|

AB'de anayasa krizi

Almanya ve Fransa, nüfusları kendilerine en yakın Polonya ve İspanya'ya da aynı oranda oy hakkı tanıyan kuralların değiştirilmesini isteyince kriz çıktı.

Yeni Şafak
01:00 - 14/12/2003 Pazar
Güncelleme: 10:28 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Brüksel'deki AB zirvesine katılan liderler, 2 yıldır hazırlanan AB anayasası taslağı üzerinde uzlaşmaya varamadı. Görüşmelerde, "oy hakkı" konusunda yaşanan tartışmalar "krize" dönüşürken, görüşmeleri kesen liderlerin uçakları hazırlandı. Görüşmeler gelecek yıla ertelenecek.

Oylama kuralları değişikliği

Almanya ve Fransa, anayasa taslağının "oylama"ya ilişkin kurallarının değiştirilmesini istiyor. Değişiklik tasarısı, İspanya ve Polonya'ya da, neredeyse Almanya kadar oy hakkı tanıyan mevcut oylama kurallarının değiştirilmesini ve AB kararlarının, eğer olumlu oy veren ülkeler AB'nin 450 milyonluk nüfusunun yüzde 60'ını temsil ediyorsa, "basit çoğunlukla" alınmasını öngörüyor.

Fransa ve Almanya, bunun oylama kurallarını "daha demokratik ve basit" hale getireceğini savunurken, Polonya ve İspanya, kendilerine birliğin büyük üyeleri kadar oy hakkı tanıyan oylama kurallarının değiştirilmesine, değişikliklerin AB'nin dört büyük ülkesi Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'ya daha fazla güç vereceği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Polonya taviz vermedi

AB Anayasası'nın üye ve üye olmaları kabul edilen 25 ülke tarafından oybirliği ile kabul edilmesi gerektiği için, bu konuda uzlaşma sağlanamayınca, görüşmeler tıkandı. Polonya Dışişleri Bakanı Wlodzimierz Cimoszewicz, değişikliğin "kabul edilemez" olduğunu açıklarken, zirveye katılan Polonya Başbakanı Leszek Miller de, görüşmelerin tıkanması üzerine ülkesine dönme kararı aldı.

Yeni görüşmeler 2004'te

AB dönem başkanı İtalya'dan bir yetkili, "zirvede, bu konuda bir anlaşma olmadığının tespitinin yapıldığını" belirterek, liderlerin anlaşma sağlanan diğer konularda bir bildiri hazırladıklarını söyledi. Fransız bir diplomat, anlaşmazlıkla ilgili olarak Polonya'yı "katı olmakla" suçladı. İsveçli bir diplomat da, "yeni görüşmeler gelecek yıl yapılacak" dedi.

Diplomatlar, 1951'de Avrupa Kömür ve Çelik Birliği ve 1957'de Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu kuran Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve Lüksemburg'un, diğer ülkelere de açık, daha ileri bir bütünleşme çağrısı yapacaklarını belirtiyorlar.

  • BRÜKSEL


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 yıl önce