- NO1Dalgıçlar Japonya'da denizin derinliklerinde ilginç geometrik-şekiller gördüler.
- NO2Kum üzerine işlenmiş bir sanat eseri gibi duran bu şekilleri kimin yaptığıyla ilgili farklı-farklı tahminler vardı.
- NO3Bazıları denizin dibindeki bu muhteşem şekilleri uzaylıların işlemiş olabileceğine bile inanıyordu.
- NO4Aradan geçen uzun yıllardan sonra 'gizemli sanatçı' ortaya çıktı.
- NO5Dalgıçlar bu şekillerle ilk kez 1995 senesinde karşılaştılar.
- NO6Denizin dibine bu olağanüstü şekilleri kimin çizdiği yıllardır merak konusuydu. 'Gizemli sanatçı' iş üstünde yakalandı ve yaklaşık 20 sene sonra bu muhteşem eserlerin sırrı ortaya çıktı.
- NO72 metreyi bulan çaptaki harikulade sanat eserlerini sadece 12 santimetre boyunda minik bir balık yapıyordu.
- NO8Balığı ve şekilleri inceleyen uzmanlar çok ilginç bulgulara ulaştılar.
- NO9Bu şekilleri sadece erkek balıklar yapıyordu. Eser biter bitmez dişi bir balık gelip erkeğin işçiliğine şöyle bir göz atıyor, beğenirse yumurtalarını bu şeklin ortasına koyuyordu. Erkek bu yumurtaları döllüyor ve 6 gün boyunca çemberin dışına çıkmadan yumurtaları koruyor. Beyni bir nohut tanesi kadar olan balığın bu muhteşem eserleri nasıl yaptığına ve bu balık türünün kendilerine eş seçerken nasıl böyle bir sistem geliştirdiğine ise bilim adamları cevap veremiyor.
- NO10Kendilerine inanılmaz derecede zarif yuvalar inşa eden bu hayvanlar, doğadaki en iyi tasarımcılar oalbilir.
- NO11Philetairus socius, yani hoşsohbet dokumacı olarak bilinen bu kuş türü, yalnızca Güney Afrika, Namibya ve Botswana'da yaşıyor.
- NO12Komün halinde yaşayan kuşlar, dev yuvalar 'dokuyor'.
- NO13Philetairus socius kuşlarının apartman binalarına benzeyen yuvalarında 400 kadar kuş birlikte yaşar.
- NO14Ve aynı yuva, yüz yıl boyunca farklı jenarasyonlar tarafından kullanılabilir
- NO15Bazı yuvalar o kadar büyüktür ki inşa edildiği ağacı bile yıkabilir.
- NO16Çubuk, sarmaşık ve çamur gibi maddeler kullanılarak oluşturulan yuvadaki girişler aşağıdandır.
- NO17Girişte yırtıcılara karşı güvelik sistemi olarak kesici ve delici çubuklarla dolu bupi tuzaklarından oluşan tüneller vardır.
- NO18Konfor yuvanın içindeki odaların tabanına serilen çimlerle sağlanır.
- NO19Hayvanlar aleminin muhteşem mimarları
- NO20Doğada gezerken böyle bir manzarayla karşılaşsanız siz ne yapardınız?
- NO21İşte bir tarantula yuvası...
- NO22Genellikle toprak altında oluşturduğu bu tünellerde saklanıyor. Yuvalarının yakınından geçen diğer böcek ve örümcekleri avlayarak besleniyor. Yalnız geceleri yuvaları dışında görülürler.
- NO23Afrika ülkelerinin tropikal bölgelerinde yaşayan termitlerin yuvaları, görenleri şaşırtıyor. Bir iki santim boyundaki termitler, yüksekliği 4-5 metreye varan minyatür şehirler inşa ediyor.
- NO24İlk bakışta doğadan bir kaya gibi görünen yuvalar, adeta gizli şehirler şeklinde inşa edilmiş. Sürekli değişen iklim şartlarına da uyum sağlıyor.
