|

Asya’nın artık bir aslanı var

Türkiye, ŞİÖ Enerji Kulübü başkanlığının ardından Asya’da önemli bir görevi daha üstlendi. Asya Parlamenter Asamblesi’nin Kamboçya’daki tarihi oylamasında Türkiye dönem başkanlığına seçildi. Pakistan adaylıktan Türkiye lehine çekildi. Oylama sonrası Pakistan’lı Senatör Husain, “Asya’nın artık aslanı var, o da Erdoğan’dır” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 01:49 - 1/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Enerji Kulübü Başkanlığını üstlenen Türkiye, bu kez Asya Parlamenter Asamblesi'nin (APA) başkanlığına seçildi.



Dönem başkanlığı için Kamboçya'daki toplantıda tarihi bir oylama gerçekleştirildi. Türkiye'nin, APA Dönem Başkanlığı için rakipleri Çin ve Pakistan'dı. Ancak, Türk heyetinin yoğun lobisiyle Çin'e 'bekle' mesajı verildi. Pakistan da Türk heyetiyle görüşme sonrası adaylıktan Türkiye lehine çekildi. 41 üye ülkenin bulunduğu ve 20 de gözlemci ülkenin katıldığı tarihi oylamada Türkiye, iki yıllığına APA Dönem Başkanı seçildi.



ANKARA'DAN HEYET GİTTİ


Oturumda, Pakistanlı Senatör Mushahid Husain'in, “Asya'nın artık aslanı var, o da Recep Tayyip Erdoğan'dır” sözleri, Türkiye ve Cumhurbaşkanı'na yönelik ilgiyi gösterdi. Türkiye'yi, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'la birlikte tarihi toplantıda temsil eden APA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de alınan sonucun önemini vurguladı.



DÖNEM BAŞKANLIĞI İKİ YIL


Kayatürk, Türkiye'nin ilk kez APA'nın Dönem Başkanı seçildiğini söyleyerek, “Burası Asya'da çok etkin bir platform ve biz de iki yıl boyunca burayı çok iyi kullanacağız” diye konuştu. Kayatürk, asamblenin her toplantısına cumhurbaşkanları, meclis başkanları dahil 300-350 milletvekilinin katıldığını söyledi. İki yıl boyunca Türkiye'nin bu organizasyonlara ev sahipliği yapacağını belirten Kayatürk, Avrupa'nın “Avrupa Parlamentosu” gibi, APA'nın da “Asya Parlamentosu” oluşturma çabasında olduğunu söyledi.



HERKES TÜRKİYE'Yİ KONUŞTU


Kayatürk, “Burası, Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelerin hiç ihmal etmediği, büyük önem verdiği bir yapı. Batı işine geldiği gibi davranıyor olabilir ama burası öyle değil. Biz de gerekli çalışmaları yapacağız” dedi. Pakistanlı Senatör Husain'in sözlerine de işaret eden Kayatürk, “Sadece o değil, meclis başkanlarından Kamboçya başbakanına kadar herkes Türkiye'yi konuştu. İyi çalışmalar yapıyoruz. APA Başkanlığı'nı, Çin de Pakistan da istiyordu ama üyeler Türkiye'nin başkanlığında karar kıldılar” diye konuştu.



Türkiye'nin etkinliği arttı






Türkiye, geçen hafta henüz ŞİÖ'ye üye olmamasına karşın, Enerji Kulübü Başkanlığı'na getirildi. Bu kez de APA'nın dönem başkanlığının üstlenilmesi, Türkiye'nin Asya'daki etkinliğini de öne çıkardı. APA'ya, Çin'den Rusya'ya, Hindistan'dan İran'a, Suudi Arabistan'dan Pakistan'a, Endonezya'dan Malezya'ya kadar 41 ülke üye. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Türk Cumhuriyetlerinin de üye olduğu organizasyonun gözlemci ülkeleri arasında Japonya, Azerbaycan, Türkmenistan, Katar'ın da aralarında olduğu 20 ülke bulunuyor.


#ŞİÖ Enerji Kulübü
#Şanghay İşbirliği Örgütü
#Asya Parlamenter Asamblesi
7 yıl önce