|

Afrika 21. yüzyıla damga vuracak

Şamil Kucur
00:00 - 17/12/2011 Cumartesi
Güncelleme: 23:42 - 16/12/2011 Cuma
Yeni Şafak
Afrika 21. yüzyıla damga vuracak
Afrika 21. yüzyıla damga vuracak

Türkiye-Afrika Ortaklığı Bakanlar Düzeyinde Gözden Geçirme Konferansı dün İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Afrika ile ortak bir kaderi paylaştığına inandıklarını belirterek, 'Afrika bizim için dünyanın bir başka tarafı, sadece iş ilişkilerimizi veya ticari ilişkilerimizi düzenlemek istediğimiz bir yer değildir. Afrika, bizim için bunun çok daha ötesini temsil etmektedir' dedi.

Konferansın sonunda düzenlenen basın toplantısında da Davutoğlu, "Türkiye ve Afrika Birliği olarak her cephesiyle bütünleşen dost ve siyasi aktörler olarak konuları ele aldık. İşbirliğimizin sınırı yok, ufukları var, vizyonları var. Bu geçici bir inisiyatif değil, 21. yüzyıla damgasına vuracak bir işbirliğidir. Afrika 21. yüzyıla damgasını vuracaktır" diye konuştu. Afrika Birliği Dönem Başkanı Ekvator Ginesi Dışişleri Bakanı Eustaquio Nseng Esono da 'Bazı planlar oluştu kafamızda ve biliyoruz ki, bu hedefler çok kısa zamanda gerçekleşecektir. Afrika fakir bir kıta değil, fakirleştirilmiş bir kıtadır. Afrika'nın hak ettiği yerde olması için Türkiye'nin yapacağı çok şey olduğuna inanıyoruz' ifadelerini kullandı. Afrika Birliği Komisyonu temsilcisi Ramtane Lamamra ise Türkiye'nin gerek diplomasi gerekse ekonomik anlamda gösterdiği atılımları takdirle izlediklerini dile getirdi.

NİJERYA İLE VİZELER KALKIYOR

Bu arada konferans dolayısıyla Türkiye'de bulunan Nijerya Dışişleri Bakanı Olugbenga Ayodeji Ashiru ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'iki ülke hükümetleri arasında diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin karşılıklı kaldırılmasına dair' mutabakat zaptını imzaladı.

12 yıl önce