|

57. Alay milletin kalbinde

Çanakkale Savaşı'nda adını tarihe 'kahraman birlik' olarak yazdıran 57. Alay, Türk milletinin kalbinde yaşıyor. Yurdun dört bir tarafından şehitliği ziyaret edenler kahraman askerleri yad ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/04/2018 Salı
Güncelleme: 00:38 - 24/04/2018 Salı
Yeni Şafak
 57. Alay, Türk milletinin kalbinde yaşıyor.
57. Alay, Türk milletinin kalbinde yaşıyor.

19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal'in "Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum" sözüyle gözünü kırpmadan düşmanın üzerine yürüyen büyük kahramanlıkları ve üstün başarıyla aradan geçen 103 yıla rağmen gururla anlatılan 57. Alay'ın tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki şehitliği Türkiye'nin dört bir yanından gelen 7'den 70'e binlerce kişiyi ağırlıyor. Şehitler için dua eden vatandaşlar, 57. Alay'ın önemini bölgedeki rehberlerden de dinleyince duygularına hakim olamıyor. Tekirdağ'dan gelen 30 yaşındaki Serdar Aksoy, 57. Alay'ın temellerinin Tekirdağ'da atılmasının kendileri için ayrıca gurur vesilesi olduğunu belirterek, "57. Piyade Alayı'nın kahramanlığı sadece ülkemizde değil tüm dünyada kabul görmüştür. 57. Alay Türk milletinin kalbinde çok önemli bir yere sahiptir" ifadelerini kullandı.

TORUNUMA ANLATMAK İÇİN BURADAYIM

Antalya’dan Sevda Yıldırım, Türk milletinin en kahraman alayı ile her zaman gurur duyacaklarını anlatarak, “Atatürk’ün ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ dediği 57. Alay’ı torunuma da anlatmak için buradayım” şeklinde konuştu. Balıkesir'den gelen 24 yaşındaki Sergen Demirtaş da 57. Alay'ın başarısının takdire şayan olduğunu ifade ederek, "Mustafa Kemal Atatürk, 57. Piyade Alayı'nı bu bölgeye sevk ederek savaşın kaderini değiştirmiştir" dedi. Kırklareli'den 17 yaşındaki Ertuğrul Yurtseven de 57. Piyade Alayı'nın Türk milletinin her zaman kalbinde yaşayacağını vurgulayarak, kahraman birliği Türk milletinin asla unutmayacağını söyledi. İstanbul'dan 18 yaşındaki Derya Taşçı da alayın askerlerinin Türk milleti için şehit düştüğünü belirterek, ülkedeki herkesin gelip şehitleri anmasını istedi.

SAVAŞIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİLER

Kütahya’dan 68 yaşındaki Ahmet Ok da 57. ve 27 Alay’ın savaşta önemli rol oynadığını dile getirerek, “Bu iki alay ilk müdahalede düşmanı Kanlısırt’tan geriye doğru sürmüştür. 57. Alay’ın, savaşın kazanılmasındaki önemi çok büyüktür” diye konuştu. Ordu Mesudiye'den gelen Yeliz Kaya (40) da Türk vatandaşı olarak 57. Alay ile gurur duyduklarını vurguladı. Kahramanmaraş'tan gelen 10 yaşındaki Alptuğ Sezgin, 57. Alay'ı ders kitaplarında okuduğunu belirterek, "Heyecandan konuşamıyorum. Bu alayın Türk milletindeki önemi çok başka" diye konuştu. Malatyalı 11 yaşındaki Defne Zeynep Battal da 57. Alay'ın Çanakkale Savaşı'nın kaderini değiştirdiğini söyledi. Karamandan gelen 21 yaşındaki Batuhan Yılmaz da 57. Piyade Alayı'na minnettar olduklarını dile getirdi.


On binler burada

Gelibolu Yarımadası, Çanakkale Kara Savaşlarının 103. yılı dolayısıyla binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi yarımadada, göğüs göğüse çarpışmaların en çok yaşandığı Şahin Dere Şehitliği, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Şehitler Abidesi, Atatürk’ün savaş öncesi harekat planlarını yaptığı Bigalı köyündeki evi, Yahya Çavuş ve Seyit Onbaşı anıtları, vatandaşlar tarafından ziyaret ediliyor. Bugün ve yarınki törenler için hazır olduklarını söyleyen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Çanakkale’de Avustralya, Yeni Zelanda, Fransa ve İngiltere’den gelen misafirlerimizi ağırlayacağız. Onlar da kendi ülkeleri için savaşanları buradaki törenlerle anacak. Burası bugün barış adası haline gelecek” dedi.


Bayraklı köyde 103. yıl mesaisi

Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Yarbay Mustafa Kemal komutasındaki tümene 1915 yılında ev sahipliği yapan ve yıllardır evlere asılan Türk bayrakları nedeniyle ‘Bayraklı köy’ olarak anılan Bigalı köyünün kadınları, Çanakkale Kara Savaşları’nın 103. yılı dolayısıyla bölgeyi ziyaret edenlere satmak üzere örgü bebek ve el işi hediyelikler hazırlıyor. İçi elyafla doldurularak hazırlanan, büyüklüğüne göre 10 ila 50 liradan satışa sunulan bebekler, tarihi yarımadaya gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bigalı köyündeki kadınlardan Fatma Kartoğlu, 12 yıl önce köyün restore edilmesinin ardından, bu bebeklerden üretmeye başladığını anımsattı. Kartoğlu, “Bu dönemde Çanakkale’ye çok ziyaretçi geliyor. Bebekleri onlar için üretiyoruz” dedi.

#57. Alay
#23 Nisan
#Milli Bayram
6 yıl önce