|

Akdeniz'in işgalci balıkları görüntülendi

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, iklim değişikliği nedeniyle Kızıldeniz'den Akdeniz'e 60 işgalci balık türü geçtiğini belirterek, bunlardan en tehlikelisinin balon balığı olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak
17:05 - 13/02/2018 Salı
Güncelleme: 17:18 - 13/02/2018 Salı
IHA
Kızıldeniz'den Akdeniz'e 60 işgalci balık türünün geldiği belirtildi.
Kızıldeniz'den Akdeniz'e 60 işgalci balık türünün geldiği belirtildi.
Antalya Körfezi'nde saha çalışmalarına devam ettiklerini belirten Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz’in hem Atlas Okyanusu'na hem de
Kızıldeniz
aracılığıyla Hint Okyanusu'na bağlı olduğunu dile getirdi.

Her iki taraftan Akdeniz ekosistemine balık göçlerinin olduğunu dile getiren Gökoğlu, "Türkiye kıyıları, Doğu Akdeniz ekosistemi içinde olduğu için burada görülen göçlerin çoğu genellikle Kızıldeniz kökenli türler oluyor. Bizim tespit ettiğimiz yeni tür sayısı 60’ı buldu. Bu gelen balık büyük bölümünün ekonomik bir değeri yok. Çok az bölümünün değeri var" dedi.

Taş ve Arslan balığının da Akdeniz’e girdiğini dile getiren Doç.Dr. Gökoğlu, yüzen insanlar için risk olmadığını, sadece kendisine temas eden balıkçılar için risk oluşturabileceğini kaydetti.


"Ekosisteme adapte oluyorlar"

  • Antalya, Mersin’de sportif balıkçıların oltalarına takılan balıkların yüzde 90’ının Kızıldeniz orjinli olduğunu dile getiren Doç.Dr. Mehmet Gökoğlu, "Kılkuyruk mercan, gıt gıt, mil barbunu, lokum, kum barbunu ekonomik olarak değerlendiriliyor. Kardinal balıkları var, bunlar işgalci. Diğer balıkların yavru ve larvasını yeme durumu var. Girdiği ekosisteme adapte olan türler güçlüdür" ifadesini kullandı.

"Balon balığı tehdidi"

Akdeniz'e yeni giren türlerden balon balığı türünün hem Atlantik hem Pasifik'te bulunduğunu kaydeden Gökoğlu, "Bu türler Akdeniz ekosisteminin kendi türleri sayılır. Kızıldeniz’den gelen balon balıklarının aşırı şekilde çoğaldığını görüyoruz. Balıkçı av araçlarına zarar veriyor. Tüketimi yasak bir balık. Bilinmeden yendiği zaman insanlar için riskli oluyor. Balon balıklarının çoğalması diğer türleri risk altında bulunduruyor" şeklinde konuştu.

#Mehmet Gökoğlu
#Balon balığı
#Kızıldeniz
6 yıl önce