|

57 milletvekiline yargı yolu açıldı

Adalet Bakanı Bozdağ, aralarında Kılıçdaroğlu, Bahçeli, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da bulunduğu 57 milletvekili hakkındaki 117 dosyanın savcılıklara gönderildiğini söyledi. Bozdağ, CHP’nin de 2016 yılı içinde 81 terör mensubunu cezaevlerinde ziyaret ettiğini belirterek, “Bunların hepsi de hasta değil” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 11/06/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:51 - 11/06/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, dokunulmazlıklar konusundaki yargı sürecinin başladığını söyledi. Bozdağ, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, 152 milletvekili hakkında 799 dosyada soruşturma ve kovuşturma engelinin kaldırıldığını belirtti. TBMM Başkanlığının, elindeki dosyaları Başbakanlığa, Başbakanlığın da Adalet Bakanlığına göndereceğini ifade eden Bozdağ, bakanlığın da bu dosyaları Cumhuriyet savcılıklarına ileteceğini söyledi. Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:



117 DOSYA SAVCILIKLARDA


“Adalet Bakanlığında 117 dosya vardı. Onları biz göndermemiştik zaten, yasa değişikliği oldu. İade edeceğimiz için Adalet Bakanlığında tuttuk onları. Dün (önceki gün) 117 dosyayı Adalet Bakanlığından ilgili savcılıklara gönderdik. 117 dosya Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis'ten gönderilecek dosyalar da bize geldikten sonra savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar, dosyalar kendilerine geldikten sonra onlarla ilgili soruşturmaları kaldığı yerden devam ettireceklerdir."





PARTİ LİDERLERİ LİSTEDE


Adalet Bakanlığı'ndan savcılıklara gönderilen 57 milletvekiline ait 117 dosya arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de dosyaları bulunuyor. Bu milletvekilleri hakkında yargı süreci başlamış oldu. Adalet Bakanlığında HDP milletvekilleri hakkındaki 94, CHP milletvekilleri hakkındaki 16, MHP milletvekilleri hakkındaki 3, AK Parti milletvekilleri hakkındaki 4 dosya, savcılıklara gönderildi.



DEMİRTAŞ'IN 15 DOSYASI


HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 15 dosyası, hazırlandıkları savcılıklara iletildi. Demirtaş'ın dosyalarının birinde silahlı terör örgütüne üye olduğu belirtildi. Yüksekdağ'ın savcılıklara iade edilen dosyalarında ise suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu, terör örgütü propagandası yaptığı, suç işlemeye alenen tahrik ettiği ileri sürülüyor.



KILIÇDAROĞLU'NUN 'KAN' FEZLEKESİ


Savcılıklara 5 dosyası gönderilen Kılıçdaroğlu'nun ise Cumhurbaşkanına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçlarını işlediği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu'nun 11 Mayıs'ta başkanlık sistemi tartışmalarına yönelik dile getirdiği, “Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" sözleri ile ilgili de hazırlanan dosya yer alıyor. MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin savcılıklara gönderilen 2 dosyası da Cumhurbaşkanına hakaret suçunu içeriyor.



HEPSİ BAKANLIKTA


TBBM'de bulunan ve oldukçe büyük yer kaplayan 139 milletvekiline ait 682 dosya da Adalet Bakanlığı'na iletilmek üzere kamyonet tipi araçla Başbakanlığa gönderildi. Başbakanlık da bu dosyaları Adalet Bakanlığa gönderdi. 682 dosya Bakanlığa ulaşmasının ardından ilgili savcılıklara gönderilecek ve bu dosyalar yönünden de yargı süreci başlayacak. Bunun için son tarih ise 23 Haziran.



#Bekir Bozdağ
#Dokunulmazlıklar
#Kemal Kılıçdaroğlu
8 yıl önce