|

Afrika’ya büyükelçi çıkarması

Türkiye, ekonomik ve siyasi ilişkileri üst düzeye çıkarmayı hedeflediği Afrika’ya ‘büyükelçi çıkarması’ yaptı. Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı kararnameye göre, yeni elçiliklerin de açıldığı Afrika ülkelerine çok sayıda yeni büyükelçi atandı. Kararname’de 6 kadın büyükelçi var.

Yeni Şafak
04:00 - 11/04/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:50 - 10/04/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanlığı, bazı büyükelçiliklere atamalar konusunda kararname hazırladı. Türkiye'nin son yıllarda yürüttüğü ve Afrika ülkeleri ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin en üst düzeye çıkmasını hedefleyen Afrika politikası da kararnameyle tekrar vurgulanmış oldu. Afrika ülkelerine tam bir büyükelçi çıkarması yapan kararname ile Siyaset Planlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Çakıl, Abuja'ya; Riyad Büyükelçiliği Müsteşarı Sadi Altınok, Cibuti'ye; Strazburg Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Serdar Cengiz de Encemine'ye büyükelçi olarak atandı.



YENİ TEMSİLCİLİKLER


Nant Başkonsolosluğu Birinci Sınıf Başkonsolosu Korkut Tufan Vagadugu'ya büyükelçi olurken, Büyükelçi Hüsnü Murat Ülkü de Yaounde'de görevlendirildi. Türkiye'nin yürüttüğü proaktif dış politikaya paralel olarak açtığı yeni temsilciliklerin bazılarına da atamalar gerçekleştirildi. Buna göre, Konakri Büyükelçiliği'nden Vehbi Esgel Etensel'in yeni açılacak Guatemala Büyükelçiliği'ne, Ortadoğu Genel Müdür Yardımcısı Salih Mutlu Şen'in de Suudi Arabistan'da İslam İşbirliği Teşkilatı Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne atanması kararlaştırıldı.



ÖZTÜRK YILMAZ DUŞANBE'YE


Geçen yıl haziran ayında Musul Başkonsolosu olarak görev yaparken DAEŞ militanları tarafından kaçırılarak konsoloslukta bulunanlarla 101 gün rehin tutulan Öztürk Yılmaz, Türkiye'nin Duşanbe Büyükelçisi olarak görevlendirilirken, Ali Sait Akın, Kabil'e; Devrim Öztürk, Dakka'ya; Akif Ayhan, Hanoi'ye; Ali Rıza Çolak da Kanada'da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'ne atandı. Ahmet Vakur Gökdenizler, Kanberra; Tunca Özçuhadar, Kolombo; Serhat Galip, Kıvılcım Kılıç, Priştine; Mehmet Kadri Şander Gürbüz de Cakarta'da büyükelçi olarak görev yapacak. Mehmet Poroy, Cezayir'e atanırken; Çağatay Erciyes, Beyrut; Mustafa Kapucu, Aşkabat ve Reha Keskintepe de Valetta büyükelçisi oldu.



6 kadın büyükelçi


Kadın büyükelçi sayısının geçen yıllara göre artış gösterdiği görüldü. Yeni dönem için atanan 6 kadın büyükelçiden Yasemin Eralp, Darüsselam'da; Hatice Nur Sağman, Konakri'de Nurdan Bayraktar Golder, Librevil'de büyükelçi olarak görev yapacak. Kezban Nilvana Darama, Türkiye'nin Minsk Büyükelçisi, Hayriye Kumaşçıoğlu da Tallinn Büyükelçisi oldu. Atama yapılan ülkelerden bu isimler için agreman istenecek. Agremanların gelmesinin ardından kararnameler hazırlanarak atama işlemleri tamamlanmış olacak.





#büyükelçi çıkarması
#kadın büyükelçiler
#Kezban Nilvana Darama
#Hayriye Kumaşçıoğlu
#Tallinn Büyükelçisi
9 yıl önce