
Koronavirüs mutasyonlarına karşı kokteyl aşı geliyor
20 Ocak 2022
Koronavirüs salgını ile mücadele tüm dünyada güçlü bir şekilde devam ediyor. Delta, Beta ve Mu varyantlarından sonra ortaya çıkan Omicron için aşı uyarıları art arda geldi, 'Deltacron' adından yeni bir varyantın daha ortaya çıktığı duyuruldu. Henüz çok az kişide görülen mutasyonun yayılmaya devam ettiği açıklanırken, aşıdaki gelişmeler de ümit olmaya devam ediyor. Bilim insanları aynı anda koronavirüs, grip ve RSV virüsüne karşı koruma sağlayacak 'kokteyl' aşıyı resmen duyurdu. Moderna tarafından mRNA teknolojisiyle üretilecek aşı için tarih verildi. Peki, kokteyl aşı nedir, ne zaman uygulanacak?
- NO1Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki Kıbrıs Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Viroloji Laboratuvarı'nda çalışan bilim insanlarından oluşan ekibin başındaki Dr. Leontios Kostrikis yaptığı açıklamada, Covid-19’un Omicron ve Delta mutasyonlarının melezi olan Deltacron adında yeni bir mutasyon keşfettiklerini duyurdu.
- NO2Kostrikis, söz konusu mutasyonun dünyanın başka hiçbir yerinde tanımlanmamış olmasının muhtemel olduğunu ve bu nedenle bu keşfe küresel ilgi olabileceğini belirtti.
- NO3Bilim insanları, koronavirüs yayılmaya devam ettiği sürece yeni varyant ve mutasyonların görülebileceğini söyledi.
- NO4Mutasyonların yayılmasını durdumak için firmalar, Omicron'u da hedefleyen yeni aşı çalışmalarına başladı.
- NO5ABD merkezli biyonteknoloji şirketi Moderna, hem Covid-19 hem grip hem de solunum yollarında etkili olan RSV virüsüne karşı korumaya sağlayacak bir aşı üzerinde çalışıldığını açıkladı.
- NO6Davos Dünya Ekonomi Forumu’ndaki bir oturumda açıklamalarda bulunan şirketin CEO’su Stephane Bancel, “Amacımız insanların bir mevsimde çok sayıda doz aşı yaptırmak istemeyeceği durumlarda kullanabilmek üzere güçlü bir mevsimsel aşıya sahip olmak“ dedi. Kombine aşının MRNA teknolojisiyle geliştirileceğini belirten Bancel, aşının en iyi ihtimalle 2023 sonbaharında kullanıma sokulmasının öngörüldüğünü belirtti.
- NO7Bancel ayrıca şirketin Omicron varyantı üzerine geliştirilen aşısında sona gelindiğini ve çok kısa süre içinde klinik deneylerin başlayacağını söyledi. Bancel, mart ayı itibarıyla düzenleyici kurumlarla paylaşabilecekleri yeterli veri toplanmış olacağını ve acil kullanım için başvuru yapacaklarını açıkladı.