- NO25Bu minyatür şehirlerin havalandırma sistemleri, özenle düzenlenmiş bölümleri, hatta içinde tarım alanları bulunuyor. Afrika bölgelerindeki zorlu yaşama uygun olarak yapılan yuvalar, aniden bastıran yağmurlar ve bunların ardından gelen seller ile çok yüksek derecelere çıkan hava sıcaklıkları gibi pek çok olumsuzluğa karşı korunaklı. Nüfusu kimi zaman bir milyonu aşan termit yuvalarında genel düzen kusursuz.
- NO26Termitler, havalandırma sistemiyle yaptıkları yuvalarda özel odalar inşa ediyor. Şehirdeki bireylerin bütün ihtiyaçlarını kendi içlerinde karşılayabilecek, dışarıdan alışverişe ihtiyaç duymayacak bir düzen var. Yuvaların içinde çocuk odaları, kuluçka odası, kraliçe odası, tarım alanları bulunuyor. Bu yuvaları yıkmak ise neredeyse imkânsız. Kimi bölgelerde kaldırılması gereken yuvaları dışarıdan balyozla bile yıkmak mümkün değil. Yuvalara özel yöntemlerle yer altından girilip, içeriden balyozla yıkılıyor.
- NO27Dokumacı karıncalar yuvalarını yapraklardan yaparlar.
- NO28Avustralya'da ve Asya'nın güneyinde, diğeri de Afrika'nın bazı kesimlerinde görülen Oecophylla adlı karıncaların yuva yaptığı yerlerde birlikte yaşamak neredeyse imkansız.
- NO29Uzun bacaklı ve kıvrak olan bu tür, orman tepelerindeki devasa alanları öyle saldırganca ele geçirmiş ki, yerli halk onlara ağaç karıncası adını vermiş. Ya da dokumacı karıncalar... Çünkü dalların arasında, yaprakları birbirine dikerek futbol topu boyunda yuvalar yapıyorlar..
- NO30Her bir dokumacı karınca kolonisinin yarım düzineden 100'ün üstüne kadar çıkan sayıda yuvası olabiliyor. Şehir içindeki semtlerle, dışındakileri işlek yollarla birbirine bağlayan bir metropol oluşturabiliyorlar.
- NO31Bower kuşları yuvalarını süslemeleri ile tanınırlar.
- NO32Avustralya'nın büyük gri bower kuşunun (Chlamydera nuchalis) çalı içinde yaptığı yuva, 300-400 salyangoz kabuğuyla, yaklaşık 5 bin beyaz taş, cam ve kemik parçasıyla bezenmiştir.
- NO33Bowerlarda erkekler bütün güçlerini dekorasyona harcarken, dişi de yuvanın kurulması ve yavrunun yetiştirilmesi ile ilgilenir.
- NO34Bowerlarda erkekler bütün güçlerini dekorasyona harcarken, dişi de yuvanın kurulması ve yavrunun yetiştirilmesi ile ilgilenir.
- NO35Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı karıncalar, orman zararlılarına karşı adeta ücretsiz işçiler gibi çalışıyor.
- NO36Kuzey Avustralya bozkırlarının sürekli güneş altında olan kuru topraklarında ise "pusula termitler" (Omitermes meridionalis) adı verilen bir tür yaşar.
- NO37Pusula termitler, 5 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğinde iki tarafından sıkıştırılmış kama şeklinde yuvalar yapar. Bu yuvaların yerleşimi kuzey-güney yönündedir. Yuvaların düz kenarları ise doğu ve batıya bakar. Bu, son derece özel bir mimaridir. Termitlerin neden böyle bir yuva yaptıkları, arazinin genel yapısı incelendiğinde daha net ortaya çıkar.
- NO38Bozkırlarda genellikle ağaç bulunmaz. Dolayısıyla gölge sağlayacak bir yer de yoktur. Ancak yuvanın bu mimari özelliği sorunu ortadan kaldırmıştır. İnce termit tepecikleri öğle vakti dik gelen güneş ışınlarına çok az maruz kalırken diğer iki geniş cephesi de gündüz ve akşam ışınlarını yakalar.