|

Alışacaksınız!

Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve başlaması ve kurulan yeni kabine, İngiltere ve ABD gazetelerinde geniş yer buldu. Gazeteler ekonomi kararlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz hakkı olmasını ve başkanlık sistemini hazmedemedi. Batı basını, yemin töreninde hazır bulunan Asya’dan Afrika’ya kadar 50’den fazla devlet başkanı ve başbakanı küçümseyen ifadelere yer verdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/07/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:52 - 11/07/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Batı medyası yeni sistemi hazmedemedi
Batı medyası yeni sistemi hazmedemedi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin ederek yeni 5 yıllık görev süresine başlaması ve ardından açıkladığı yeni kabine, İngiltere ve ABD gazetelerinde geniş yer buldu. Gazeteler, ekonomi kararlarında ve yürütmede Başkan Erdoğan’ın etkin ve daha fazla söz hakkına sahip olmasından rahatsızlık duyulan ifadelere yer verdi.

KARA PROPAGANDA

İngiliz Financial Times gazetesi yeni kabineyi “piyasa düşmanı” ilan edererek yatırımcıların “hayal kırıklığına uğradığını” iddia edip, kara propagandayı tercih etti. Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faize yıllardır sert şekilde karşı çıktığını hatırlattı.

BATI MERKEZCİ KİBİR

Guardian gazetesi ise yemin törenini Avrupa’yı dünyanın merkezine koyan bir bakışla yorumlayarak Batılı hiçbir büyük ülkenin üst düzey yetkilisininin olmadığını yazdı. Gazete, dünyanın farklı kıtalarından gelen katılımcı profilini küçümseyen ifadelere yer verdi. İngiliz Times gazetesi de 24 Haziran seçimlerinin ardından Erdoğan’ın otoriter devlet liderlerinden tebrik telefonları aldığını ancak Batı’nın daha ilgisiz davrandığını savundu.


BAĞIMSIZLIK ENDİŞELENDİRİYOR

Amerikan New York Times gazetesi büyük altyapı projelerine imza atan Türkiye’nin 7,4 büyüme oranıyla en hızlı büyüyen ekonomilerden olduğunu kaydederken, ekonomide etkin karar almanın yolunu açan, Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasını çarpıtarak, iktidarda fazla güç toplanmasına yönelik endişeleri artırdığını iddia etti. Gazete kabinedeki isimlerden yalnızca dördünün seçilmiş siyasiler olduğuna, geri kalanların bürokrat olduğuna kaydederek de bir yanlışa imza attı. Gazete, 16 kişilik kabinede, iş dünyasından profesyoneller olduğunu görmezden geldi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Dünya basını
6 yıl önce