|

AB'nin not trafiği arttı

Ülkelere yönelik not trafiği arttı. Geçtiğimiz hafta Portekiz'in notunun indirilmesinin ardından, bugün de İrlanda'nınki düşürüldü. Uzmanlar hafta içinde Macaristan için not indiriminin gelmesinin sürpriz olmayacağını belirtiyor

00:00 - 20/07/2010 Salı
Güncelleme: 23:16 - 19/07/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
AB'nin not trafiği arttı
AB'nin not trafiği arttı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları her zamankinden daha fazla iş başında. 2008 finansal kriz döneminde verdikleri tartışmalı notlar ile eleştirilerin hedefi haline gelen reytingciler adeta kriz dönemindeki hatalarını telafi etmek için kıyasıya not hareketlerinde bulunuyor. Reytingciler arasında en fazla tartışılan kuruluş olan ve ünlü yatırımcı Warren Buffet'ın de hissedarları arasında olduğu Moody's' geçtiğimiz hafta Portekiz'in notunu indirmesinin ardından, bugün de İrlanda'nın da notunu düşürdü. Bir diğer kredi derecelendirme kurulu olan Fitch ise Estonya'nın notunu A'ya, görünümünü de durağan olarak belirledi. Benzer hareketin bu hafta içinde Macaristan için de gelmesi bekleniyor.

ÜLKENİN GÜCÜ BİTİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İrlanda'nın kredi notunu Aa1'den Aa2'ye düşürdü, not görünümü ise durağan olarak belirledi. Moody's'in İrlanda'dan sorumlu analisti Dietmar Hornung, “Not indirimine özellikle İrlanda hükümetinin kademeli de olsa önemli ölçüde azaldığını gördüğümüz finansal gücü etki etmiştir. Ülkenin borcunu ödeyebilme gücünün azalmakta olduğunu düşünüyoruz” dedi. Kurum aynı zamanda İrlanda'daki ekonomik büyümenin önümüzdeki yıllarda daha önceki performansının gerisinde kalacağını belirtti.

BANKALARDAN HAYIR YOK

Moody's, ayrıca küresel kriz öncesinde İrlanda ekonomisinin lokomotifi olarak gösterilen bankacılık ve gayrimenkul sektörünün önümüzdeki yıllarda büyümeye katkı sağlamayacağına da dikkat çekti. Geçen yıl Avro Bölgesi'nin 'en zayıf halkası' olarak nitelenirken, yıl sonunda çalışanların ve emeklilerin protestolarına rağmen kamu harcamalarını kısan İrlanda, bankacılık krizine Ulusal Varlık Yönetimi Ajansı'nı (NAMA) devreye sokarak müdahale etmişti. Ülkedeki araştırma kuruluşları ekonomik durumun gidişatına ilişkin olumlu bir tablo çizerken AB Komisyonu da, İrlanda ekonomisinin 2011'de yüzde 3 oranında büyüme kaydedeceği öngörüsünde bulunarak alınan önlemlerin işe yaradığına yönelik savunulara destek vermişti.

İRLANDA SENEYE ANCAK BÜYÜR

AB Komisyonu, "İrlanda ekonomisinin 2011'de yüzde 3 oranında büyüme kaydedeceği" öngörüsünde bulunuyor. AB Komisyonunun açıkladığı bahar dönemi raporunda, "bu yıl yüzde 0,9 oranında küçülmesi beklenen İrlanda ekonomisinin gelecek sene yüzde 3 oranında büyüyeceği" tahmininde bulunuldu. Toparlanma sürecinde aşama kaydedilmesinin, "geçmişteki dengesizliklerin giderilme hızına" bağlı olduğuna işaret edilen raporda, İrlanda'daki işsizlik oranının bu yıl yüzde 13,8'i bulabileceği, bu oranın 2011'te az da olsa düşmesinin beklendiği kaydedildi.

YAPISAL SORUN KALMADI

Öte yandan, ülkesinin ekonomik durumunu değerlendiren İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, "İrlanda'nın bazı Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi yapısal sorunlarının bulunmadığını" belirterek, "ülke ekonomisinin bu yılın dördüncü çeyreğinde büyümeye geçmesini beklediklerini" savunmuştu. Yunanistan'daki ekonomik krizin etkilerinin İrlanda'ya sirayet etmesini beklemediklerini vurgulayan Lenihan, "Yunanlıların almaya yeni başladığı önlemlerin çoğunu biz 18 aydır alıyoruz. İrlanda'yı büyük bir risk içinde görmüyorum" diyerek, ülkesinin şu an istikrarlı bir konumda olduğuna işaret etmişti.


Macaristan'ın oyunu komşuya benziyor

5 yıllık CDS'leri 363 baz puana yükselerek 2 ayın zirvesine çıkan Macaristan'ın durumu Yunanistan'a benziyor. Burada da tıpkı Yunanistan'da olduğu gibi, bütçe açığının bilinenden ve açıklanandan çok daha yüksek olduğu, hükümet değişimi ile ortaya çıkmıştı. Macaristan Başbakanlık sözcüsü, bir iktidar partisi yetkilisi tarafından yapılan ve ülkenin Yunanistan benzeri bir durumdan kurtulmasının çok zor olduğu yönündeki açıklamanın abartılı olmadığını söylerken, Macaristan Ekonomi Bakanı Matolcsy ise Yunanistan'a benzeyeceği tartışmasına yönelik olarak, "Bütçe açığımız endişe verici olsa da, Yunanistan değiliz" diyerek açıklamalara tepki göstermişti.

Macaristan Maliye Bakanı Gyorgy Matolcsy, Budapeşte hükümetinin yeni bankacılık sektörü vergisi konusunda ısrarcı olduğu ve uluslararası kredi veren kuruluşlarla yapılacak görüşmelerin askıya alınmasına rağmen, yeni kemer sıkma önlemleri almayacaklarını belirtti. Bu açıklamanın etkisi piyasalarda Macaristan devlet tahvillerinin faizinin 25 baz puan yükselmesi şeklinde görüldü.

14 yıl önce