|

13 ilde 28 özel güvenlik bölgesi

PKK’nın artan saldırıları sonrası özel güvenlik bölgesi bulunan il sayısı 13’e yükseldi. En çok özel güvenlik bölgesi 5’er tane ile Tunceli ve Hakkari’de bulunuyor. Diyarbakır’da 4, Mardin, Gaziantep, Şırnak ve Kars’ta ise 2 bölge var.

Yeni Şafak
04:00 - 20/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:36 - 19/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi amacıyla halen 13 ilde “özel güvenlik bölgesi” bulunuyor. Özel güvenlik bölgeleri “2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu” uyarınca oluşturuluyor. Terörle mücadele kapsamında yürütülen operasyonlar nedeniyle meskun mahal dışında can ve mal güvenliğinin korunması bakımından girilmesinde sakınca bulunan yerlerde operasyonun devam ettiği süreyle sınırlı olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı veya İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla ya da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vali kararıyla 15 gün ila 6 ay gibi sürelerle güvenlik bölgesi ilan edilebiliyor. Özel güvenlik bölgesi, bölücü terör örgütünün yaptığı terör ve yıldırma eylemleri nedeniyle ilin sosyal ve ekonomik gelişmesinin olumsuz etkilendiği, bu eylemler neticesinde vatandaşların ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kaldıkları ve günlük hayatları etkilenen vatandaşların büyük mağduriyet yaşadıkları gerekçesiyle ilan ediliyor.



7'si Doğu Anadolu Bölgesinde


Söz konusu bölgelerde vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ile güven ortamının sürdürülmesi, devlet ile milletin her türlü terörist tehdit ve saldırıdan korunması amaçlanıyor. Kanunun kamulaştırma yapılabilmesine de olanak tanıdığı güvenlik bölgelerine izinsiz girilemiyor, buna aykırı hareket edenler hapis ve para cezalarına çarptırılabiliyor. En çok özel güvenlik bölgesi 5'er tane ile Tunceli ve Hakkari'de bulunuyor. Diyarbakır'da 4, Mardin, Gaziantep, Şırnak ve Kars'ta ise 2 bölge var. Buna göre Bakanlar Kurulu ya da valilik kararlarıyla güvenlik bölgeleri oluşturulan illerin 6'sı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 7'si de Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor.




#özel güvenlik bölgesi
#Yasak Bölgeler
#terör
9 yıl önce