış yaşandığını ifade ederek, “Son 10 yıldır nerede ise cüzi miktarlarda zeytinyağı fiyatlarında artış yaşandı. Bu yıl hem Kilis’te hem de Türkiye genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle zeytinyağının kilosuna yüzde 50 zam geldi. Bu yıl zeytin ağaçlarında zeytin tanesi yok denecek kadar az olduğu için geçen yılki rekoltenin ancak yüzde 10’u civarında hasat yapılabilmektedir. Bu da zeytinyağı fiyatlarını attırmıştır.


Bediroğlu, Kilis’teki zeytin bahçelerinin içerisinde 80-100 yaşında olan ağaçlar dahi bulunduğunu ifade ederek, “Kilis zeytinyağı kendine has bir tadı olduğu için yöre insanı tarafından tüketiliyor. Kent dışında yaşayan Kilisliler ile çevre il ve illerden gelenler tarafından satın alınıyor. Asit oranı düşüktür. Yurt dışına ihracat beklendiği gibi olmadığı için fiyatlar hep aynı seviyede kalıyor. Zeytin taneleri eskiden mahserelerde (zeytinyağı fabrikası) bekletilerek eski teknoloji ile üretilirdi. Şimdi ise modern tesislerde günlük olarak sıkılıyor. Fabrikaların kapasitesi çok yüksek, son teknoloji ile zeytinyağları üretiliyor” diye konuştu.


 


 
#zeytinyağı
#zeytinyağı fiyatı
#zeytinyağı faydaları
9 yıl önce