|

ABD KKTC için plan hazırlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Boucher, "Kuzey Kıbrıs'a tecridi kaldıracak tedbirler üzerinde çalışıyoruz" derken, Weston, doğrudan uçuş planı hazırladıklarını kaydetti.

Yeni Şafak
00:00 - 7/05/2004 Cuma
Güncelleme: 15:34 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher, ABD'nin, KKTC'nin tecridini ortadan kaldıracak bir dizi tedbir üzerinde çalıştığını ve yakında bu yöndeki adımları açıklayacaklarını belirtti. Boucher, düzenlediği basın toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın, KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile New York'ta yaptığı görüşmeyi değerlendirdi. Sözcü, "Süreç devam ediyor. Powell, bizim bir dizi tedbir üzerinde çalıştığımızı kaydetti. Biz bunların, az ya da çok Avrupa Birliği'nin alacağı adımlarla tutarlı olmasına niyetliyiz. Ancak tamamen aynı adımlar olması gerekmiyor. Şu noktada, bu planın üzerinde çalıştığımızı ve yakında açıklayacağımızı söyleyebilirim" diye konuştu.

'Siyasi amaç, izolasyonu bitirmek'

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs Özel Koordinatörü Tom Weston, Kuzey Kıbrıs'ın izolasyonunun sona erdirilmesi yönünde Avrupa Birliği'nin önemli adımlar attığını, ancak bunların yeterli olmadığını belirtti. Weston, "AB, Kuzey Kıbrıs ile ilgili önemli adımlar attı. Ancak bunlar, izolasyonu sona erdirmekte yeterli değil. Siyasi amacımız, Kuzey Kıbrıs'ın izolasyonunu bitirmektir'' dedi. Weston ayrıca, Kuzey Kıbrıs'a doğrudan uçuş ve mali yardımlar konusunda çalıştıklarını kaydetti.

Gözler Annan raporunda

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat'ın ABD temaslarının ardından, gözler BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs raporuna çevrildi. Genel Sekreteri'nin içeriği merak konusu olan Kıbrıs raporunu bu ayın 3. ya da 4. haftasında Güvenlik Konseyi'ne sunması bekleniyor. Raporun sunulmasından bir süre sonra, Güvenlik Konseyi'nin de bir kararı kabul etmesi öngörülüyor. BM diplomatik kaynakları, Talat'ın ABD'de son derece başarılı temaslar yaptığına dikkati çekerek, Annan'ın raporu ve Güvenlik Konseyi kararının da bu yönde şekilenmesi beklentisinin hakim olduğunu söylediler. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Talat ile görüşmesinde, Talat'a "Sayın Başbakan" şeklinde hitap ettiğini doğrulayan BM kaynakları, Kıbrıslı Türklerin durumunun iyileştirilmesine ve tecridin kaldırılmasına yönelik adımlar açısından Talat'ın ABD'ye davet edilmesi ve Powell ile görüşmenin önemine işaret ettiler.

  • NEW YORK


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce