|

Asıl amaç diyalog

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI YILMAZ:

Yeni Şafak
00:00 - 9/05/2000 Salı
Güncelleme: 17:43 - 16/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv




S P O T
"Dinler arası diyalogun, dinleri birleştirme faaliyeti olmadığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz, "Diyalogtan kaçmak anlam verilemeyecek bir davranış biçimidir" dedi.

ANKARA- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, "İnanç ve Hoşgörü Çağında Dinler Toplantısı"nın 10-11 Mayıs tarihlerinde Tarsus'ta düzenleneceğini bildirerek, "bazılarının iddia ettiği gibi" dinler arası diyaloğun "dinleri birleştirme faaliyeti" olmadığını belirtti. Yılmaz, başkanlığı tarafından ilk kez düzenlenen ve Türkiye'de yaşayan tüm dinlerin temsilcilerinin biraraya geleceği "dinler arası diyalog" toplantısı dolayısıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Yasal görevlerinin halkı din konusunda aydınlatmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, Tarsus'ta gerçekleştirilecek "İnanç ve Hoşgörü Çağında Dinler Toplantısı"na Avrupa Konseyi'nden 6 temsilci ile Türkiye'den bazı bilimadamlarının da katılacağını belirtti. Yılmaz "Osmanlı döneminden beri bu ülkede barış ve hoşgörü içinde yaşadığımızı, ilelebet de yaşatmaya devam edeceğimizi, ülkemiz ve dünya kamuoyu önünde bir kez daha dile getireceğiz" dedi. Diyanet İşleri Başkanı, dinî alanda diyaloğun hem bir dine mensup farklı grupların hem de farklı dinlere mensup insanların, inanç ve düşüncelerini birbirlerine zorla kabul ettirme yoluna gitmeden, birbirlerine sıcak ve hoşgörü ile bakabilmesi, ortak meseleler etrafında konuşabilmesi, tartışabilmesi ve işbirliği yapabilmesi anlamına geldiğini söyledi. Yılmaz, "Burada herkesi kendi farklılığı içerisinde kabul etmek şarttır. Yoksa bazılarının iddia ettiği gibi dinler arası diyalog, dinleri birleştirme faaliyeti kesinlikle değildir" diye konuştu.

Diyalogdan kaçmak

Mehmet Nuri Yılmaz, Avrupa Birliği'ne üye ülkelere ve Avrupa Konseyi'ne, "Türkiye'nin birçok din ve kültürü bağrında barındırdığını ve barış içerisinde birlikte yaşanıldığını" vurgulamanın önemli olacağını düşündüğünü belirterek, şöyle devam etti: "İslam'ın Hz. Peygamber tarafından tebliğ edildiği ilk günden itibaren Müslümanlar, diğer din mensuplarıyla diyaloğa açık olmuşlardır. 21. yüzyıla girdiğimiz, barış, hoşgörü, insan hakları ve demokrasinin öne çıktığı bu dönemde diyalogtan kaçmak anlam verilemeyecek bir davranış biçimidir."

Yılmaz, toplantının ana sloganı olan "Dünya barışı bir hayal değil" sözüyle açıklamalarını tamamladı. --------------- imza ve tarih ----------------


  --------------- imza ve tarih ---------------- Geri OKU

#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
24 yıl önce