|

Astım hastası İsabelle Toroslar'da şifa buldu

Dünyaca ünlü doktorların "ölür" dediği İsabelle'ye Toros Dağları'nın havası ilaç oldu. Annesi ile birlikte Türk vatandaşlığına geçen İsabelle, 3 yaşından itibaren Türkiye'de büyüdü ve müzik dehası oldu.

Yeni Şafak
00:00 - 22/07/2005 Cuma
Güncelleme: 14:11 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • AYDIN DEMİR/ MERSİN


    Dünyanın sayılı müzik dahileri arasında yer alan İsabelle Kollo Gajda, meğer üç yaşında ölümü beklerken Toros dağlarında şifa bularak yaşama dönmüş. Hollandalı Gajda ailesinin küçük kızları İsabelle Kollo Gajda, dünyaca ünlü doktorların alerjik astım teşhisi koyarak "ölür" dediği halde; Hollanda'da yaşayan bir Türk'ün tavsiyesiyle şifa aramak için Türkiye'ye getirilmiş. Annesi ile birlikte 3 yaşında "ölüm yolculuğu"na çıkan küçük İsabelle'ya Toros dağlarının havası ilaç olmuş. Yeniden sağlığına kavuşan İsabelle bir daha da Türkiye'den ayrılmamış. Eğitimine Türkiye'de başlayan İsabelle Gajda, 4 yıllık Devlet Konservatuarı'nı bir yılda bitirerek; dünyanın önde gelen müzik eğitim kurumlarından Rubin Müzik Akademisi'ne kabul edilmiş. Yaz tatillerini Türkiye'de geçiren ve şimdi 20 yaşında olan İsabelle Gojda, Yeni Şafak'a "Burası artık bizim yeni vatanımız" dedi.
    Doktorlar "En fazla altı ay yaşar" dedi

    "Müzik dehası" İsabelle'nın film gibi geçen hayat hikayesi 1985 yılında dünyaya gelmesi ile başladı. Polonyalı Margeret ile Hollandalı Maciej Gajda'nın evliliği İsabelle'nin dünyaya gelmesi ile mutlu günlere yelken açtı. Ancak bu mutluluk uzun sürmedi. İsabelle 1.5 yaşına geldiğinde sık sık baygınlık geçirmeye başladı. Hastaneye gittiklerinde doktorlar "ölümcül alerjik astım" teşhisi koydu. Sürekli astım krizi geçiren İsabelle'nin tedavisi için Hollanda'nın önde gelen doktorlarının kapısını aşındıran Gajda çifti; Almanya, Avusturya, Yugoslavya, Yunanistan, Polonya, İtalya, İngiltere ve Belçika'daki doktorlardan çareler aradı. 1.5 yıl boyunca Avrupa'yı karış karış dolaşan Gajda ailesi umutlarını yitirerek Hollanda'ya döndü.

    "Ölüm yolculuğu, yaşam yolculuğuna dönüştü..."

    Küçük kızları İsabelle'nin ölüme her geçen gün yaklaştığını izleyen Gajda çiftinin umutları Türk komşuları Namık Aşkın'ın tavsiyesi üzerine yeniden yeşerdi. Adanalı olan ve Hollanda'da yaşayan Aşkın, çifte, Toros dağlarının havasının astım hastalığına iyi geldiğini, Akdeniz Bölgesi'ne giderlerse kızlarının yeniden sağlığına kavuşabileceğini söyledi. Doktorlardan umudunu kesen Gajda çifti, son kez Hollanda'nın önde gelen alerji uzmanı doktorun kapısını çalarak, "Türkiye'ye gitmek istediklerini" belirttiler. Uzman doktordan, "Akdeniz iklimi olan bir bölgede belki 6 ay daha yaşar. Yine de Allah'tan ümit kesilmez" cevabını alan Gajda çifti Türkiye'nin yolunu tutar...

    Yanlarında küçük İsabelle ile birlikte uçakla Ankara'ya gelen Gajda çifti, karayoluyla Mersin'e giderlerken, bindikleri otobüs Tarsus'un Çamalan köyünde mola verir. Otobüsün kapısı açılıp herkes aşağı indikten sonra baygın bir şekilde annesinin kucağında yatan küçük İsabelle, ilk kez gözlerini açarak, "Anne acıktım" der. Yıllar sonra o ana dönen anne Margeret, "Benim için inanılmaz bir sevinçti. Mutluluktan hüngür hüngür ağladım. Kucağımda İsabelle, eşimle birbirimize sarılarak ağladık. Çünkü İsabelle aylarca bırakın konuşmayı, gözlerini bile açmıyordu. Beslenmesini serum ve vitaminlerle yapıyorduk. Eşimle kısa bir değerlendirmeden sonra otobüse binmeyerek köyde kalmaya karar verdik. O köyde kalacak yer bulamayınca biraz ilerisindeki Çamlıyayla ilçesine giderek ev kiraladık. Eşim Hollanda'ya döndü. Ben ve İsabelle bir yıl köylülerle birlikte yemyeşil çam ağaçlarının arasında yaşadık. Bu süreçte İsabelle kendine geldi, ilaç kullanmadan tamamen iyileşti" dedi.

    MÜZİK DEHASI ÇIKTI
    İsabelle'nin Türkiye'de yeniden yaşama dönmesi üzerine İsabelle ve annesi Margeret Mersin'e yerleşiyor. Anne Margeret, Almanca öğretmenliği yaparak, geçimini sağlarken, küçük İsabelle'de Mersin'de ilkokula başlıyor. Üç yaşında geldiği Türkiye'de Türkçe'yi anadili gibi öğrenen İsabelle, Türk arkadaşları ile uyum sağlamakta da zorluk çekmiyor. İsabelle liseyi bitirtikten sonra Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı sınavlarını birincilikle kazanıyor ve eğitimine burada devam ediyor. Annesi ile Türk vatandaşlığına kabul edilen İsabelle, dört yıllık konservatuvarı bir yılda bitirerek Türk eğitim tarihine geçiyor. İsabelle daha sonra; zorlu bir sınavla dünya genelinde 10 öğrencinin kabul edildiği İsrail'deki Rubin Müzik Akademisi'nin sınavlarını kazanıyor. Yaz tatillerini Türkiye'de geçiren İsabelle Kollo Gajda, duygularını anlatırken, "Bu gün 20 yaşındayım. Hollanda'ya kesinlikle dönmeyi düşünmüyoruz. Gözlerimi burada açtım. Yeniden doğmuş gibiydim. Türkiye'de geçirdiğim günler yaşamımın en güzel günleriydi. Babam, annem, Çamlıyayla'daki evimiz, pembe bisikletim ve yeşil çam ağaçları ile çimler. Burası artık bizim yeni vatanımız. Bu vatanı da inanın canımdan çok seviyorum" diye konuştu.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce