|

1 milyar vurmuş

Çiftlik Bank’a yönelik dosyalar Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda toplanacak. Başsavcılıklara gönderilen yazıda çarpıcı bilgiler yer aldı. Sistemin 80 bin kişiden 511 milyon TL değil, 132 bin üyeden 1 milyar 139 milyon TL topladığı ortaya çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:39 - 26/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
 Sistemin 80 bin kişiden 511 milyon TL değil, 132 bin üyeden 1 milyar 139 milyon TL topladığı ortaya çıktı.
Sistemin 80 bin kişiden 511 milyon TL değil, 132 bin üyeden 1 milyar 139 milyon TL topladığı ortaya çıktı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çiftlik Bank sistemine ilişkin başlatılan soruşturmaların tek elden yürütülebilmesi amacıyla konuyla ilgili soruşturma yürüten diğer başsavcılıklara yazı gönderdi. Söz konusu yazıda, aynı eylemler ve faillerle ilgili birden fazla soruşturma yürütülmesinin hukuken mümkün olmadığı belirtilerek dosyaların Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının ana soruşturması bünyesinde toplanması talep edildi.

1 MİLYAR TL’DEN FAZLA VURGUN

Yazıda, katılımcıların sisteme para ödeyerek yüksek gelir elde etme vaadinde bulunulduğu belirtildi. Bu şekilde işletilen sistem aracılığıyla 31 Temmuz 2016 tarihinden bu yana toplam 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı, aynı zamanda katılımcılara 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı tespit edildi. Ayrıca sistemde yatırım yapmayan 388 bin 99 kişinin daha mevcut olduğu aktarıldı.

SİSTEMİN TİCARİ DEĞERİ YOK

Sistemin kuruluşundan bu yana öngörüldüğü şekilde çalıştığının varsayılması halinde katılımcılara 2 milyar 971 milyon 905 bin 11 lira geri ödeme yapılması gerektiği belirtildi. Geri ödeme miktarının bu değerin hayli altında olduğu ve sistemin bir ticari değer üretemeyeceğinin anlaşıldığı aktarıldı. Şüphelilerin sistemin kurulduğu ilk andan beri bu gerçeğin farkında oldukları ve nitelikli dolandırıcılık suçu işleme kastıyla hareket ettikleri bilgisi verildi.

Sahtekarın ensesindeyiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Uruguay’a kaçan Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın hakkında gerekli adımların atıldığını söyledi. Bursa'da konuşan Çavuşoğlu, "Uruguay’a da bir sahtekar kaçtı biliyorsunuz. Onun da ensesindeyiz. Milletimizi dolandırıp kaçmak yok“ dedi.


  • 3 milyona el konuldu

  • Soruşturma kapsamında suçtan elde edildiği anlaşılan 3 milyon 90 bin 340 TL ve 16 şüpheli ile sistemde işlem yapan 3 firmanın malvarlıklarına el konuldu.


Sütbank çılgınlığı!

Konya Karapınar’da “süt bankacılığı” modeliyle 2015’te kurulan ve “DKC Hayvancılık” adı altında yaklaşık bin 500 üyeden yüzde 35 net kar vaadiyle iki yılda 100 milyon lira topladığı iddia edilen şüpheli hakkında nitelikli dolandırıcılık suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Çiftlik Bank’ta olduğu gibi sistemin yeni üyelerin paralarıyla önceki yatırımcıların parasını ödediği bildirildi.

TEK İNEĞİ 60 KİŞİYE KİRALAMIŞ

Yatırımcılarına “mali kriz nedeniyle ödemeye yapılamayacağı”nı bildiren “DKC Hayvancılık”tan mağdurlar şikayetçi oldu. Yurtiçi ve yurtdışından sisteme dahil olan mağdurlar, sosyal medyadan örgütlendi. Şüphelinin 10 bin civarında inek olması gereken çiftlikte 134 inekle süt üretimi yaptığı, bir ineği 60 kişiye kiraladığı belirlendi. İlçede 12 “sütbank” işletmesi daha tespit edildi.

ÜYELER YÖNETİMİ DEĞİŞTİRDİ

Konya Ereğli’de de 2007 yılında Ekta Süt tarafından kurulan ve üyelerinden 120 milyon toplayan Sütbank’ta yönetim değişti. Tesisin önünde toplanan üyeler paralarını isteyerek çiftlik yönetimin değişmesini talep etti. Olağan genel kurul ile yönetimin başına Mersin Bölge Sulama Birlikleri Başkanlığını yürüten Ersin Akdoğan geldi. Polis ve askerlerin çoğunlukta olduğu bazı üyeler işletmeye kayyım atanmasını istedi.

#Çiftlikbank
#Sütbank
#dolandırıcılık
6 yıl önce