|

Astana'da son bir yılın muhasebesi

Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran, İstanbul’da yapılacak liderler zirvesi öncesinde Doğu Guta ağırlıklı gündemle masaya oturacak. Üç ülkenin Dışişleri Bakanları 16 Mart’ta Astana’da bir araya gelecek. Toplantıda bir yıllık iş birliği değerlendirilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 00:58 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İstanbul’da yapılacak liderler zirvesi öncesinde Doğu Guta ağırlıklı gündemle masaya oturacak.
İstanbul’da yapılacak liderler zirvesi öncesinde Doğu Guta ağırlıklı gündemle masaya oturacak.

Suriye’de normalleşme süreci için başlatılan Astana görüşmelerinde bundan sonra atılacak adımların belirlenmesi ve sahada ateşkesin sağlanması için yapılması gerekenler Astana’da düzenlenecek garantör ülkelerin Dışişleri bakanları toplantısının gündeminde olacak. Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran’ın Dışişleri bakanları 16 Mart’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da bir araya gelecek. Toplantıda katılımcıların bir yıllık iş birliğinin sonuçlarını analiz edecekleri ve ortak adımları belirleyecekleri bildirildi.

TEKNİK DÜZEY TOPLANTISI

Dışişleri bakanları toplantısından bir gün önce teknik düzeyde uzmanlar buluşacak. Teknik toplantıda Doğu Guta’da sivillere yönelik saldırıların durdurulması için alınacak önlemler değerlendirilecek. Yine toplantılarda normalleşme için tutukluların serbest bırakılması, cenazelerin teslim edilmesi ve kayıpların aranması konuları da ele alınacak başlıklar arasında.

YENİ GÖZLEM NOKTALARI

Yine Astana süreci ile başlayan İdlib’de çatışmasızlık bölgelerin oluşturulması için kurulan gözlem noktalarıyla ilgili de gelinen son durum ele alınacak. İlk anlaşmaya göre 6 aylık tesis edilen gözlem noktalarının görev süresinin uzatılması da değerlendirilecek. Astana’daki dışişleri bakanları toplantısında Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura dışında gözlemci ülkeler ve Suriyeli tarafların katılımı olmayacak.

SÖZ LİDERLERDE

Astana’daki hazırlık ve dışişleri bakanları toplantılarında Nisan ayı başından İstanbul’da düzenlenecek liderler toplantısı içinde hazırlık gündemde olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantı için Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani Türkiye’ye gelecek. Astana’da alınan kararlar liderlerin önüne gelecek. Suriye’de bundan sonra atılacak adımlarla ilgili son sözü liderler söyleyecek. Astana süreci kapsamında ilk liderler zirvesi daha önce Rusya’nın Soçi kentinde üçlü katılım ile gerçekleşmişti.

#Türkiye
#Rusya
#İran
#İstanbul
6 yıl önce