|

500 milyarlık devler Türkiye'yi merceğe aldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, " 505.4 milyar dolar cirosu olan 4 firma Türkiye'yi mercek altına almış" diyerek Uzakdoğu ülkelerinin Türkiye'ye ilgisine dikkat çekti

CAHİT SARAÇOĞLU / TOKYO
00:00 - 19/07/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:45 - 18/07/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
500 milyarlık devler Türkiye'yi merceğe aldı
500 milyarlık devler Türkiye'yi merceğe aldı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya'daki temaslarına hızlı başladı. Çağlayan geldiği ilk gün, Japonya ekonomisinde etkin olan Mitsubishi, Daiichi, İtohu, Mitsui firmalarının CEO'ları ile görüştü. Bu firmaların dünya genelinde 505,4 milyar dolarlık ciroya ve 740 bin çalışanın olduğunu kaydeden Çağlayan, bu firmaların Türkiye'ye mal ticaretinden, gıdaya, kimya sanayine kadar her alana ilgi duyduklarını söyledi. Firmaların rafinerinin yapımı ve inşasına, enerji alanına ilgi gösterdiklerini söyleyen Çağlayan, “Ben ITOCHU firmasına nükleer enerji konusunda geç kalmayın dedik. Büyük bir konsorsiyum olarak girecekler. Sinop ile sınırlı kalmayacağını üçüncü bir nükleerin de 2023'te başlayacağını söyledim” diye konuştu.

CİMRİ OLMAYIN

Japon firmalarının bugüne kadar Türkiye'ye yatırım konusunda cimri davrandıklarını dile getiren Çağlayan, “Ancak şimdi hayatın gerçekleriyle karşı karşıya kaldılar. Asya-Pasifikte gelinen acımasız rekabette Japon firmaları yeni arayışlara ve birlikteliklere itiyor. Çıkış yolu olarak da geleneksel benzerlikleri ve yaşanılan ortak felaketler nedeniyle Türkiye'yi kendilerine uygun görüyorlar” dedi.Çağlayan, “Asya-Pasifik, Uzakdoğu stratejisini tamamen değiştirdik. İhracatçılarımız mecbur kalmadıkları sürece hem uzak mesafeyi tercih etmezler. Bu bölgede üç ülkenin 3 trilyon dolar ithalat var. Çin, 1,5 trilyon dolar ithalatı var"


Teşviğin rallisi Tokyo merkezli

Çağlayan, Japonya'nın dört büyük firması ile yaptığı görüşmenin detayları da verdi. Bu kapsamda 28 firmaya sahip, Mitsubishi CEO'su Yorihiko Kojima'nın Türkiye'deki yeni operasyonları ve Türkiye yapacağı yatırım kararlarını kendisi ile paylaştığını belirten Çağlayan, “1954'ten beri Türkiye'de ofisi var. 90 ülkede 60 bin kişi istihdam ediyorlar. 250 milyon dolar konsolide bütçesi var. Ticaret, enerji, finansman, metal, kimyasallar, yiyecek gibi birçok alanda varlar. Enerji altyapıya yoğunlaşmışlar. Havacılıktan, tersaneye kadar genişleyen bir atağa kalkacak. Türk firmalarla üçüncü ülkelerde her türlü işbirliğine hazır olduğunu en net ifade etti. Her ayın bir Cuma günü 28 şirketin CEO'ları ile toplantı yapıyorlarmış. Tüm dünyada neler yaptıklarını görüşüyorlarmış. Her alanda olduğumuz için tüm dünyayı tek tek takip etikleri söyledi. Türkiye bu kapsamda önemsiyoruz” diyorlar.


'Sakın geç kalma erken gel' dedik

ITOCHU firmasının CEO'su Yoichi Kobayashi'nin Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki Yatırım Danışma Konseyi toplantısına Uzakdoğu bölgesinden tek katılan olduğunu hatırlatan Çağlayan, “68 ülkede 130 ofisi var.142 milyar dolar ciroya sahipler. Tekstil, makine metal, gayrimenkulde faaliyetteler.Türkiye'de ISUZU ile kamyon ve otobüs yatırımı yapıyorlar. FSM Köprüsü'nün inşaatınında katkıları var.Sakın geç kalma erken gel şarkısının olduğunu söyledim kendilerine” diye konuştu.


Daiichi'den sigortalı evlilik

Daiichi firmasının ise Türkiye'ye sigorta sektöründe gelmek istediğini belirten Çağlayan, “CEO'su Koichiro Watanabe ile görüşmede sigortacılık alanından 1927'den beri faaliyet gösteriyorlar. Yenilikçi fikirlere sahipler. 37 milyar dolar cirosu, 57 bin çalışanı var. Vietnam, Hindistan, Tayland, Çin gibi ülkelerde faaliyet gösteriyorlar. Türkiye'yi Batı Asya'da ilk defa faaliyet gösterecekleri ülke olarak tanımlıyorlar. Hayat ve Yaşam sigortaları alanında çalışacaklar. Öncelikle mevcut bir sigorta şirketi ile evlilik planlıyorlar” dedi.



12 yıl önce