|

AB Rumlar için bastırıyor

AB Ulaştırma Komiseri Palacio, Kıbrıs Rum Kesimi'ne Türk Hava Sahası'nı açacak tek hava sahası uygulamasının 3 Ekim'den sonra Türkiye'nin önüne geleceğini söyledi. Türkiye teklife karşı çıkıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 20/05/2005 Cuma
Güncelleme: 14:12 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA


    AB, Kıbrıs Rum Kesimi'ne Türk Hava Sahası'nı açacak tek hava sahası uygulamasında ısrarlı. İki gün önce Türkiye'ye gelen AB Ulaştırma Komseri Loyola de Palacio ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım arasında yapılan görüşmede tek hava sahası yine gündeme geldi. Palacio, Türkiye'nin üyelikten önce karşı çıktığı uygulama için, "Hazırlıklı olun. 3 Ekim'de başlayacak müzakerelerde masaya ilk gelecek konuların başında tek hava sahası uygulaması yer alacak" dedi.

    AB'nin istediği uygulamada, Türkiye ile AB arasında sivil havacılık anlaşması imzalanacak ve anlaşma ile üye ülkelerin uçaklarının Türkiye'ye uçması için ayrıca bir anlaşmaya gerek kalmayacak. Böylece bugüne kadar Türk hava sahası ve hava alanlarını kullanamayan Kıbrıs Rum Kesimi, bu ambargodan kurtulmuş olacak. AB'nin teklifine göre, anlaşma da tek taraflı olacak. Yani, Türk uçaklarının AB üyesi ülkelere uçuş yapabilmesi için üye ülkelerde tek tek anlaşma yapması gerekiyor.

    Türkiye teklife karşı

    Bu teklife şiddetle karşı çıkan Türkiye ise AB ile arasında ulaştırma müzakerelerinin en önemli bölümünü oluşturan bu durumu en sona bırakmak istiyor ve "Üye olduğumuzda ortada sorun kalmayacak" tezini savunuyor. AB, Türkiye ile yapacağı anlaşmayla AB üyesi ülkelerin uçaklarının Türkiye'de yurt içinde uçabilmesine izin verilmesini de istiyor. Halen Türkiye, yabancı tescilli uçakların Türkiye içinde yolcu taşımasına izin vermiyor. AB'nin bu teklifi ise Türkiye tarafından pazar kaybeden Avrupa havayolu şirketlerinin yeni pazar arayışı olarak görülüyor.

    Türkiye'nin projesi

    AB Ulaştırma Komisyonu'nun, Akdeniz'deki deniz ulaşım güvenliği için kurulmasını istediği Gemi Trafik İzleme İstasyonu Projesi de görüşmede gündeme geldi. Bakan Yıldırım, Yunanistan ve Rum Kesimi'nin teklifi olan istasyonların Kıbrıs Rum Kesimi, İspanya, Malta veya Yunanistan'a kurulması fikrine karşı olduklarını tekrarladı. Yıldırım, İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nda uygulanan VTS sisteminin (Vessel Traffic Systems - Gemi Trafik Hizmetleri) dünyada tek ve en başarılı proje olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin bu alandaki tecrübesine dikkat çekti. Yıldırım, Gemi İzleme İstasyonunun Türkiye'ye kurulmasının çok büyük avantaj sağlayacağını anlattı. Batı Akdeniz için bir başka ülkeye kurulacak istasyon ile Türkiye'nin güney ve kuzeyine istasyon kurulması durumunda Karadeniz ve Ege'nin de güvenliğinin sağlanacağını vurgulayan Yıldırım, Türkiye'ye destek verilmesini istedi.

    Karayoluna AB desteği
    Görüşmede, Ermenistan'ın Türkiye üzerinden Avrupa'ya karayolu bağlantısı teklifi de gündeme geldi. Binali Yıldırım, Fly Hava Yolları'nın Ermenistan'a haftada üç sefer yaptığına dikkat çekerek, "Aramızda siyasi sorunlar var. Bunlar çözülmeden sınır kapısının açılması ve karayolu bağlantısı mümkün değil" dedi. Palacio, AB'nin Türkiye'de iki ayrı karayolu koridoruna destek verdiğini belirterek, AB'nin Karadeniz Sahil Yolu'ndan Kafkaslar'a uzanan ve Kapukule'den başlayıp Cilvegözü'ne, buradan Akabe Limanı'na uzanan koridora destek verdiğini kaydetti.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce