
Elmastan 10 bin kat daha değerli: Milas’ta bulundu, tam 835 gram!
22 Ocak 2022
Muğla'nın Milas ilçesinde, jandarmanın durdurduğu bir otomobilde değerli taş sınıfında yer alan ve izinsiz çıkarılıp piyasaya sürülmeye çalışıldığı belirlenen 835 gram ağırlığında diaspor (zultanit) ile yakalanan bir kişi gözaltına alındı.
- NO1Edinilen bilgiye göre, Muğla İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan istihbarı çalışmalar sonucu, Aydın’ın Söke ilçesinden Muğla’nın Milas ilçesine doğru seyreden bir araçta diaspor taşı bulunduğu bilgisinin alınması üzerine, Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından Söke - Milas Karayolu Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde operasyon düzenlendi.
- NO2Durdurulan şüpheli otomobilde yapılan aramada, izinsiz olarak çıkartılıp piyasaya sürülmeye çalışıldığı belirlenen, 835 gram diaspor taşı ele geçirildi.
- NO3Işığa göre doğal renk değiştiren beş taştan biri olması nedeniyle rağbet gören ve değerli olan, daha çok takılarda kullanılan saydam taşla yakalanan H. Ç. gözaltına alındı.
- NO4Jandarmada ifadesi alındıktan sonra cumhuriyet savcısının talimatı ile serbest bırakılan H. Ç. hakkında 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Kanununa Muhalefet suçundan işlem başlatıldı.
- NO5SADECE MİLAS'TA ÇIKIYOR
Yüzde yüz doğal haliyle kullanılabilen, üzerinde çatlağa benzer damarlar bulunan, kristal kuvarsa benzeyen diaspor taşının, ülkemizde sadece Muğla’nın Milas ilçesinde Sodra Dağı civarında olduğu ve çıkarıldığı biliniyor. - NO6ELMASTAN 10 BİN KAT DAHA DEĞERLİ
Dünyada sadece Türkiye'de bulunan değerli taşın elmastan 10 bin kat daha nadir olduğu belirtilirken diaspor taşının renk değiştirme özelliği ise en dikkat çekici yanı. - NO7DİASPOR TAŞI FİYATI NE KADAR?
Türkiye'de çıkan diaspor taşının elmastan 10 bin kat daha nadir olduğu ifade ediliyor. - NO8DİASPOR TAŞI NEDİR?
Dünyada diaspor taşı ilk olarak 1800'lü yıllarda Rusya ve Pensilvanya'da keşfedildi. Mücevher kalitesinde olan ve renk değiştiren taş ilk olarak sadece Türkiye'de Muğla'da çıkartılıyor. - NO91970'li senelerde Etibank'ın açtığı bir alüminyum madeninde rastlanmaya başlanan diaspor taşı ancak 1990'lı yıllarda dünyada duyulmaya başlıyor. 1990'lı senelerde GIA (Gemological Institute of America) bu konuda dünyada söz sahibi olan kuruluş, bunu bir makalede yayınlıyor ve Type II (ikinci tür) olarak klasifikasyon listelerine ekliyor. Bu şekilde diaspor kristalinden tüm dünyanın haberi oluyor.
- NO10Diaspor taşı, gün ışığında yeşil olurken, mum ışığında da pembe renk alabiliyor. Bu iki renk taşın renk skalasında iki uç noktadan beliriyor. Pembe ve yeşil arasındaki birçok ton gün ışığına, ortamdaki ışığa hatta bazen üzerinizdeki kıyafete değişebiliyor.
- NO11
- NO12