|

ABD-PKK silah hattı kapandı

Irak ordusu, ABD’nin Eylül 2014’ten bu yana PKK’ya binlerce TIR silah, cephane ve zırhlı sevk ettiği Erbil-Haseke hattındaki Yarubiye Sınır Kapısı’nı ele geçirdi. Rabia yönünden başlayan operasyonla peşmergeler, Ovaköy’ün de yer aldığı bölgeden çekilmek zorunda kaldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2017 Cuma
Güncelleme: 01:46 - 27/10/2017 Cuma
Yeni Şafak
PKK’ya Erbil-Haseke hattından binlerce TIR silah gönderen ABD’ye tüm yollar kapanıyor.
PKK’ya Erbil-Haseke hattından binlerce TIR silah gönderen ABD’ye tüm yollar kapanıyor.

2014 yılı eylül ayından başlayarak PKK’ye binlerce TIR silah, cephane, zırhlı araç ve lojistik destek sağlayan ABD’nin Erbil-Haseke nakliyat hattındaki Yarubiye Sınır Kapısı Irak ordu güçleri tarafından ele geçirildi. Ordu birliklerinin Rabia yönünde başlattığı operasyon kapsamında Peşmerge, Ovaköy sınır bölgesinin de bulunduğu alandan çekildi. Peşmerge’nin Rabia bölgesinden çekilmesiyle birlikte ABD’nin Suriye PKK’sına destek için kullandığı iki ana güzergahtan biri Bağdat yönetimine geçmiş oldu. Erbil Havalimanı’na indirdiği cephaneyi buradan TIR’larla Yarubiye’den geçiren ABD’liler, PKK’yı orduya yetecek teçhizatla donatmıştı. Şimdi sırada terör ikmal hattının ikinci kapısı Semelka var.

İKİNCİ HEDEF SEMELKA

Malikiye bölgesinde bulunan Semelka Sınır Kapısı’ndan çıkmak istemeyen Peşmerge, Irak ordusu ile çatışıyor. Terör örgütü PKK da Peşmerge’ye destek vermek amacıyla bölgeye çok sayıda terörist sevk etti. Habur Nehri üzerinde bir köprü-kapı niteliği taşıyan Semelka, ABD-PKK lojistik hattı olmasının yanında Peşmerge-PKK bağlantı koridorunun da en önemli geçiş noktası. Semelka ve Yarubiye kapılarının Peşmerge-PKK kontrolünden çıkması ABD-PKK cephesini alternatif arayışına sevk etti. DEAŞ’tan devir-teslim tiyatrosuyla Deyrizor bölgesinde ilerleyişini sürdüren ABD-PKK ittifakı, şimdi ‘Bukemal Sınır Kapısı’na yöneldi. Sınırın Irak tarafında büyük oranda Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri hakim durumda. Bukemal-Kerame hattının Suriye kısmında ise Esed-İran-Rusya ittifakı etkin durumda.

ARTIK HAVADAN İNDİRECEK

Rakka işgali sonrası konuşan PKK temsilcisi Nuri Mahmud, ABD ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde silah, cephane, savaş zırhlısı ve lojistik desteğinin devam edeceğini söyledi. Daha fazla silaha ihtiyaç duyduklarını belirten Mahmud, bölgede DEAŞ’ın bitme noktasına gelmesine rağmen ABD ile vardıkları anlaşma çerçevesinde sevk edilecek yeni silahların nerede ve kime karşı kullanılacağına dair ise herhangi bir bir bilgi vermedi. ABD geride kalan 3 yıl boyunca Erbil Havalimanı ve sonrasında kara koridorundan yaptığı sevkiyatlarla terör örgütünü destekledi. Saha kaynakları ABD’nin, Rakka-Tabka Hava Üssü’nde başlattığı tadilatın bitmesiyle burayı yoğun olarak kullanacağını, Haseke’deki havaalanı ile birlikte burayı da kullanarak silah, cephane, savaş zırhlısı ve lojistik desteğini PKK’ya doğrudan hava yoluyla sağlayacağını belirtiyor.

#PKK
#ABD
#Terör
7 yıl önce