|

90 bin dolara sahte Türk vatandaşlığı!

Ankara Başsavcılığı, göçmenleri Türk vatandaşlığına geçme, oturma ve çalışma izni ile ikamet süresini uzatma gibi vaatlerle dolandıran 57 kişilik çete hakkında dava açtı.

Haber Merkezi
02:31 - 11/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 02:34 - 11/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
ABDULLAH SARİCA / ANKARA

57 kişi hakkında 33 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

ÇETENİN ELE BAŞI ÖZEL GÜVENLİK ŞEFİ

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünde güvenlik şefi olarak çalışan Cenk A.’nın liderliğini yaptığı çetenin üyeleri arasında kamu görevlileri, avukat ve eski belediye başkanı da bulunuyor. Çetenin, Türk vatandaşlığına geçme, oturma ve çalışma izni ile ikamet süresini uzatma gibi işlemler için yabancı uyruklu kişilerden milyonlarca lira para aldığı belirlendi. İddianamede, çetenin, başvuruları olumsuz sonuçlanan yabancı uyruklu kişileri, İçişleri Bakanlığına gidecek “istisnai vatandaşlık listesine” 20-30 bin dolar karşılığında ekleterek onaylanmasını sağlayacağı vaadiyle dolandırdıkları da anlatıldı. Sanıkların, illerdeki nüfus müdürlükleri ve il göç idarelerindeki örgüt üyeleri üzerinden yabancılara işlemlerinin yapıldığı izlenimi verdikleri, sistemi açmadan parmak izi alıyormuş gibi davrandıkları kaydedildi.

İSTİHBARATÇIYIM DEDİ

İddianamede, dolandırıcıların ağına düşen mağdurların ifadelerine de yer verildi. Müşteki Mehmet Zait Ö., çetenin, iki yabancı şahsın vatandaşlık işlemleri için 90 bin dolar talep ettiğini anlatarak, “Bu parayı kendini istihbarat görevlisi olarak tanıtan Bülent E.’ye gönderdim. Geçici ikamet ve nüfus kimlik bilgileri işlemlerini yaptı. Sonrasında belgenin sahte olduğunu öğrendim” dedi.

MEMURLUK VADETTİLER

Çetenin “memurluk” vaadiyle de bir vatandaşı dolandırdığı da ortaya çıktı. Çetenin tuzağına düşen Veli A., şunları anlattı: “Sezgin T., açıktan memur ataması olacağını, bu atamalarda memur yerleştirmesi yapacağını söyledi. Kardeşimin işini yapması için Sezgin T.’yi 5 bin TL para verdim. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen kardeşimin ataması hala yapılmadı. Aradım ama telefonu açmadı” dedi.

#Türk vatandaşlığı
#​​Ankara Başsavcılığı
#Göç İdaresi Genel Müdürlüğü
3 yıl önce