|

Altın yeniden yükselişe geçti

AB Merkez Bankası ve FED''in parasal genişleme politikasına devam edecekleri açıklamalarının ardından altın yeniden güç kazandı. Ons fiyatı 8.9 dolar artışla 1.475 doları görürken, bu haftayı da kazançlı kapattı.

.
00:00 - 4/05/2013 Saturday
Güncelleme: 21:26 - 3/05/2013 Friday
Yeni Şafak
Altın yeniden yükselişe geçti
Altın yeniden yükselişe geçti

ABD ve AB merkez bankaları kararları sonrasında gelen alımlarla altın üst üste ikinci haftasını kazançla kapattı.

Altın merkez bankaları kararlarıyla yükseldi. Hafta ortasında ABD Merkez Bankası Fed''in parasal genişlemeye devam edeceği yönündeki kararı ve dün Avrupa Merkez Bankası''nın faizleri tarihi düşük seviyeye indirmesi altın fiyatlarını etkiledi. MB kararları sonrasında enflasyonun yükseleceğini bekleyen yatırımcılar güvenli liman olarak altına yöneldi. Spot altının ons fiyatı 8,97 dolarlık artışla 1.475,21 dolardan işlem görüyor.

Altın, küresel teşviklerin süreceğine ilişkin iyimserliğin, altın destekli exchange traded fonlardan (ETF) çıkışlara ağır basması sonucu, üst üste ikinci haftayı kazançla geçmeye ve mart ayından bu yana en iyi haftalık yükseliş serisini göstermeye yönlendi.

Avrupa Merkez Bankası dünkü toplantısında politika faizini rekor düşük seviyeye çekerken, para politikasının ''ihtiyaç duyulduğu sürece genişlemeci kalacağını'' kaydetti. Fed 1 Mayıs''taki toplantısında, aylık 85 milyar dolar olan tahvil alım programının hızını değiştirmedi. Altın, Fed''in de içinde bulunduğu tüm dünyadaki merkez bankalarının büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırması ile birlikte 12 yıl üst üste yükseldikten sonra, bu yıl değer kaybetti.

AGRESİF SATIŞLAR ÖNLENMELİ

Londra''da UBS AG analisti Joni Teves, ''Para politikasındaki son gelişmeler altındaki agresif satışları önlemeli'' değerlendirmesinde bulundu.

ALTIN İTHALATI 5 YILIN ZİRVESİNDE

Türkiye''nin altın ithalatı Nisan ayında Mart''taki 18,26 ton düzeyinden 45,49 tona yükselerek Ağustos 2008 yılından bu yana aylık bazdaki en yüksek seviyeyi gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası verilerine göre sadece Nisan ayında yılın ilk üç ayındaki kadar altın ithal edilirken, Ocak-Nisan dönemi ithalatı 92,37 tona yükseldi.

Altının spot fiyatı 12 ile 16 Nisan tarihleri arasında ons başına 225 dolar gerileyerek 30 yılın en büyük düşüşünü kaydetmiş, düşüşün ardından dünya çapında altına güçlü talep gelmişti.

11 years ago