|

AGB'de skandal: 20 hane maaşa bağlanmış

Bir yapımcı, dizisinin reytingleri yükselsin diye, reyting cihazı olan Ankara ve İzmir'deki 20 haneyi maaşa bağladı. Aileler ekranı açık tutunca, dizinin izlenme oranı bir anda patladı

00:00 - 19/05/2009 Tuesday
Güncelleme: 10:51 - 19/05/2009 Tuesday
Yeni Şafak
AGB'de skandal: 20 hane maaşa bağlanmış
AGB'de skandal: 20 hane maaşa bağlanmış

Uluslararası Reklamcılık Derneği'ne (IAA) bağlı Televizyon İzleme Araştırma Komitesi'nin (TİAK) yaptırdığı denetimler, Ankara ve İzmir'de sahtekârlık girişimini ortaya çıkardı.



Habertürk gazetesinin haberine göre Reyting cihazı olan 20 hanenin adresini öğrenen adı açıklanmayan bir dizi yapımcısının, kendi programlarının izlenmesi karşılığında bu hane sakinlerini maaşa bağladığı belirlendi.


Olayı ortaya çıkartan TİAK, geçen cuma İzmir ve Ankara'da suç duyurusunda bulundu. TİAK Üyesi Nuri Çolakoğlu skandalı anlattı:


- "Bu piyasada, izleyicilere belli kanalları izlemesi için para teklif eden insanlar var. Bunların kim olduğunu tüm sektör biliyor. Bunlar sağa sola gidip para teklif ediyorlar. Son işi, bir dizi yapımcısının yaptığını belirledik."



- "Yapımcı, kanalla reyting bazında anlaşıyor. Eline geçecek paranın miktarını yükseltebilmek için 20 aileye ulaşmış ve aylık belirli bir miktar para teklif etmiş, maaşa bağlamış."



- "Aileler de itiraf etti. Biz de o bölgedeki 200 aileyi değiştirerek, olayı kontrol altına aldık. Savcılık harekete geçirildi."



"3 yıl önce de benzer bir şey yaşandı. Bir bakıyorsunuz, durduk yerde bir kanal o gece büyük sıçrama gösteriyor, incelemeye alıyorsunuz. En basit kovalama yöntemi bu. Arkadaşlarımız hafiye gibi çalışıp işin ucunu tespit ediyor. Olayın üzerinden 2-3 hafta geçmeden bunu belirledik."



"İSMİ VERMEYECEĞİZ"


IAA Genel Müdürü Meral

Terem ise yapımcının ismini açıklamayacağını belirtti: "Elimizde bir takım isimler var, ama kesin bir yere varmadan açıklama yapmak istemiyoruz."



AGB'de kaç denek var sistem nasıl işliyor?

- Televizyonda izlenen programların reytingi, AGB tarafından 34 ilde toplam 2 bin 500 hanenin içine yerleştirilen cihazla belirleniyor.


- Kentlerde oluşturulan ve Türkiye'yi temsil eden bu 2500 hanenin belirlenebilmesi için her yıl veri tabanı araştırması yapılıyor. Bu araştırma doğrultusunda, bu evlere 'Peoplemeter' adlı reyting ölçüm cihazı takılıyor.


- Üzerinde her hane halkı için belirlenmiş düğmeler bulunan özel kumanda aleti sayesinde, ailenin hangi bireyi TV'de ne seyrediyorsa, kayıtlara geçiyor.


TV DÜNYASI TARTIŞIYOR

Saner AYAR (Show TV):

"Televizyon izleme ve araştırmayla ilgili yapılan ölçümlere bu şekilde müdahale etmek her şeyden önce büyük bir suç. Çünkü reklam gelirleri, bu izleme ve araştırmanın sonuçlarına göre yapılıyor. Bu nedenle ölçüm değerleri sektör için önemli."




'Yüzde 100 güvenli değil'


Fatih Ediboğlu (ATV):

"Dünyadaki hiçbir sistem, yüzde 100 güvenli değildir. Çok doğal olarak evlerine 'Peoplemeter' konulan denekler 'Biz ne kadar önemli bir şey yapıyormuşuz, birisi gelse de anlaşsak' duygusuna kapılabiliyor. Maalesef reyting ölçümü tüm dünyada böyle yapılıyor."



'Herkesin bildiği bir sır'


Fatih Karaca (İpek Medya):

"Geçmişte de bu tip çok ihlaller ve yanlışlıklar yapıldı. Ancak bu dönemde bunlar takip edilmediği için ortaya çıkmadı. Bu medyada herkesin bildiği bir sırdı. Bugün bu gelişmenin yeni bir milat olmasını diliyorum."




'Kimse, açıklasınlar'


Hidayet Karaca (Samanyolu TV):


"AGB için bu tür spekülasyonlar zaman zaman ortaya çıkıyor. AGB noktasında sağlıklı değerlendirme yapılmadığı bizim de gündemimizde... Bu olayı kimin gerçekleştirdiği, hangi program olduğu ve hangi kanalda yayınlandığı açıklanmalı.."



TİAK NEDİR: TV İzleme Araştırmaları Komitesi... 16 kişilik komite, reklam verenler, Reklamcılar Derneği ve TV yayın kuruluşları temsilcilerinden oluşuyor.



15 years ago