|

'Afrika'da büyüme hızı yüksek'

Aa
00:00 - 16/10/2007 Salı
Güncelleme: 10:34 - 17/10/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
'Afrika'da büyüme hızı yüksek'
'Afrika'da büyüme hızı yüksek'

BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, pek çok Afrika ülkesinde ekonomik büyüme hızının küresel ekonomideki büyüme hızından daha yüksek olduğunu söyledi.

Derviş, ancak bu büyüme hızına karşın bölgedeki çatışmaların ve kapasite yetersizliğinin ekonomik ilerleme ve kalkınma sağlanmasının önünde büyük engel oluşturduğunu belirtti.

Doğu ve Güney Afrika ülkelerine yaptığı 2 haftalık ziyaretin ardından BM'de bir basın toplantısı düzenleyen Derviş, Kuzey Afrika ülkeleri dışında 42 Afrika ülkesinin oluşturduğu bölgedeki ülkelerdeki gayrisafi yurtiçi hasılanın büyüme oranının 2000-2003 döneminde yüzde 3.7 iken 2004-2006 yılları arasında yüzde 5.6'ya çıktığını, bunun dünya ekonomik büyümesinden fazla olduğuna dikkati çekti. Bu bölgedeki Afrika ülkelerinde yatırımın gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının da son 2 yılda yüzde 15'ten yüzde 20'ye yükseldiğini belirten Derviş, artışın iyi bir gelişme olduğunu, ancak bu oranın yüzde 25-28'lere yükselmesi gerektiğini vurguladı.

Binyıl Kalkınma Hedefleriyle ilgili bir soru üzerine ise Derviş, pek çok Afrika ülkesinin bu hedeflere 2015 yılına dek ulaşmasını beklemenin son derece zor olduğuna işaret etti. Derviş yine de pek çok Afrika ülkesinde temiz suya ulaşım ve ilköğrenime kaydedilen öğrenci sayısı gibi bazı temel konularda ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

BM Kalkınma Programı'nın Kuzey Kore'deki faaliyetleriyle ilgilisorular üzerine Derviş, Macaristan'ın eski başbakanı Miklos Nemeth'in yönetiminde, tarafsız ve tamamen BM'nin dışından bir heyetin bu iddialara tarafsız ve teknik olarak bakma amacıyla ilk toplantılarını Budapeşte'de yaptıklarını söyledi. Derviş “Ben de bu heyetin raporunu sabırsızlıklabekliyorum” diye konuştu.

17 yıl önce