|

Emeklilik yaşı kaç? 2016 Emeklilik yaşı hesaplama-sorgulama!

T.C. vatandaşı olan tüm vatandaşlarımız belli bir dönem sigortalı olarak bir kurumda çalışmaları sonrasında emeklilik hakkı kazanmaktadır. Peki Türkiye'de 2016 emeklilik yaşı kaçtır? İnternet üzerinden emeklilik yaşı sorgulama nasıl yapılır? Emeklilik yaşı yaklaşanların sıkça sorduğu bu soruların yanıtlarını haberimizdeki bağlantı ile gerçekleştirebilir. İşte emeklilik yaşı sorgulama...

Yeni Şafak
16:06 - 14/10/2016 Cuma
Güncelleme: 13:14 - 14/10/2016 Cuma
Diğer

Emeklilik yaşı kaç? 2016 Emeklilik yaşı hesaplama-sorgulama işlemleri haberimizde. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor.



Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilere yönelik olarak sunduğu emekli maaşı sorgulama isimli bir e-devlet hizmeti bulunuyor. Tüm emekliler artık aldıkları emekli maaşlarının hem güncel ayın hem de geçmiş ayın ayrıntılı bilgilerini sadece dakikalar içerisinde e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştireceği emekli maaşı sorgulama işlemi ile öğrenebilme şansını yakalıyor. İnternet üzerinde yer alan sanal devlet portalı e-Devlet sisteminde kimlik doğrulaması yapılarak gerçekleştirilebilen bu emekli maaşı bilgisi sorgulama işlemi için emeklilerin 'sisteme giriş' penceresinde kendisine sunulan 'e-Devlet şifresi', 'mobil imza', 'e-imza', 'T.C. kimlik kartı' ve 'internet bankacılığı' giriş alternatiflerinden birisini kullanarak kimlik doğrulama yapması gerekiyor.



Sigorta ve prim gün süresini doldurmuş fakat emeklilik yaşının dolmasını bekleyen kişiler için bir kanun teklifi hazırlandı. Takvim'de yer alan haberde TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre; 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar istisna sayılacak. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların bu kanun yürürlüğe girdikten sonra 360 gün içinde bu istisna ile emekli olmaları amaçlanıyor. Söz konusu teklif, yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurmuş ancak yaşlılık aylığının bağlanması için yaş koşulunu bekleyen 500 bini aşkın çalışanı ilgilendiriyor.





ERKEN EMEKLİLİK BEKLEYEN KAÇ KİŞİ VAR


Emeklilikte yaşa takılan 500 bin kişinin sorununu çözmek için bir çalışma başlatıldı. Primi gün sayısmı doldurmuş ama emeklilik yaşmm bekleyenlere, yılda yüzde 5 düşük maaşla erken emekli olabilme fırsatı getirilmesi bekleniyor. Bu hak sadece SSK'lılara tanınacak. BağKur'lular ve memurlar için söz konusu değil. Hatta bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AÎHM) dava açılmış durumda. Sonucu merakla bekleniyor.







#Erken emeklilik
#Emeklilik yaşı
#Bağ-kur
#Emekilik sorgulama
#Emekli yaşı hesaplama
8 yıl önce