|

Anadolulu Özdemir'i vahşi Yeşiller istemedi

Cem Özdemir'in milletvekili adayı seçilmemesini eleştiren Der Spiegel dergisi “Yeşiller, parti içinde diğer partilere göre her zaman biraz daha sinsi ve vahşidir" yorumunu yaptı ve Anadolu'dan gelen bir insan olarak Özdemir'in başarılı olmasının istemediğini ifade etti.

Aa
00:00 - 12/10/2008 Pazar
Güncelleme: 18:06 - 12/10/2008 Pazar
Yeni Şafak
Anadolulu Özdemir'i vahşi Yeşiller istemedi
Anadolulu Özdemir'i vahşi Yeşiller istemedi

Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığına aday olan, Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir, Almanya'da gelecek yıl yapılacak genel seçimler için partisinden milletvekili adayı olamadı.

Yeşiller Baden-Württemberg eyaleti parti teşkilatı tarafından Schwaebisch-Gmünd kentinde düzenlenen parti kurultayına katılan Özdemir, milletvekili adayı olabilmek için yapılan iki seçimde de sürpriz şekilde başarı sağlayamadı.

Özdemir, partisinin milletvekili aday listesinde önce 6'ncı, daha sonra da 8'inci sırada yer alabilmek için mücadele etti ve her iki seçimden de sonuç alamadı.


“DER SPIEGEL” DERGİSİNDEN ELEŞTİRİ

Almanya'nın önde gelen siyasi dergilerinden “Der Spiegel”, Yeşiller Partisi'nin eş başkanlığına aday olan Avrupa Parlamentosu üyesi Cem Özdemir'in sürpriz şekilde partisinin Baden-Württemberg eyaleti parti teşkilatı tarafından gelecek yıl yapılacak genel seçimler için Alman meclisine milletvekili adayı olarak seçilmemesini eleştirdi.

Derginin internet sayfası “Spiegel-online”de yer alan yorumda, “Özdemir'in beklenmedik bir şekilde sözde dostlarının oylarıyla başarısızlığa uğradığı” belirtilerek, “Yeşiller Partisi, Cem Özdemir'i sebepsiz yere açıkça aşağıladı ve Alman Meclisi adaylığını reddetti” ifadesi kullanıldı.

Özdemir'in seçimler öncesi yaptığı konuşma sonrasında ayakta alkışlanmasına rağmen son oylamada Alexander Bonde'nin Özdemir'in karşısına aday çıkartıldığı belirtilen yorumda, bazı eski partililerin, Özdemir'in yıldızının kendilerinkinden daha fazla parlayacağından korktukları değerlendirmesinde bulunuldu.

Özdemir'in partiye yeni bir hava getirdiği ifade edilen yorumda, Yeşiller Partisi içinde bu gibi olayların ilk kez olmadığı, daha önce Petra Keller ve Matthias Berninger'in de partiye sırt çevirmeye zorlandıkları, bu nedenle eski Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in de parti içinde bir görev almaktan kaçındığı ve partiyi arka planda başarılı şekilde yönettiği kaydedildi.

Parti içinde çekişmelerin ve kıskançlıkların olduğu belirtilen yorumda, fazla karizması olmadığı ifade edilen Alman meclisi Yeşiller Grubu eş başkanı Fritz Kuhn'un da “Özdemir'in başarısız olmasından çok mutsuz olmayacağı” görüşüne yer verildi.

Seçim sonuçlarından çok etkilendiği belirtilen Özdemir'in, bu durumda eş başkanlık görevi için aday olmaktan vazgeçebileceği, partisi için mücadele etmeyi sürdürmeye karar vermesi durumunda ise 3 önemli konuyu bilmesi gerektiği ifade edildi. “Yeşiller, parti içinde diğer partilere göre her zaman biraz daha sinsi ve vahşidir” ifadesi kullanılan yorumda, ikinci önemli konu olarak da Yeşiller Partisi'nin, Anadolu'dan gelen bir insan olarak Özdemir'in yükselmesine imkan sağlaması, ancak çok başarılı olmasını da istememesi gösterildi.

Üçüncü konu olarak da Özdemir'in kendi solcu geçmişini diğer bazı eski partililer gibi gizlememesi, ileriye bakarak yeni bir tarih yazmak istemesinin gösterildiği yorumda, Özdemir'in bunu yine de yapabileceği, milletvekili adaylığı reddedilmiş olsa bile partisinin kendisinden vazgeçemeyeceği savunuldu.

Yorumda ayrıca, Özdemir'in eş başkanlık için adaylıktan çekilmesi durumunda kimsenin buna kızamayacağı, bu yolda mücadeleye etmeye karar vermesi durumunda ise bunu parti için değil, siyasi sorumluluk taşıyan tanınmış bir politikacı olduğu için yapacağı görüşüne yer verildi. Özdemir'in yerine milletvekili adayı olan Bonde de parti eyalet teşkilatının kendisini eyalet düzeyindeki çalışmalar için tercih ettiğini belirterek, “Olayın gelişme şekli beni de mutlu etmedi. Hepimiz için zor bir durumdu” dedi.


Yeşiller Partisi eyalet parti teşkilatı Başkanı Daniel Mouratidis de Özdemir'in iyi bir parti başkanı olacağına inandığını ve bu yolda ilerlemesini istediğini ifade ederek, söz konusu kararın Özdemir'in şahsiyetine karşı bir karar olmadığını, delegelerin parti eş başkanlığı göreviyle milletvekili görevinin ayrılmasını istediklerini savundu.

Öte yandan Yeşiller Partisi'nin milletvekili aday adayı olan Mehmet Kılıç, parti kurultayında 10. sıradan milletvekili adayı seçildi.

16 yıl önce