|

10 işsizden sadece biri işsizlik maaşı alabiliyor

İŞKUR verilerine göre; her 10 işsizden sadece biri maaş alabiliyor. İstifa eden, disiplin kurulu kararıyla çıkarılan veya kendi kusuruyla işsiz kalan, işsizlik maaşı alamıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 19:01 - 3/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

İŞKUR verilerine göre; her 10 işsizden sadece biri maaş alabiliyor. İstifa eden, disiplin kurulu kararıyla çıkarılan veya kendi kusuruyla işsiz kalan, işsizlik maaşı alamıyor. İşsizlik maaşı şu anda 180, 240 ve 300 günlük üç ayrı sürede en düşük 653, en yüksek 1316 lira veriliyor.



İŞKUR ise işsizlik maaşında yeni düzenlemeye hazırlanıyor.



ŞARTLAR YUMUŞATILACAK

Henüz taslak aşamasında olan düzenlemeler ile hem işsizlik maaşının miktarı arttırılıyor hem de yararlanma şartları kolaylaştırılıyor. 120 gün şartı 30 güne inecek. İŞKUR'un gündeminde bulunan diğer bir düzenleme, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması. Yani işçinin kendi rızası ile işten ayrılması sonucunda işsizlik maaşı alma imkânı doğacak. Diğer bir düzenleme de 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi.



İşsizlik maaşı için şartlar-İşsizlik sigortası kapsamında çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler-Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 günde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödeyenler-Üstteki şartlara sahip kişiler hizmet akdinin feshinden sonraki 30 günde başvuruda bulunmalıdır. Başvuruda gecikilirse geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamıyor.

#işkur
#maaş
#işsiz
8 yıl önce