|

4 bombacı aranıyor

Sultanahmet’teki katliamı gerçekleştiren canlı bomba Nabil Fadlı’nın kimliği kopan parmağından alınan parmak iziyle belirlendi. 1 hafta önce Zeytinburnu’ndaki göç idaresine 4 arkadaşıyla parmak izi ve ev adresini veren Fadlı, o tarihten sonra ortadan kayboldu. Polis, Fadlı ile saldırıyı planladığı ileri sürülen 4 kişiyi arıyor.

Yeni Şafak ve
06:00 - 14/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 05:05 - 14/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Emniyet ve istihbarat birimleri, İstanbul Sultanahmet'te katliam yapan bombacının bağlantılarını araştırıyor. Uzman terör ve istihbarat görevlilerinin kurduğu özel ekip yaptığı incelemede canlı bombanın bağlantılarına ulaştı. Sultanahmet'te 10 kişinin ölümü, 15 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan katliam saldırısını gerçekleştiren teröristin kimliği kopan parmağından alınan parmak iziyle belirlendi.



1 HAFTA ÖNCE PARMAK İZİ VERDİ


İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri, patlamanın olduğu yerde yaptıkları çalışma sırasında elde edilen deliller arasında yerde bulunan parmak parçası canlı bombanın kimliğinin belirlenmesini sağladı. Yapılan incelemede Suriye'den Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra 5 Ocak Salı günü sığınmacı olarak Zeytinburnu Göç İdaresi Başkanlığı'na yanında 4 kişiyle giderek parmak izi veren 1988 Suudi Arabistan doğumlu Nabil Fadlı'ya ait olduğu tespit edildi.



YENİ SALDIRI HAZIRLIĞI


Emniyet yetkilileri, canlı bomba Fadlı'nın daha önceden hiç kaydının bulunmadığını belirterek, Fadlı'nın sığınmacı olarak yaşayacağını belirttiği adreste sadece birkaç gün kaldıktan sonra ayrıldığını belirledi. İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri canlı bomba Fadlı'ya yardım eden kişileri ve sığınmacı talebi sırasında yanında bulunan kişilerin yakalanması için çalışmalara aralıksız devam ediyor. Güvenlik kaynaklarına göre bu 4 kişi Sultanahmet saldırısıyla ilgili hazırlıkların içinde yer aldı ve yeni saldırılarda bulunabilir. Sınır kapıları ve ulaşım yollarına isimleri bildirilen bu 4 kişi her yerde aranıyor.



7 yaralı taburcu edildi


Patlamada yaralanan 15 yaralıdan 7'si dün taburcu edildi. Patlamada hafif şekilde yaralanan ve tedavileri Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde tamamlanan 3 Alman ile Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesindeki 2 Alman ve 2 Türk hastanın taburcu edildiği bildirildi. Patlamanın ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Perulu turistin tedavisinin serviste sürdüğü, Alman turistin ise yoğun bakımdaki müşahedesinin devam ettiği öğrenildi.



Saldırı insanlığa yapıldı


İçişleri Bakanı Efkan Ala, Alman mevkidaşı Thomas de Maiziere ile İstanbul Valiliğinde ortak basın açıklaması düzenledi. Ala, saldırının tüm insanlığa karşı yapıldığını dile getirdi. Saldırı ile ilgili son bilgileri veren Ala, “Patlama ile ilgili 1 kişi gözaltına alındı. Soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor" dedi.







2 YARALININ DURUMU AĞIR


Sultanahmet'teki terör saldırısında 10 kişi ve canlı bombanın hayatını kaybettiğini belirten Ala, “Hastanede şu an itibarıyla toplam 11 yaralı vardır. İlk etapta yaralı sayısı 17 idi, birisi hastanede vefat etti. Diğerleri de taburcu oldu. Bu 11 kişiden 9'u Alman uyrukludur. Biri Norveç, biri Peruludur. 9 Alman uyrukludan ikisinin durumu ciddiyetini korumaktadır. Ama ameliyattan çıktı ikisi de ve durumlarını en üst düzeyde takip ediyoruz" şeklinde konuştu.



3

BİN
KİŞİ GÖZALTINDA


Sultanahmet saldırısından bir hafta önce IŞİD mensubu olduğu değerlendirilen 220 kişi gözaltına alındığını ifade eden Bakan Ala, bu güne kadar 3 bin 318 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Ala, Türkiye'de IŞİD'e yönelik operasyonlarda bugüne kadar 847 kişinin ise tutuklandığını kaydetti.



KAYNAK ÜLKELERE ÇAĞRI


Terör operasyonlarından tutuklanan 847 kişinin önemli bir miktarının yabancı uyruklu olduğunu vurgulayan Ala, bu kişilerin geldiği ülkeler için “Kaynak ülkelere açık çağrıda bulunuyorum. Çok ciddi tedbirler almalıdırlar ve işbirliğine çok açık olmalıdırlar" diye konuştu.



Hedeflerine ulaşamayacak


Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İstanbul Valiliğinde İçişleri Bakanı Efkan Ala ile ortaklaşa düzenlediği basın toplantısında, saldırı sonrasında yaptıkları çalışmalar nedeniyle Türk yetkililere teşekkür etti. Alman Bakan Maizere, “Şu aşamada Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin iptal edilmesi için bir neden görmediğini söyledi. Teröristlerin amacı iki ülke arasındaki işbirliğini bozmaksa bu konuda başarılı olamamışlardır. Aksine Türkiye ve Almanya işbirliği konusunda birbirlerine daha da yaklaşmaktadırlar, ayrıca Türkiye'nin teröre karşı yürüttüğü mücadelede kararlı şekilde yanındayız" dedi.



Somut delil yok








Alman basını saldırıların Almanları hedef aldığına dair somut verinin olmadığını yazdı. Alman DPA haber ajansı ise saldırının hedefinde Almanların olduğuna dair Alman hükümetinin elinde şu ana kadar bir ipucu olmadığını duyurdu. Bu arada Alman basını terör saldırısında yaşamını yitiren Alman vatandaşların kimliklerini açıklamıyor. Haberlerde yaşamını kaybedenlerin emekli turist kafilesi olduğu belirtiliyor. İki kurbanın 71 ve 73 yaşlarında Almanya'nın Brandenburg eyaletinden olduğu, bir kurbanın başkent Berlin'den olduğu ifade edilen haberlerde hayatını kaybedenlerden üçünün de Rheinland-Pfalz eyaletinden olduğu belirtiliyor.



Tekrar geleceğim





Saldırıda ayağından yaralanan Norveçli Jostein Nielsen taburcu edildikten sonra Atatürk Havalimanından Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla Oslo'ya gitti. Yolculuk öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Nielsen, turist grubuyla gittikleri Sultanahmet'te olayın yaşandığını, terör eylemini gerçekleştiren kişiyi ise görmediğini söyledi. Patlama sırasında gruptan yaklaşık 15 metre uzakta olduğunu, olay sırasında şok geçirdiğini ifade eden Nielsen, “Patlama sonrasında birçok insanın cesedini gördüm. Çok korkunçtu” dedi. İstanbul'daki tarihi ve turistik yerlere olan gezisini tamamlayamadığını belirten Nielsen, “İstanbul'u gezmek için Türkiye'ye tekrar gelmek isterim” dedi.






#Sultanahmet
#Nabil Fadlı
#canlı bomba
#Jostein Nielsen
8 yıl önce