|

Zeytinyağının sahtesini yapıp markete verdiler

Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde, zabıta ekiplerinin yaptığı denetimlerde, bitkisel karışımlar ile elde edilen 200 kavanoz sahte bal ile 120 kilo zeytinyağı ele geçirildi. Şüphelilerin, sahte ürünlerin markete verdiği iddia edildi.

Yeni Şafak
14:11 - 2/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 12:18 - 2/03/2016 Çarşamba

İslahiye'de zabıta ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, sahte bal ve zeytinyağı üretilerek piyasaya sürüldüğü ihbarı üzerine Bahçelievler Mahallesi'nde Suriye uyruklu Abuzer Ablaz'ın kiraladığı eve operasyon düzenledi.



Yapılan baskında imalathaneye dönüştürülmüş olan evde piyasaya sürülmeye hazırlanmış 200 kavanoz bal ile 120 kilo zeytinyağı ele geçirildi. Ele geçirilen bal ve zeytinyağına imha etmek üzere el konulurken, Suriyeli uyruklu şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldı.



Şüphelilerin bu zeytinyağlarını marketlere de verdiği iddia edildi.



ZEYTİNYAĞININ İYİ OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLAŞILIR?


Uzmanlar, sahte yağların donma derecelerine bakarak içinde katkı yağlar ya da diğer maddeler olduğunun anlaşılmasının mümkün olduğu görüşünde. Buna göre sahte zeytinyağı şu şekilde anlaşılabilir: Yaklaşık olarak 0 ile -6 derece arasında donan hakiki zeytinyağı, bu özelliğiyle sahte zeytinyağlarından kolay bir şekilde ayrılabilir. Ayrıca zeytinyağının hakikisini anlamak için suyla karıştırılarak basit bir inceleme yapılması da mümkün. Tüm bitkisel kaynaklı yağlar, üzerine su ilave edilmesi halinde, dairesel tanecikler şeklinde su yüzeyine çıkar. 'Zeytinyağı gibi üste çıkmak' deyimi, zeytinyağına su ilave edilmesi halinde, yağ su yüzeyine çıkacaktır. Ancak zeytinyağının hakiki olmaması halinde suyun yüzeyini kaplayacak şekilde yani yandan bakıldığında ince bir çizgi oluşturacak şekilde birikme gözlemlenir.


#Sahte zeytinyağı
#Sahte bal
#Gaziantep
8 yıl önce