|

50 milyar $''lık BRICS Bank

BRICS ülkeleri küresel finans sisteminde daha fazla söz sahibi olmak için 50 milyar dolar sermayeli bir katılım bankası kuruyor. Frontier Advisory''nin CEO''su Martyn Davies, ''Gelenekselden gelişen dünyaya doğru bir güç dengesi değişimi oluyor'' dedi.

.
00:00 - 3/09/2013 Salı
Güncelleme: 23:22 - 2/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
50 milyar $''lık BRICS Bank
50 milyar $''lık BRICS Bank

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sergei Storchak, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika''nın oluşturduğu ve ekonominin gelecekteki yıldızı olarak belirtilen BRICS topluluğunun 50 milyar dolar sermayeli bir kalkınma bankasının yapısı konusunda uzlaşma sağladığını açıkladı. Storchak, Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika''dan yetkililerin bankanın sermayesinin ne şekilde oluşturulacağı konusunda anlaştıklarını belirtti. Storchak bu hafta St. Petersburg''da yapılacak G20 zirvesi sırasında BRICS liderlerinin bankayla ilgili olarak resmi olmayan bir toplantıda bir araya geleceklerini kaydetti. Toplamda 4.4 trilyon dolarlık döviz rezervine sahip olan ve dünya nüfusunun yüzde 43''ünü oluşturan BRICS ülkeleri artan ekonomik güçlerini küresel finans sisteminde daha fazla söz sahibi olmanın yollarını arıyor.

ÇİN 100 MİLYAR ÖNERDİ

Bankanın gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı ağırlıklı yatırımları finanse edeceği belirtiliyor. Uzun süredir kurulması planlanan bankanın finansal yapısıyla ilgili son karar ağustosun ilk haftasında Yeni Delhi''de verildi. Bu kararla daha önceki anlaşmazlıklar da son bulmuş oldu. En büyük paya sahip olmak isteyen Çin, bankanın 100 milyar dolarlık bir sermayeyle kurulmasını önermişti. Çin ekonomisinin Güney Afrika''nın 20, Rusya ve Hindistan''ın da dört katı büyüklükte olması nedeniyle böyle bir tartışma yaşanmıştı.

DÜNYA BANKASI VE IMF''Yİ BAYPAS EDECEK

Kurulan banka gelişmekte olan ülkelerde liman, yol, enerji santralı ve demiryolu gibi altyapı projelerini fonlayacak. Bankanın beş ortağı eşit miktarda, yani 10 milyar dolarlık bir fon aktaracak. Diğer gelişmekte olan ülkelere de yüzde 40-45 hisse teklif edilecek. BRICS, uluslararası finans kurumlarının reforma edilmesini isterken, IMF ve Dünya Bankası''na alternatif olacak bir çok uluslu banka oluşturma fikri, Hindistan tarafından gündeme getirildi. ''Güney Bankası'' adını alması beklenen BRICS bankası, 50 milyar dolar öz kaynakla faaliyetlerine başlayacak. Banka, Dünya Bankası gibi altyapı ve ticaret projelerine destek sağlayacak.

Hindistan''dan öneri

Hindistan, off-shore döviz piyasasına koordine müdahale etmek için diğer gelişmekte olan ülkelerden destek arıyor. Ancak söz konusunu müdahalede kritik bir ülke olan Brezilya böyle bir planın içinde şu an yer almadığını açıkladı. Hindistanlı üst düzey bir yetkili Hindistan''ın Brezilya dahil bir kaç gelişmekte olan ülke ile kısa sürede döviz piyasasına müdahale için görüşmeler yürüttüğünü söyledi. Hindistan, dolardan en fazla etkilenen 12 ülke paralarını birleştirerek dolara karşı ortak hareket etmelerini öneriyor.

Yeni güç birliği oluşuyor

Dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkelerinin yaklaşımını, ''BRICS ülkelerinin en büyük gerekçesi gelişmekte olan dünyada yeni bir Breeton Woods kurumları oluşturmak'' şeklinde anlatan Frontier Advisory''nin CEO''su Martyn Davies, gelenekselden gelişen dünyaya doğru bir güç dengesi değişiminin olduğunu, batıda bu jeopolitik değişime dair birçok endişe olduğunu belirtti. Altyapı projelerine kaynak sağlama amaçlı kalkınma bankasının kurulmasında, kurumun yönetimi ve ne şekilde fonlanacağı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle yavaş ilerleniyor.


11 yıl önce