|

Arif Nihat Asya, ağlattı

Türk Ocakları Balıkesir Şubesi, Arif Nihat Asya için mevlit okutup, konferans tertipledi. "Bayrak Şairi" diye anılan Arif Nihat'ın şiirleri gözleri doldurdu ve uzun süre alkışlandı.

İha
00:00 - 6/01/2008 Pazar
Güncelleme: 10:06 - 6/01/2008 Pazar
Yeni Şafak
Arif Nihat Asya, ağlattı
Arif Nihat Asya, ağlattı

Bayrak şairi Arif Nihat Asya, ölümünün 33. yıldönümünde anıldı. Türk Ocakları Balıkesir Şubesi, Arif Nihat Asya için mevlit okutup, konferans tertipledi.

Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen, "Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya'nın ihtişamı" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan ünlü şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, 20 yıl birlikte olduğu Arif Nihat Asya'yı anlatırken duygulandı. Arif Nihat Asya'nın Türk milletinin kültür ordusunun en önde gelen isimlerinden olduğunu kaydeden Yavuz Bülent Bakiler, herkesin çok kitap okumasını, özellikle de kültür yozluğuna tabi tutulan çocukların da okutularak bu erozyondan kurtarılması gerektiğini söyledi. Okumanın ve bu manada Türk Ocakları'nın önemine değinen Bakiler, "Benim bir topluluk önünde rahat konuşabilmem için evvel emirde kelime dünyamı zenginleştirmem gerekir. O, bakkallarda satılmaz, şurada ya da burada bulamazsın. Onu kitaplarda bulursunuz. Ben Türk Ocağı'ndaki toplantıları takip ederken okumaya başladım. Gözüme kan doluncaya kadar günün 8-10 saati okumaya başladım. Okudukça çok cahil bir insan olduğumu gördüm, cehaletimden utandım. Her insan için bunu söylüyorum. Siyaset olmaz Türk Ocağı'nda. Ama, Türk Ocağı'nın ortak bir düşüncesi var. Türk milletini sevmek, her insanın asli vazifesidir. İnsanları hayvanlardan ayıran en büyük özellik, evvel emirde kendi milletini sevmek ve kendi diline sahip olmak esasıdır. O bakımdan çocuklarınızı bilhassa istirham ediyorum kurtarabilmek için mutlaka okutup, eğitiniz" dedi.

BAYRAK ŞİİRİ ALKIŞLANDI

Arif Nihat Asya'dan çok şeyler öğrendiğini belirten Yavuz Bülent Bakiler, Asya'nın ölmediğini, onun Hakk'a yürüdüğünü, mevlevilerde ölmek ifadesinin olmadığını, bu ifadenin dahi Türkçe'nin kıvrak bir güzelliği olduğunu kaydetti. Salonu dolduran yüzlerce davetlinin ilgi ve dikkatle dinlediği Yavuz Bülent Bakiler, Arif Nihat'tan hatıralar anlattı. Bakiler, Arif Nihat'ın yazdığı, Suriye Cumhurbaşkanı'na atfen kaleme aldığı, "Ekselans" adlı şiirinden başka, "Bayraksız Olamam" ve ünlü, "Bayrak" şiirlerini okudu. "Bayrak Şairi" diye anılan Arif Nihat'ın şiirleri uzun süre alkışlandı.

KÜLTÜR ORDUMUZ ZAYIF

Arif Nihat'ın 5 Ocak 1975 tarihinde Ankara Numune Hastanesi'ndeki 318 numaralı odasında Hakk'a yürdüğünü söyleyen Yavuz Bülent Bakiler, tam bir vatan sever olan Arif Nihat'ın, devlet televizyonu tarafından açıkça sansüre uğradığını, hiçbir programa çağırılmadığını, büyük bir haksızlık yapıldığını anlattı. Bunu yapanların Stalin'i onu kendi öz kızından dahi çok seven zihniyetteki kadroların yaptığını söyleyen Bakiler, Arif Nihat'la ilgili ilk ve son programı kendisinin yaptığını kaydetti. Yavuz Bülent Bakiler, "Uzun süre TRT Ankara Radyosu ve Televizyonu'nda görev yaptım. Devletimizin televizyonu Arif Nihat Asya'nın ismini bir tek cümle ile anmamıştır. Niye? Çünkü, Arif Nihat Türk tarihine, milletine sövmüyor. Vatanın bölünmesini istemiyor, üstelik İslam'a bağlı, Peygamberi örnek bir kişi olarak görüyor. Asya gibi bizim milli çizgimizde muhteşem eserler ortaya koyan biri çıkmadı ortaya. Arif Nihat Asya'yla ilgili televizyonda ilk ve son programı ben yaptım, o şiirini baştan sona okudum. Bizim entel dantel takımımız da herhalde utançlarından başlarını önüne eğmiştir. Arif Nihat'ın nazmı Nazım Hikmet'in nazmına ağır basar. Biz, fazla değil 4 milyonluk Ermeni topluluğu karşısında büyük çıkmazlar içerisinde çırpınıp duruyoruz. Hep bizim irfan ordumuzun, kültür ordumuzun zayıflığından meydana geliyor. Kültür ordumuz sıfır noktasına düşmüş vaziyettedir. Atatürk söylüyor, 'Kültür ordusunu ciddi ölçüler içerisinde yetiştirmeyen bir millet muharebe meydanlarında kazandıklarını sulh masalarında kaybedebilir.' Kaybediyoruz. Arif Nihat Asya bizim kültür ordumuzun çok önde gelen isimlerindendir" dedi.

Yavuz Bülent Bakiler, yaklaşık 3 saat süren konferansın sonunda Arif Nihat'ın ünlü Bayrak şiirini okudu. Konferansı, Vali Yardımcısı Azmi Yeşil, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ali Fuat Öztürk, Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı İsmail Acar, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mesut Aşanel, Aydınlar Ocağı Başkanı Recep Sabit, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Yüksel Girgin, öğretim üyeleriyle öğrenciler ve çok sayıda davetli izledi. Her fırsatta Türkçe'nin önemine dikkat çeken Bakiler, Türk Ocakları'na teşekkür ederken, özelikle dile ve dine sım sıkı sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

16 yıl önce