|

100 bin Türk'e iş imkanı

Kişi başına yıllık milli geliri 45 bin dolar ve aylık ortalama ücretleri ise 4 bin dolara yaklaşan Norveçliler, Türkiye'den 100 bin kişilik nitelikli işgücü ithal etmek istiyor.

Cihan
00:00 - 15/02/2008 Friday
Güncelleme: 14:24 - 15/02/2008 Friday
Yeni Şafak
100 bin Türk'e iş imkanı
100 bin Türk'e iş imkanı

Norveç'in, nüfusunun yaşlanması nedeniyle şirketlerin istediği 100 bin kişilik işgücü ihtiyacını karşılamaya Türkiye'ye talip oldu.



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İstedikleri 100 bin kişilik işgücünü 6 ayda hazırlama imkanımız olduğunu kendilerine ilettik" dedi.



Bakan Çelik, Norveç Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen ve beraberindeki heyetle Bakanlıkta görüştü. Görüşme sonrasında her iki bakan ortak açıklama yaptı.




Norveçli Bakan Hanssen, ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin işgücü bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, Türkiye'deki nitelikli işsiz çokluğuna dikkat çekti. Vasıflı işgücü konusunda Türkiye'nin önemli fırsatlara sahip olduğunu ifade eden Hanssen, ihtiyaç duydukları işgücünü karşılamak için göç yasalarında değişikliğe gideceklerini açıkladı. Hanssen, bu amaçla bakanlığının Norveç Parlamentosu'na 'Beyaz Belge' adıyla göç yasasında değişiklik adıyla bir kanun teklifi verdiklerini söyledi.



Bakan Çelik ise Türkiye olarak Norveç'in işgücü talebini karşılamaya hazır olduklarını, konuk bakana illetiğini belirterek, "Norveç'in şu anda 100 bin nitelikli işgücüne ihtiyaç duyduğunu ifade ettiler. Biz de istedikleri 100 bin işgücünü 6 ay gibi kısa sürede hazırlama imkanımız olduğunu söyledik. Fakat Norveç'teki göç yasalarıyla ilgili katılıkları var. Bunları giderici düzenlemeleri gerçekleştireceklerini söylediler. Bugün başlayan bu ilişkilerimizin devam etmesi halinde Norveç'e önemli sayıda işgücümüzün gitme imkanı olacak" dedi.





İş-Kur'da sertifikalı 450 bin işgücünün bulunduğunu, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun da uluslararası mesleki sertifika için işgücü analizlerini sürdürdüğünü kaydeden Bakan Çelik, Norveç'in bu zamana kadar işgücü ihtiyacını Avrupa'dan karşıladığını, ancak Avrupa'daki demografik yapı nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, bu nedenle Türkiye'nin kendileri için cazip bir ülke olduğunu söyledi.




Çelik, konuk bakanın, Norveç'teki işletmelerin gelecekte işçi bulamama endişesi yaşadıklarını kendisine illettiğini belirterek, "Türkiye'de şu anda 18-29 yaş arasında 13,5 milyon işgücü var. Tabi 4,5 milyonluk bir ülkeyle bu rakamları paylaştığımızda onlara anlamlı geliyor" dedi.



Çelik, Norveç'in işgücünde ihtiyaç duyduğu sektörleri belirlemesi için piyasa analizi yaptığını, bu çalışma sonrasında istenen işgücünün belli olacağını söyledi.



16 years ago