|

Adana'da kız yurdunda yangın faciası: 12 kişi hayatını kaybetti

Türkiye dün akşam saatlerinde Adana’dan gelen acı bir haberle sarsıldı. Aladağ ilçesinde kayıtlı 34 öğrencinin kaldığı Özel Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda saat 19.30’da yangın çıktı ve kısa sürede bütün binayı sardı. Alt katta bulunan öğrenciler camlardan atlayarak kurtuldu. Ahşap olan çatı katına kaçan 11 öğrenci ile 1 yurt görevlisi alevler arasında can verdi.

Yeni Şafak
21:11 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 11:36 - 30/11/2016 Çarşamba

Adana'nın Aladağ ilçesinde özel bir kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 1 eğitmen ve 11 öğrenci hayatını kaybetti, 22 öğrenci de yaralandı. Aladağ ilçesindeki Sinanpaşa Mahallesi'nde kayıtlı 34 öğrencinin kaldığı 3 katlı Özel Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda dün akşam 19.30 sıralarında yangın çıktı. Alevler kısa sürede binayı sardı.



Yangında 11'i kız öğrenci ve bir eğitmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 22 öğrenci de yaralandı.





CAMDAN ATLAYAN KURTULDU


Yangınla birlikte paniğe kapılan öğrencilerin bazıları pencerelerden atladı. Pencelerden atlama sonucu vücudunda kırıklar oluşan öğrencilerle birlikte dumandan etkilenen toplam 22 öğrenci yaralandı. Bazı öğrenciler ise çatı katına kaçtı. Facia bundan sonra yaşandı. Ahşap olan çatı katı alevlere teslim oldu. İçeride bulanan 1 görevli ile 11 öğrenci burada feci şekilde can verdi. Yangının söndürülmesinin ardırdan itfaiye ekipleri binada arama yaptı. Ekipler, üst katlarda kalan ve dışarı çıkamayan öğrenci ve eğitmenlerin cesedine ulaştı. Aladağ İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Alpgedik yangının zemin katta çıktığını, kısa sürede alevlerin yükseldiğini, 3'üncü kat ahşap olduğu için yangının büyüdüğünü söyledi.





ÇATI TAMAMEN ÇÖKTÜ


Alpgedik, ahşap katın yanması ile çatının da tamamen çöktüğünü belirtti. Adana Valisi Mahmut Demirtaş olay yerindeki incelemelerinin ardından açıklama yaptı. Demirtaş, “Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. 22 vatandaşımız da yaralı. İçeridekilerin tamamına ulaştık" dedi. Yurtta toplam 34 öğrencinin kaldığını anlatan Vali Demirtaş, “Yangında 12 vatandaşımızı kaybettik. Bunlardan 11'i öğrenci, biri eğitmen. 22 vatandaşımız da yaralı. İçeridekilerin tamamına ulaştık.



  1. İlçedeki 3 katlı özel kız öğrenci yurdunda elektrik kontağından çıktığı tahmin edilen yangında hayatını kaybeden 12 kişinin aileleri, cenazelerin bulunduğu Adana Adli Tıp Kurumu'na geldi. Yaşamını yitirenlerin kimlik tespiti için ailelerden kan örneği alındı. Aileler daha sonra Adli Tıp Kurumu'ndan ayrıldı.



Demirtaş, yaralıların hastaneye kaldırıldığını belirterek, "Yaralılardan durumu ağır olan herhangi kimse yok. Yaralıların bazıları pencereden atlamışlar." ifadesini kullandı.



3 saat sonra kontrol altına alındı


Adana Valisi Mahmut Demirtaş ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak da olay yerine gelerek çalışmaları yerinde izledi. İtfaiyenin çabaları sonucu yangın yaklaşık 3 saat sonra kontrol altına alındı.



Bu arada ilçenin tamamından görülen yangın nedeniyle bölgeye akın eden vatandaşlar da büyük panik yaşadı, çocuklarına ulaşamayan aileler de gözyaşlarına boğuldu.





18 bin nüfuslu ilçede panik yaşanması nedeniyle ilçeye takviye Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi. Jandarma güvenlik önlemi alarak bölgeye kimseyi yaklaştırmadı.



Cumhurbaşkanı Adana Valisi'ni aradı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ı telefonla arayarak Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangın hakkında bilgi aldı.



Başbakan Yıldırım bilgi aldı


Başbakan Binali Yıldırım, özel öğrenci yurdunda çıkan yangın dolayısıyla ilgili bakanlardan ve Adana Valisi'nden bilgi aldı.



Bakan Kaya: İhmal varsa sonuna kadar titizlikle araştırılacak


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Adana'nın Aladağ ilçesinde özel öğrenci yurdundaki yangınla ilgili, "En ufak bir ihmal varsa sonuna kadar titizlikle araştırılacak. İhmali olanlar sonuna kadar cezasını çekecek." dedi.



Olay yerinde Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile incelemelerde bulunan Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, çok büyük bir acı yaşandığını, yüreklerin yandığını söyledi.



'İhmal ya da kasıt olup olmadığı araştırılacak'


Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, öğrenci yurdunda çıkan yangınla ilgili şunları söyledi:



"Kayıplarımız var, Allah hepsine rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun. İçişleri Bakanı ile görüştük. Kendisi Adana'ya geçiyor. Ben de Brüksel'den Adana'ya uçacağım. Milletimizin, Türkiye'nin başı sağolsun. Yangın elektrik kontağından çıkmış olabilir. Olayda bir ihmal ya da kasıt olup olmadığı araştırılacak."





CENAZELER ADLİ TIP KURUMU'NA GÖNDERİLDİ


Yangında yaşamını yitiren 11 öğrenci ile 1 eğitmenin cenazesi, otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Olay Yeri İnceleme ekipleri, jandarma ve itfaiye binada incelemelerini sürdürüyor. Ölen öğrencilerin 8'inin cenazesinin ahşap çatı katında, eğitmen ile 3 öğrencinin cenazesinin ise 2. katta bulunduğu öğrenildi.



Kılıçdaroğlu: Bu acının tarifi yok


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana'nın Aladağ ilçesinde özel bir öğrenci yurdunda çıkan yangına ilişkin, "Aladağ'dan gelen haber yüreklerimizi parçaladı, bu acının tarifi yok." değerlendirmesini yaptı.






#Adana
#Aladağ
#Kız yurdu
#Yangın
7 yıl önce